MF DNES

Andy (málem) králem. Na trůnu je Skot. Na jak dlouho?

- Karel Knap reportér MF DNES — Karel Knap

Ale hleďme, co se nestalo! Petra Kvitová neprobloum­ala zbytek roku bez šťávy a zápalu. Nedoklepal­a ho jen tak z povinnosti. Vybalila a oprášila své zbraně, získala dva tituly, porazila čerstvou jedničku Kerberovou i další silné sokyně. Drápe se zpátky do špičky a osnuje útok na pozici světové jedničky.

„Pokud bude zdravá, dokáže to, uvidíte,“tvrdil zaníceně David Vydra, kondiční trenér šestadvace­tileté Kvitové, po jejím včerejším triumfu na Elite Trophy v Ču-chaji.

Z činů, které Andy Murray v uplynulých šesti měsících předvedl na tenisových jevištích, jde člověku hlava kolem.

Bezpochyby si zasloužil povýšení na pozici světové jedničky. O to je podivnější, jak se tahle historická událost v sobotu v Paříži přihodila. To bylo tak...

Skot Murray se v šatně připravova­l na semifinále s Kanaďanem Milosem Raonicem, jehož potřeboval porazit, aby svrhl z trůnu Srba Novaka Djokoviče.

„Probíral jsem si zrovna taktiku, když přišel Miloš a oznámil mi, že nemůže nastoupit. Poblahopřá­l mi k postupu na první místo. Připadal jsem si zvláštně.“

Raonic vzdal, Murray pokročil do

Než spolu vyrazili do Číny na „béčkové Masters“, akci pro hráčky z 9. až 21. místa žebříčku s dotací 2,2 milionu dolarů, hecovali se: „Jedeme to tam pokosit!“

Navzdory kupící se únavě Kvitová své předsevzet­í splnila. Ač na dvorci chvílemi působila, jako by vzápětí měla vypustit duši, ve skupině porazila Italku Vinciovou 6:1, 6:2 a krajanku Strýcovou 6:1, 6:4, v semifinále smetla domácí Čang Šuaj 6:2, 6:2 a v bitvě o trofej Ukrajinku Svitolinov­ou 6:4, 6:2.

„Měla toho fakt dost, pár bolístek by se taky našlo. Jenže ona je neskutečná bojovnice. Vleze na kurt a rozpoutá na něm peklo,“říká Vydra.

Podobně jako na nedávném podniku finále a o titěrných pět bodů (10 785 ku 10 780) předstihl Djokoviče.

Stal se 26. pánem žebříčku ATP od zavedení jeho počítačové verze v roce 1973. „Představov­al jsem si, že to dokážu na dvorci. Nevěděl jsem, jak mám reagovat,“řekl pro BBC Sport.

A tak se v aréně vydal na kurt a chvíli bavil obecenstvo aspoň výměnami se sběrači. „Ale co, nešlo jenom o dnešek, je to výsledek celoroční práce. Musel jsem dřít hodně tvrdě. Musel jsem vyhrát hodně zápasů,“citovala jej BBC.

Pravda, čistá pravda. Od května vyhrál 60 ze 65 zápasů a osm turnajů včetně Wimbledonu a olympiády. K tomu se ještě třikrát protloukl do finále. Po Roland Garros ztrácel ve Wu-chanu připomínal­a slečna z Fulneku své nejráznějš­í já. Znamenitě podávala, tlačila protivnice, které se pod její palbou zmítaly jako bezbranné dorostenky. „Jak spustí, je to masakr, nedá se s ní hrát,“konstatova­l Vydra, její nejbližší pomocník v poslední době.

V prvních šesti měsících sezony se Kvitová rozešla s koučem Kotyzou i se snoubencem Meidlem. Propotácel­a se jimi s chabou bilancí 16–15. Vypadla z Top 10. Nepodařil se jí tah s angažování­m nezkušenéh­o trenéra Čermáka. Kdekoho napadlo: „Má tohle vůbec zapotřebí? Proč to raději nezabalí?“

V návalu svobody však Kvitová znovu objevila svou poněkud vrtkavou lásku ke svému povolání. Těšila se na olympiádu. Upnula se k Riu, kde s podporou ostatních českých sportovců vydřela bronz. Zpátky na WTA Tour se jí ovšem vůbec nechtělo, návrat mezi nejlepší plánovala spíš až na rok 2017.

„Nedovedu si představit, jak se na Djokoviče přes osm tisíc bodů, předevčíre­m jej těsně předstihl.

A v neděli – snad aby jeho vstup do dějin nepůsobil tak fádně – zvýšil náskok o dalších čtyři sta bodů, když ve finále přemohl sveřepě odolávajíc­ího Američana Johna Isnera 6:3, 6:7, 6:4.

Než se v pondělí oficiálně stihne usadit na svatou tenisovou stolici, už se mezi fanoušky i znalci rozvířily diskuse o tom, zda na ní setrvá do konce roku.

Podle předběžnýc­h propočtů potřebuje na nadcházejí­cím Turnaji mistrů v Londýně skončit stejně či lépe než Djokovič.

Dva devětadvac­etiletí borci se s přispěním chátrající­ho zdraví veteránů Rogera Federera a Rafaela budu nahazovat do reality. Musím se s tím poprat,“pravila.

No, poprala se náramně. Započítáme-li olympiádu, stihla za následujíc­í čtvrtletku 28 vítězství, podlehla jen šestkrát. „V Riu jsem si začala víc věřit, objevila jsem novou motivaci a energii,“řekla včera v Číně. „Našla jsem sama sebe.“

Kotyza s oblibou tvrdil: „U Petry obvykle tolik nezáleží na fyzičce ani na menších zraněních. Rozhoduje to, co nosí na krku.“

Hlava. Právě ta nyní Kvitové funguje bezvadně. Nemoří se vztahovými záležitost­mi, odhodlaně zápolí s řadou svých zdravotníc­h znevýhodně­ní. Touží se stát první dámou tenisové říše. Dosud byla nejvýš druhá. „Ta jednička mi v kariéře chybí, bez nějakého velkého cíle bych už asi nehrála,“prohlásila na tiskovce v Ču-chaji, kde udělala úžasný dojem na odborníky i davy svých čínských obdivovate­lů.

Třebaže je proslulá až šílenou nevyrovnan­ostí svých výkonů, není

Seděla na lavičce v olympijské vsi a přála si: Ať už je po sezoně. Ale pak se Petra Kvitová rozjela.

zápasů a 8 turnajů ovládl od května. Za tu dobu padl jen v pěti utkáních. Nadala stali hlavními rivaly ATP Tour. V posledních dvanácti měsících si rozdělili tři ze čtyř grandslamo­vých trofejí, olympijské zlato i titul z Masters.

Djokovič po červnovém dobytí poháru z Roland Garros trochu tělesně i duševně chřadl. Brzdila ho zranění, osobní potíže i ztráta motivace. Na halové akci v Paříži se po porážce od Marina Čiliče překvapivě poroučel už ve čtvrtfinál­e.

Vládu však Murraymu nepředal dobrovolně a hodlá si ji vzít zpět. Nicméně v úvodu příští sezony ho čeká těžká šichta, neboť obhajuje vítězství z Dauhá, Melbourne, Indian Wells i Miami.

Není snadné odhadnout, zda jejich rivalita nabere grády jako soupeření Borga s Connorsem, Lendla s McEnroem, Samprase s Agassim či Federera s Nadalem. V dohledné době však zřejmě zůstanou hlavními hvězdami tenisového cirkusu.

Murray si každopádně svého nanebevzet­í váží. „Je těžší stát se jedničkou než vyhrát grandslam,“řekl BBC. „Potřebujet­e držet výkonnost dvanáct měsíců, nejen dva týdny. Však nám historie ukazuje, že bylo víc grandslamo­vých vítězů než hráčů číslo 1.“

Výjimečný víkend uzavřel za dohledu hrdé matky Judy dvěma prohozy, jež čahoun Isner nedokázal vrátit přes síť. Loni pomohl Británii k Davis Cupu. V únoru se stal otcem. Kdekdo by nyní chtěl být Andym Murraym.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia