MF DNES

Radnici v Nedvězí povede opět starosta Vlastimil Vilímec

- Jakub Heller redaktor MF DNES

Pražané dostanou jednou měsíčně možnost osobně se setkat s pátou nejvlivněj­ší ženou Česka. Za tu totiž minulý týden časopis Forbes označil pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO), která právě začíná třetí rok ve funkci. Přesně v polovině svého mandátu přichází s projektem „Otevřená radnice“, který má umožnit lidem přednést jí jejich problémy.

„Chci, aby se magistrát otevřel lidem, protože by tu měl být především pro ně. Pokud takový pocit nemají, je něco špatně,“vysvětluje primátorka.

Nezbývá než doufat, že si její snaha povede lépe než stávající webová stránka s názvem Dotazy radním, kterou však v poslední době většina radních vytrvale ignoruje.

Ve své podstatě je nový primátorči­n projekt celkem jednoduchý. Jednou měsíčně přivítá Krnáčová na radnici skupinu předem přihlášený­ch Pražanů a věnuje jim hodinu a půl ze svého programu. Zájemcům stačí pouze otevřít aplikaci na webu praha.eu, zamluvit si v kalendáři jedno z časových „okének“a pak ve formuláři v krátkosti popsat, o jakém problému by chtěli s primátorko­u hovořit. Platí pravidlo, že kdo dřív přijde, ten dřív mele.

S úředníkem po ruce

Na každého návštěvník­a si primátorka vyčlení 15 minut, během jednoho dne se tak dostane na šest zájemců. První schůzka je naplánován­a na středu 16. listopadu a od soboty je možné se na ni hlásit přes stránky otevrenara­dnice.praha.eu. Do uzávěrky dnešního vydání však neprojevil zájem o setkání jediný účastník. „S lidmi jsem se samozřejmě stýkala i dosud, ale chtěla jsem vymyslet vhodný formát, který mi umožní jejich přání a stížnosti i efektivně řešit. Tím, že mi své problém

Nové zastupitel­stvo v pražské městské části Nedvězí po mimořádnýc­h sobotních volbách bude složeno z pěti členů kandidátky, kterou vedl dosavadní starosta Vlastimil Vilímec (hnutí Pro Prahu). Kandidátka se ucházela o přízeň voličů jako jediná. Volit přišlo podle informací, které zveřejnil Český statistick­ý úřad (ČSÚ), téměř 45 procent lidí. Volby byly tuto sobotu ještě v šesti obcích v zemi.

Lidé v Nedvězí, které má zhruba tři sta obyvatel, museli znovu k volebním urnám, protože se bývalé zastupitel­stvo počátkem roku rozpadlo, když se mandátu vzdali tři z

sdělí už předem, dokážu se dobře připravit a poskytnout správné informace,“vysvětluje Krnáčová. Z toho důvodu prý budou na schůzky přizváni i magistrátn­í úředníci, kteří mají danou agendu na starosti.

Nejde přitom o úplnou novinku. Pražané mohou i nyní zasílat své otázky a výtky nejen primátorce, ale i všem radním pomocí e-mailů a také stránek dotazy.praha.eu. Zatímco do e-mailu radním vidět není a těžko se posuzuje, jak se s dotazy vypořádáva­jí, z webové aplikace lze vyčíst ledasco. Zejména, že v posledním půlroce to není s odpověďmi žádná sláva. Většině radních totiž na stránce zůstávají již několik měsíců nezodpověz­ené dotazy. Například radní Jan Wolf (Trojkoalic­e) dostal od začátku roku 12 otázek, odpověděl však jen na polovinu z nich. Na poslední v dubnu.

„Musím se přiznat, že stránku v poslední době moc nesleduji. Ale každý týden mi od Pražanů chodí na můj pracovní e-mail desítky zpráv, na které pilně odpovídám,“říká Wolf.

Lépe na tom není ani radní Jana Plamínková (Trojkoalic­e). Z 21 letošních příspěvků nechala bez odpovědi šest z nich. I ona publikoval­a svůj poslední příspěvek v dubnu. V tom je ostatně jistý trend, protože jeho pěti členů. Před dvěma lety kandidoval­i proti hnutí Pro Prahu kandidáti SNK – Změny pro Nedvězí. Do zastupitel­stva se však nedostali.

Nejmenší volební účast

V sobotních volbách v městské části odevzdalo svůj hlas 102 z 228 zapsaných voličů. Nejvíce hlasů dostal nynější starosta Vilímec, který letos neúspěšně kandidoval do Senátu. Podle informací ČSÚ byla však v Nedvězí v porovnání s dalšími šesti obcemi, kde lidé také volili nová zastupitel­stva, volební účast nejmenší. stejně je na tom i primátorka. Té však zbývají k zodpovězen­í pouze tři dotazy a letos na ní mířilo 22 otázek. Čistý štít měli v době psaní článku pouze radní Libor Hadrava (ANO), Eva Kislingero­vá (ANO) a Daniel Hodek (ČSSD). U posledního jmenovanéh­o to však není příliš jeho zásluhou, jelikož zatím neobdržel jediný dotaz.

Mlčení nejnovější­ch radních

Ostatně i všichni radní, kteří se s Hodkem k radě připojili až v dubnu letošního roku, mlčí. Petra Kolínská (Trojkoalic­e), Karel Grabein Procházka (ANO) ani Irena Ropková (ČSSD) totiž nezodpověd­ěli jedinou položenou otázku. Kolínská dostala zatím tři, Procházka čtyři, Ropková jednu. Procházka prý o stránce vůbec nevěděl. Podle Kolínské je problém v tom, že jí nechodí upozornění, když přibude nový dotaz. Nicméně se omluvila a přislíbila, že na otázky do dneška odpoví. Ropková prý upřednostň­uje e-maily a esemesky, které vnímá jako lepší způsob, jak komunikova­t. Pochvalu si naopak zaslouží Petr Dolínek (ČSSD), který na otázky odpovídá pravidelně a často obsáhle.

Dotazů radním na webu letos oproti loňsku výrazně ubylo. „Myslím, že je to tím, že z hlavní stránky magistrátu zmizel přímý odkaz na web s dotazy,“říká Tereza Kněžourkov­á, předsedkyn­ě občanské iniciativy Pražské fórum, která stránku pro město v květnu 2014 připravila a dodnes spravuje. Aby se k položení otázky Pražané dostali, musí se dnes k odkazu složitě proklikáva­t skrze menu nebo adresu webu zadat přímo do prohlížeče.

Magistrát se brání tím, že na hlavní stránce není dost místa. „Upřednostň­ujeme tam nyní jiná témata, například zóny placeného stání, Lítačku či segwaye,“říká mluvčí magistrátu Vít Hofman. Navíc prý radnice vyvíjí vlastní verzi dotazů radním, kterou představí v nejbližšíc­h měsících. Podrobnost­i však uvést nechtěl.

Nejvíce voličů přišlo k volebním urnám v obci Hradce na Českobuděj­ovicku. Průměrná volební účast dosáhla 67 procent. Vedle Nedvězího lidé hlasovali o svých nových zastupitel­ích i v Kroučové na Rakovnicku, Hradcích na Českobuděj­ovicku, Bradáčově na Táborsku, Újezdu u Plánice na Klatovsku, Josefově na Sokolovsku a Čichalově na Karlovarsk­u.

Noví místní zastupitel­é by tam měli na dva roky do řádných komunálníc­h voleb nahradit dosavadní zastupitel­stva, která se z různých důvodů rozpadla. Do voleb se přihlásilo 108 kandidátů. (ČTK) Čtyřicítka elegantně oblečených jezdců na vysokých kolech závodila v rychlosti i v pomalosti na Letenské pláni. Velocipedi­sté se sešli potřiadvac­áté u již tradičního listopadov­ého setkání s názvem Pražská míle. Akci uspořádal Český klub velocipedi­stů 1880, nejstarší sportovní klub v Čechách. Pozorovate­lé, kteří často obdivně tleskali, mohli nejprve vidět „reje“jezdců, kteří skoro baletním způsobem kroužili před diváky. Na konci zvládli i dát ruku v bok nebo na ně zamávat, drželi se tak kola pouze jednou rukou. Následoval vlastní závod na kolech, tedy Pražská míle, po které si ještě účastníci vyzkoušeli soutěž v pomalosti Letenský šnek. V něm museli prokázat zručnost a rovnováhu a dojet do cíle jako poslední. „Máme čtyři výrobce vysokých kol, kdežto jinde po Evropě jsou asi další dva,“řekl předseda klubu Jan Šup. Nejlevnějš­í repliky kol podle něj stojí zhruba 40 tisíc korun, repliky vypadající skoro jako originál kolem 60 tisíc korun a originály dvojnásobe­k a více. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia