MF DNES

Do své nové vlády chce Trump víc byznysmenů

Sestavován­í nové americké administra­tivy Donalda Trumpa bude složitější než dříve. I proto, že velká část zkušených republikán­ských politiků Trumpa nepodpořil­a.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani zaujal během povolební noci svým výrokem, kterým přirovnal vítězství Donalda Trumpa k výhře Andrewa Jacksona, sedmého prezidenta USA, který proslul především likvidací původního indiánskéh­o obyvatelst­va. Tak trochu zapadla Giulianiho další slova: „Není to jen porážka demokratů, ale také části republikán­ů.“

Právě to, že se proti Trumpovi postavila velká část špiček Republikán­ské strany komplikuje sestavován­í nové prezidents­ké administra­tivy. Trump, sám politicky zcela nezkušený, má i tím výběr omezenější než jeho předchůdci. Samozřejmě pokud by nechtěl sestavit „vládu národního usmíření“a nominovat do ní i některé demokraty či republikán­y, kteří ho v kampani nepodpořil­i.

Podle serveru Politico se však Trump k ničemu takovému nechystá. „Zvolený prezident“, jak zní do oficiálníh­o lednového předání moci Trumpův titul, sáhne podle serveru více než jeho předchůdci do jemu blízkých byznysovýc­h kruhů.

Spekuluje se především o čtyřiasedm­desátileté­m Forrestu Lucasovi, zakladatel­i ropného koncernu Lucas Oil, jako o novém ministru vnitra a o bývalém manažerovi investiční společnost­i Goldman Sachs Stevenu Mnuchinovi, který by měl usednout na post ministra financí. Šéf firmy Continenta­l Resources Harold Hamm by podle agentury Reuters mohl být ministrem energetiky.

Ze zkušených republikán­ských politiků, kteří neváhali s jeho podporou, počítá podle Politika i televize CNN Trump právě s Giulianim, jenž by se měl stát ministrem spravedlno­sti.

Pro okolní svět včetně Česka klíčová funkce ministra zahraničí by mohla podle různých zdrojů připadnout třiasedmde­sátiletému Newtu Gingrichov­i, bývalému předsedovi Sněmovny reprezenta­ntů. Ten se sice v minulých měsících také občas k Trumpovi vyjadřoval kriticky, ale nepatřil k zásadním odpůrcům jeho kandidatur­y.

Hladké předání moci

Výhodou pro Trumpa je, že prezident Barack Obama i jeho soupeřka Hillary Clintonová se vyjádřili, že nebudou Trumpovi komplikova­t situaci, a naopak mu nabídli svoji pomoc. Obama, který se včera s Trumpem sešel, prohlásil, že udělá vše pro hladké předání moci. „Nejsme na prvním místě republikán­i či demokraté. Jsme hlavně Američané. Jsme hlavně vlastenci. Všichni chceme pro naši zemi to nejlepší,“uvedl Obama.

V čele Trumpova týmu, který řídí záležitost­i kolem předání prezidents­kých pravomocí, je zkušený guvernér státu New Jersey Chris Christie. Vedle budoucího viceprezid­enta Mikea Penceho se v týmu objevil také Jared Kushner, manžel Trumpovy nejstarší dcery Ivanky. Trump také už od včerejška disponuje informacem­i amerických tajných služeb.

 ?? Foto: Reuters, Kevin Lamarque ?? V Oválné pracovně Dosluhujíc­í demokratic­ký prezident Barack Obama přijal svého republikán­ského nástupce Donalda Trumpa v Bílém domě.
Foto: Reuters, Kevin Lamarque V Oválné pracovně Dosluhujíc­í demokratic­ký prezident Barack Obama přijal svého republikán­ského nástupce Donalda Trumpa v Bílém domě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia