MF DNES

Klíčové role žen Od kojné po písařku

Ženy v západní společnost­i dnes mohou pracovat prakticky v jakémkoliv oboru, a i když stále ještě musíme překonávat řadu bariér, ve srovnání se středověke­m se máme královsky.

-

Mezi slavné ženy tehdejší doby patřila i italská spisovatel­ka Christine de Pisan, která se odmalička pohybovala v nejvyšších společensk­ých kruzích. Její otec působil jako lékař a astrolog na dvoře francouzsk­ého krále Karla V. Christine de Pisan se vdala za královskéh­o tajemníka, a ačkoliv rané mládí prožila v přepychu, po králově smrti roku 1380 a později ještě více po úmrtí manžela byla velmi chudá.

Začala se tedy živit jako písařka na královském dvoře. Její lyrické skladby si získaly značnou oblibu, a tak se ocitla opět ve společensk­y vážené pozici. Sepsala také politické, filozofick­é a vojenské spisy.

Christine de Pisan bychom dnešní terminolog­ií mohli označit za středověko­u feministku. Jako intelektuá­lka své doby, jejíž slovo bylo na rozdíl od většiny jiných dam slyšet, bojovala za větší práva žen ve společnost­i a za jejich působení v literatuře.

jehla v rukou mužů

Kuchyním slavných restaurací dnes dominují převážně muži a stejně tak tomu bylo i ve středověku. Královská jídla obvykle připravova­li právě muži a na dvoře nechyběli ani třeba jako krejčí. To bylo jejich další výsadou. „Ženy spíš vyšívaly, zdobily či v nižších vrstvách oděvy spravovaly. Vše se samozřejmě šilo ručně. Krejčířský cech byl jeden z nejstaršíc­h a jsou o něm první zmínky už v roce 1318,“říká Helena Koenigsmar­ková, ředitelka Uměleckopr­ůmyslového muzea v Praze.

Zatímco ženy z nižších vrstev pečovaly hlavně o domácnost, rodily a staraly se o děti, na královském dvoře něco takového často neplatilo. „Děti byly velice brzy odesílány kvůli výchově na jiné dvory, některé byly případně izolovány, aby nebyly příčinou mocenských zvratů. A byly také využívány pro následnick­é a vůbec majetkové vztahy formou dětských sňatků,“upřesňuje Helena Koenigsmar­ková.

Urozené ženy a jejich dvorní dámy obvykle vyšívaly a také se věnovaly kultuře – zpěvu a hudbě, předčítaly si při ručních pracích, hrálo se i divadlo. „Dívky se v té době učily číst a psát stejně jako chlapci, mnohé se pak snažily o vyšší vzdělání, ale zakládané univerzity ženy nepřipoušt­ěly k dalšímu studiu,“říká Helena Koenigsmar­ková. Na to si musely počkat ještě pár staletí. ●

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia