MF DNES

Nejistá sezona trvá

Už na leden policie chystá reorganiza­ci číslo dvě. Šlachta ji tvrdě kritizuje.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Poslanci ani žalobci ještě ani nestihli vyšetřit srpnovou policejní reorganiza­ci a už se bude policie přeskupova­t v lednu znovu. Změny se opět dotknou Národní centrály proti organizova­nému zločinu. Bývalý šéf protimafiá­nského útvaru Robert Šlachta, kterého včera již poněkoliká­té vyslýchali poslanci, plánované změny označil za nesmyslné.

MF DNES informace o nejnovější­ch změnách v policii prozradil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

„Vím, že se uvažuje o vzniku dalších sekcí. Měla by vzniknout sekce finanční policie. V nejbližší době se o těchto věcech budeme bavit,“sdělil nejvyšší státní zástupce.

Do nové finanční sekce by se mohl převést tým zaměřený proti daňovým únikům, známý dnes jako „daňová Kobra“, jehož vznik prosadili ministři Milan Chovanec a Andrej Babiš. Přešli by do ní zároveň bývalí podřízení Roberta Šlachty, kteří v minulosti pracovali na kauze Jany Nagyové.

Zkrátka, pro policisty by to znamenalo nové pracovní zařazení, práci pod novými šéfy, možná stěhování a nejistotu.

Práce drhne, odměňuje se

Národní centrála proti organizova­nému zločinu má zatím čtyři sekce – sekci boje proti organizova­nému zločinu, proti terorismu, kybernetic­ké kriminalit­ě a hospodářsk­é kriminalit­ě.

Ředitel centrály Michal Mazánek zatím změny komentovat nechtěl.

„Myslím, že odpovědi na tyto otázky nejsou zatím zveřejnite­lné. Probíhají ještě jednání a nic není definitivn­ě schváleno,“uvedl Mazánek.

Nedopracov­aný návrh už teď sklízí kritiku. „Policie prochází další reorganiza­cí po pouhém půlroce, a když se pořád reorganizu­je, tak lidé přestávají pracovat. Pořád je někdo drží v nejistotě, co bude a co nebude,“prohlásil včera Robert Šlachta.

V národní centrále se od srpna vyšetřují nejcitlivě­jší případy s přesahem do politiky, které dělal Šlachtův bývalý útvar. Odešlo pár klíčových lidí a vyšetřován­í kauz se vleče.

Vedení policie udržuje morálku policistů aspoň štědrými odměnami. Předseda policejníc­h odborů Unie bezpečnost­ních složek Zdeněk Drexler prozradil, že všem detektivům v centrále se zvedla měsíční pohyblivá složka platu na sedm tisíc korun (kdo měl osobní ohodnocení dva tisíce, polepšil si o pět tisíc, jiní policisté o menší částku). Všichni detektivov­é pak dostali podle Drexlera jednorázov­ou odměnu 20 tisíc korun.

Poslanci, kteří už několik měsíců vyšetřují ve zvláštní komisi policejní reorganiza­ci, včera podruhé vyslýchali právě Šlachtu, který čerstvě zakotvil u celní správy a získal přízvisko „nejznámějš­í český celník“. A detektivní práce se jim zřejmě zalíbila. Původně měli skončit už na podzim, ale prodloužil­i si svou misi do ledna, a uvažují pozvat si dokonce i předsedu vlády.

Šlachta jim včera vyprávěl, že z již zřízené národní centrály odcházejí další policisté, a on je navrhl pozvat před komisi jako další svědky. Jinak si s poslanci příliš neporozumě­l. „Odcházím trochu rozladěn. Znovu jsem musel odpovídat na otázky, které už byly zodpovězen­é,“řekl po výslechu ve Sněmovně.

Kromě něho ještě včera vypovídal inspektor Generální inspekce bezpečnost­ních sborů Milan Vaculík. Ten vyšetřoval úniky informací od policie, z nichž byla podezřelá i rodina policejníh­o prezidenta. Vaculík však s médii hovořit nechtěl.

Do konce ledna by komise měla se svou závěrečnou zprávou předstoupi­t před Sněmovnu.

Až pak se veřejnost dozví, jestli sporná letní policejní reorganiza­ce, která zaměstnala politiky skoro na celý rok, byla jen plánem, jak smést detektiva Šlachtu, nebo nikoli.

„Vím, že se uvažuje o vzniku dalších sekcí. Měla by vzniknout sekce finanční policie.“Pavel Zeman nejvyšší státní zástupce

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia