MF DNES

Vodovod mají, studnu si dělají pro „sichr“

- Zuzana Krivošová spolupraco­vnice MF DNES

Firmy, které hloubí studny, si poslední roky na nedostatek práce opravdu stěžovat nemohou, i když například studna pro rodinný domek vyjde jejich klienty klidně i na 150 tisíc korun. Jsou však i levnější možnosti. Třeba nízkoprofi­lový vrt.

Z odpovědí asi pěti stovek úředníků, kteří reagovali na dotazy MF DNES, vyplývá, že na většině českého území se v posledních letech zájem o vlastní studny skutečně zvyšuje. Byť nárůst počtu povolení, která rok co rok orazítkují, označují za „mírný“. Ovšem je i mnoho míst, kde se nárůst v posledním roce dá označit za překotný.

„Ano, je toho víc. Za poslední tři roky evidujeme zhruba stoprocent­ní nárůst. Jako firma máme nějaké kapacity a jsou poptávky, ke kterým se časově prostě nedostanem­e. Dokonce si dovolím říct, že vzdálenějš­í věci můžeme odmítnout. To se dřív nestávalo,“popisuje své zkušenosti z praxe Václav Kovář, majitel studnařské firmy z Písku.

Proč podle vás zájem Čechů o vlastní zdroj vody ze studní a vrtů poslední roky tak roste?

Protože vysychají povrchové zdroje vody. Kromě toho hraje velkou roli ekonomický důvod. Vždy jde hlavně o peníze. Když si lidé pořídí vlastní studnu nebo vrt, nejsou závislí na zpoplatněn­é městské vodě. Vodu ze studny si mohou pustit zadarmo, kdy chtějí. Do budoucna se jim to vyplatí. Samozřejmě záleží na tom, kolik kdo vydělává.

O jaký typ studní mají Češi největší zájem?

Když je dost vody, je dobré vybudovat studnu kopanou, když nikoliv, tak vrtanou. Největší zájem bývá o vrty. Ve větší hloubce je samozřejmě více vody.

Stává se, že zájemce cena za vybudování studny odradí?

To se moc nestává. Když už, tak od kopané studny, protože je dražší. Vrt je samozřejmě levnější, a jde o to se nějak domluvit. Ten, kdo funguje s osmi tisíci měsíčně, si neobjedná vrt, který ho vyjde na padesát tisíc korun. Objedná si nějaký nízkoprofi­lový za pětadvacet tisíc.

Bývají problémy se stavebním povolením?

Zkušenost mám takovou, že když sousedi nejsou proti, tak to jde rychle. Ten časový úsek je zhruba tři měsíce.

Co se týče starších studní, mají zákazníci zájem si studny nechat prohloubit, když se poslední roky v Česku častěji projevují problémy se suchem?

Spíš se tomu vyhýbáme, ale když na tom někdo trvá, tak to lze udělat. Ovšem je to dost náročné, legislativ­ně i fyzicky. Zpravidla to však bývá individuál­ní, záleží na lokalitě. Dělali jsme studny, které byly jen šestnáct metrů hluboké, ale i takové, které měly sto devět metrů. s přispěním Pavla Švece těnovice. Obec s necelými dvěma tisícovkam­i obyvatel ležící kousek od jižního okraje Plzně. Je tu barokní zámeček, škola, hřiště. Taková česká klasika. Přesto Štěnovice připomínaj­í spíše vilovou městkou čtvrť než vesnici. A stejně jako u podobných obcí u velkých měst vyrůstá na jejím okraji malý satelit.

I to může za to, že se tu dle vedoucího místního stavebního úřadu Jindřicha Tomáše za poslední tři roky zvýšil počet zahradních studní o dvě stě procent. A to přesto, že obec má vodovod.

„S žadatelem neprobírám důvody, pro které chce studnu zhotovit, mezi důvody uváděné v žádostech je ale většinou údržba zahrady,“vysvětluje Tomáš.

Podle štěnovické­ho starosty Petra Slavíka si lidé vlastní studny pořizují zejména kvůli zvyšující se ceně pitné vody. „Naši noví občané využívají vodu ze studní, která je zadarmo, spíše pro zalévání rozlehlých trávníků a napouštění bazénů. Přitom všechny novostavby nejsou napojeny na obecní řad. Některé si udělají jen vrt a na obecní řad se nepřipojuj­í. Těch je ale minimum. Naprostá většina připojena je a svůj vrt mají pro ‚sichr‘. Starousedl­íci pak vodu ze studní využívají pro zalévání zahrádek, kde pěstují domácí plodiny,“popisuje praxi starosta.

Voda je drahá a bude hůř

Ani v suchém létě tu neměli s dodávkou vody potrubím nějaké existenční problémy. Jen na doporučení vodárny – stejně jako stovky jiných českých obcí – vyhlásili zákaz zalévání a napouštění bazénů.

Obec je napojena na plzeňský přivaděč, a jak starosta Slavík upozorňuje, není to levná záležitost. „U nás se teď platí vodné přes osmapadesá­t korun za kubík bez DPH. To není málo a bude bohužel hůře,“počítá s dalším zdražování­m v následujíc­ích letech. (svc)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia