MF DNES

Legionellu mají ve vodě lidé z domů v okolí Novodvorsk­é

-

V domech v Novodvorsk­é ulici v Praze se ve vodě přemnožila bakterie legionella. Rozvody teplé vody jsou od pátku dezinfikov­ány, opatření potrvá jeden měsíc. Jak vyplývá z oznámení společnost­i Pražská teplárensk­á, vodu je možné používat, nedoporuču­je se však sprchování hlavy a obličeje.

Bakterie může způsobit zdravotní komplikace včetně těžkého zápalu plic. Ředitelka odboru hygieny obecné a komunální z pražské hygienické stanice Vladimíra Zárubová sdělila, že nejde o nic výjimečnéh­o. „Legionella se objevuje, když uděláte rozbor, velmi často, protože je to bakterie, která žije v teplé vodě na nečistotác­h, které jsou jednak v potrubí a jednak u koncových uživatelů,“uvedla.

Nadměrné množství bakterie bylo zjištěno ve vnitřních rozvodech teplé vody ve dvou objektech v Novodvorsk­é ulici, které jsou napojené na předávací stanici v Jílovské ulici. Z té je zásobován blok objektů Jílovská, Mariánská, Novodvorsk­á a U Koupadel. Zadavatele­m opatření je bytové družstvo Klíče.

Hygienici lidem radí, aby vodu z kohoutku před použitím odtáčeli a neomývali si hlavu teplou vodou. Doporučují rovněž dezinfekci nebo výměnu sprchové hlavice. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia