MF DNES

Za odepření testu na alkohol rok vězení

Poslanec navrhuje, aby za odmítnutí dechové zkoušky hrozil trest jako za jízdu v opilosti.

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

Trik, kterým se řidiči snažili vyhýbat stíhání za jízdu v opilosti, by se už nemusel vyplatit.

Do Sněmovny míří návrh úpravy trestního zákoníku za ohrožení pod vlivem návykové látky, který by výrazně zpřísnil postih za odmítnutí dechové či krevní zkoušky na alkohol.

Šéf ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) chce prosadit, aby se odmítnutí zkoušky stalo trestným činem. A řidiči by vedle peněžitého trestu či zákazu řízení hrozil až rok vězení.

„Není možné, aby se někteří řidiči vyhýbali trestnímu stíhání jenom tím, že se odmítají podrobit dechové zkoušce nebo odběru krve. Takový člověk pak spáchal ‚pouze‘ přestupek, kdežto ten, který se zkoušce podrobí, odchází s trestným činem,“říká poslanec, proč chce přísný návrh prosadit.

Dnes totiž platí, že za odmítnutí zkoušky hrozí řidiči pokuta až padesát tisíc a zákaz řízení na rok až dva. I ten, kdo pil, se může v některých případech vyhnout trestnímu stíhání i záznamu v trestním rejstříku, pokud zaplatí pokutu.

Návrh má ve Sněmovně šanci. „To téma je určitě k diskusi, protože dnes to lze sabotovat a nějaké opatření proti tomu je namístě. Já jsem obecně zastáncem zpřísnění politiky, pokud jde o alkohol za volantem ať v rovině přestupkov­é, nebo trestního práva,“říká poslanec ústavně-právního výboru Martin Plíšek (TOP 09).

„Není možné, aby se řidiči vyhýbali trestnímu stíhání tím, že se odmítají podrobit dechové zkoušce nebo odběru krve.“Jeroným Tejc, poslanec ČSSD

Bývalý policista Karel Kadlec, který na sebe upozornil letos na jaře, když na pražských Vinohradec­h opilý naboural dvacet devět aut, má na svém kontě dopravních kolizí víc. A řeší je soudy. Při té poslední – letos v srpnu – odmítl dechovou zkoušku. Vyvázl tak „jen“s tučnou pokutou od pražského magistrátu.

Pokud by se však ukázalo, že řídil opilý, policie by ho mohla začít stíhat za ohrožení pod vlivem návykové látky. Nově by takový postih mohl hrozit i těm, kteří by se dechové zkoušce vyhýbali. Trest za to by byl až rok vězení, pokuta a zákaz řízení.

Drsný návrh šéfa ústavně-právního výboru Jeronýma Tejce (ČSSD), který chce z odmítnutí zkoušky udělat trestný čin, jako kdyby řidič jel opilý, podporují i někteří další poslanci z jiných politickýc­h stran.

„Já jsem kategorick­y a razantně pro, protože považuji za neomluvite­lné, když někdo jede pod vlivem alkoholu. Navíc dnes už je technika o něčem jiném, než když se foukalo do balonku. Jestliže někdo odmítne dechovou zkoušku, tak k tomu má asi nějaký důvod – tedy pil,“myslí si poslanec Marek Černoch (Úsvit).

A přísnější tresty by zavedl i poslanec Bronislav Schwarz (ANO). „Jestliže odmítnu jako řidič dechovou zkoušku s tím, že se budu chtít vyhnout trestnímu stíhání, tak přestupek je málo. Má to být trestný čin,“míní Schwarz.

Policista: Sankce jsou adekvátní

Přitom sankce, která hrozí za odmítnutí dechové zkoušky, patří mezi nejvyšší. Řidič totiž zaplatí pokutu až padesát tisíc korun a dostane zákaz řízení na jeden až dva roky. A ministerst­vo dopravy plánuje postih za tento přestupek ještě zvýšit.

„Sankce za odmítnutí je dnes tou nejpřísněj­ší, která řidiči hrozí, a je tam i nejvyšší bodové ohodnocení. Já se domnívám, že je to trest adekvátní. Navíc i ministerst­vo dopravy chce zpřísnit sazby, a to tak, že pokuta bude 25 až 75 tisíc korun a 18 měsíců až tři roky zákazu řízení,“říká šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Někteří odborníci navíc upozorňují, že změna se bude muset posoudit, aby nebyla v rozporu s ústavou. Tejc je však přesvědčen­ý, že by jeho návrh v kolizi být neměl. A poukazuje na to, že stejná praxe už funguje na Slovensku.

Před pár měsíci díky této úpravě slovenský soud odsoudil bývalého šéfa vládní Slovenské národní strany (SNS) Jána Slotu k šestiměsíč­nímu podmíněném­u trestu právě za to, že po nehodě policistům odmítl dechovou zkoušku.

„Hlavní protiargum­ent, že by to mohlo být protiústav­ní, podle mého názoru neobstojí, protože dotyčný bude trestán nikoli za to, že pil, ale za to, že odmítl dechovou zkoušku,“říká Tejc.

Jiní poslanci se však obávají, že by zpřísnění postihů vedlo k dalšímu prohlouben­í problémů v už tak přeplněnýc­h věznicích.

„Mělo by být samozřejmo­stí podrobit se zkoušce. Ale pokud by za to hrozilo vězení, tak si myslím že v současné době, kdy jsou věznice přeplněné, by to nebylo vhodné řešení,“říká poslankyně ústavně-právního výboru za KDU-ČSL Pavla Golasowská.

Vězení za více prohřešků

Někteří poslanci zase navrhují, aby se z odmítnutí dechové zkoušky nestal trestný čin automatick­y, ale aby přísnější postih byl při opakovanýc­h prohřešcíc­h.

„Nedovedu si představit, že by někdo byl odsouzený přímo do vězení, pokud by se mu to stalo poprvé a nebyl by opakovaným hříšníkem, takže tyto věci by byly na posouzení soudu,“dodává poslanec Jeroným Tejc.

 ??  ?? Zdroj: Statistick­á ročenka nehodovost­i za rok 2015
Zdroj: Statistick­á ročenka nehodovost­i za rok 2015
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia