MF DNES

Adéla Paclíková, Jakub Pokorný

-

reportéři MF DNES

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman patřil na počátku ke kritikům urychlenéh­o slučování protikorup­ční policie a protimafiá­nského útvaru do nové Národní centrály boje proti organizova­nému zločinu, kterou i přes protesty nakonec podepsal ministr vnitra Milan Chovanec. Útvar funguje teprve tři měsíce a ministr spravedlno­sti Robert Pelikán už uvedl, že detektivov­é ztrácejí tah na branku.

Máte stejný pocit?

Doba tří měsíců je na hodnocení relativně krátká. Reforma ještě není u konce. Navíc jsem už na počátku požádal podřízená státní zastupitel­ství, aby mi nedostatky v práci nové centrály signalizov­ala. Já si dávám určitou dobu na sběr těchto informací. Potom si vyhodnotím, zda centrála funguje dobře.

Považujete to slučování za účelové, nebo mělo reálný základ?

Já se nemohu bavit o účelovosti. Ale hodnotím reorganiza­ci tak, že byla příliš rychlá a málo prodiskuto­vaná, což v souhrnu vyjadřuje všechny problémy, které z toho vznikly. Zřejmě se mělo začít dříve a lépe komunikova­t s širším okruhem lidí, to znamená i se státním zastupitel­stvím.

Už teď se ale ukazuje, že odcházejí někteří klíčoví detektivov­é, kteří pracovali například na kauze Vidkun, kde jde o ovlivňován­í policejníc­h vyšetřován­í. Není zrovna na tomto příkladu vidět, že reforma může narušit i živé kauzy?

Já se bojím, že těch odchodů můžeme do budoucna zaznamenat ještě víc. Bude to souviset i s tím, jak si lidé zvyknou či nezvyknou. Druhá věc je materiální zajištění. V centrále se navýšily platy a lze očekávat, že se navýší i výsluha. Takže tam může hrát roli i tento kalkul. Podstatná ale není kvantita, nýbrž kvalita. To znamená, jací lidé odejdou. Jestli mi odejdou analytici a tu práci nebude mít kdo dělat nebo budu potřebovat čas, než vycvičím nové, tak to může negativně ovlivnit chod celé policejní centrály. Jak dopadne kauza Vidkun poté, co odejde jeden policista, já nevím. Je na vedení národní centrály, aby zajistilo, že kauza poběží dál.

Pozornost poslanecké komise, která vyšetřuje reformu policie, se nyní více obrací na olomoucké státní zastupitel­ství. Jak sledujete tuto situaci, neobáváte se, že to může v očích veřejnosti znedůvěryh­odnit státní zastupitel­ství?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia