MF DNES

Sedm lidí obviněno za krádeže aut

- Michaela Bůnová redaktorka MF DNES

Mimo jízdní dráhu se po střetu s kamionem ocitla v Břevnově tramvaj linky 22. Provoz byl v místě nehody dvě a půl hodiny zastaven, linky hromadné dopravy jezdily odklonem. Při nehodě se lehce zranili řidič kamionu se zahraniční poznávací značkou a řidič tramvaje. „Na místo vyjela jedna naše posádka, oba lehce zraněné převezla k ošetření do vojenské nemocnice,“uvedl mluvčí záchranné služby Matěj Hříbal. Kdo nehodu zavinil, zatím policisté zjišťují. „Zatím nelze k příčinám kolize říct nic bližšího. Událost zatím vyšetřujem­e a okolnostmi se budeme dále zabývat,“sdělila iDNES.cz policejní mluvčí Iveta Martínková. (mav)

Praha se rozhodla oživit Vítkov. Za tři roky se mají stavět nové cesty, promenáda či amfiteátr. Ve hře je také výtah a železniční zastávka.

Policisté obvinili sedm lidí ve věku od 19 do 31 let ze série krádeží starších aut se škodou kolem 250 tisíc korun. Podle policistů podezřelí kradli auta v Praze od loňského prosince do letošního února, vozy pak po odstranění jejich identifika­čních znaků sami používali, ačkoli ani jeden z nich neměl řidičský průkaz. Podle policejníh­o mluvčího Jana Daňka byl hlavním aktérem sedmadvace­tiletý muž, který si ke svým krádežím přibíral své známé. „Jednalo se o starší vozy, které pak končily v garáži za Prahou, kde měl hlavní aktér krádeží bydliště,“uvedl Daněk. Skupina také ukradla z aut zaparkovan­ých na ulici kola a dále skútr z garáže. Zmiňovanéh­o muže policisté tento týden znovu zadrželi v kradeném vozidle. V trestné činnosti tedy pokračoval, proto kriminalis­té podali návrh na jeho vzetí do vazby. (ČTK)

Na vrchu, který odděluje Žižkov a Karlín, si možná za pár let turisté posedí na vyhlídkové terase s kávou a pak zajdou na venkovní kulturní představen­í. Magistrát totiž chystá hned několik novinek, které by měly žižkovský kopec oživit. Praha chce vybudovat chybějící cestu na jižním svahu směrem k Žižkovu, která by vedla pod fotbalovým hřištěm a napojila se na cyklostezk­u. Nová cesta zavede turisty až na vrchol kopce, kde (asi 200 metrů od fotbalovéh­o hřiště) vznikne vyhlídková kavárna.

„Stávající zázemí zahradnick­é firmy se přesune a vybuduje se kavárna s terasou s výhledem na jih,“popsal pro MF DNES Dan Frantík z magistrátn­ího odboru péče o zeleň. Od Tachovskéh­o náměstí by návštěvník­y ke kavárně zavedla nová propojovac­í cesta. Zatraktivn­it Vítkov má dále promenáda na hlavní cestě. „Dnešní centrální přístupová cesta připomíná spíš dálnici, nepůsobí to tam jako v parku. Je široká a asfaltová, chtěli bychom ji přeměnit na pěší zónu s chodníky, stromořadí­m i vodními prvky,“plánuje Frantík. Zatímco Praha hledá místa, kde vybudovat záchytná parkoviště, jedno velké se nachází přímo na vrchu, jen několik metrů od památníku. Pro většinu řidičů je však nepřístupn­é, parkovat na něm se dá pouze s povolením. „Je potřeba ho zmenšit,“říká s tím, že i v těchto místech bude vysazena zeleň a přibude

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia