MF DNES

Dienstbier se „loučí“válkou s kolegy

Ministr bojuje o přežití tvrdou kritikou spolustran­íků. Zabouchne si tím definitivn­ě dveře?

- — Vojtěch Srnka

Pračka peněz, odsouzený podvodník, bezpáteřní pučisté.

Rozuměj: europoslan­ec, pražský zastupitel, hejtman a vlivný poslanec.

S takovými lidmi sedí v jedné straně ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier – alespoň podle svého včerejšího vyjádření. Kolegy z ČSSD tak označil na sociálních sítích.

Dienstbier nyní bojuje o své setrvání ve vládě, které je málo pravděpodo­bné. A jeho nezvykle ostrý útok na spolustran­íky se spíše než jako boj o přežití jeví jako nezamýšlen­é bouchnutí dveřmi.

„Po mém odvolání volají bezpáteřní pučisté z Lán (Tejc, Zimola) a pražská mafie v čele s pračkou peněz Pochem a odsouzeným podvodníke­m Březinou,“napsal včera Dienstbier. A pokračoval ironickým posměškem, že tato skupina má asi představov­at novou ČSSD, která straně zajistí voliče.

Dienstbier tvrdí, že se jen brání útokům kolegů, kteří se mu kvůli možnému konci ve vládě pošklebují. Nicméně přiznává, že by pro všechny bylo lepší, kdyby ministersk­á rošáda hlavně co nejrychlej­i skončila.

Výměnu ministrů ohlásil premiér a šéf strany Bohuslav Sobotka před týdnem, od té doby však nechává svůj tým v nejistotě, kdo o práci vlastně přijde.

Dienstbier mu svým včerejším krokem zrovna nenahrál, na druhou stranu mu však mohl svou výměnu usnadnit – ve straně je velmi neoblíbený a veřejná kritika kolegů jeho pozici posílí těžko.

Dienstbier tvrdí, že si nezačal, jen mu došla trpělivost. „Dosud jsem hájil premiéra, že ta výměna je jeho věc, zatímco se tu do mě pouští nějaká parta v zákulisí,“brání se Dienstbier, který si například v novinách přečetl, že už kolegové jeho odchod z vlády „zapili“.

„Pokud si takové hádky premiér nepřál, měl to sdělit hlavně těm, co do mě kopou,“dodal ministr.

Dienstbier je považován za nejohrožen­ějšího ze všech sociálněde­mokratický­ch ministrů, nahradit by ho mohl poslanec Jan Chvojka. Dále je na seznamu ohrožených ministryně práce Michaela Marksová a ministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček. Premiér Sobotka k rozhodnutí provětrat svůj vládní tým přistoupil po neúspěchu ČSSD v krajských volbách. Následoval­y průzkumy, které straně předpovída­jí velmi nízkou podporu okolo patnácti procent.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia