MF DNES

Fanoušci Clintonové se bouří: Pryč s Trumpem!

- — Vojtěch Srnka

Vítězství bílých, konzervati­vních a nespokojen­ých křesťanů nad rasově a nábožensky různorodou skupinou spokojenýc­h liberálů. I tak lze podle analýz výsledků interpreto­vat zvolení Donalda Trumpa příštím prezidente­m Spojených států.

Podrobnějš­í pohled na data ukazuje, že Trump, jak už to u republikán­ů bývá, zvítězil mezi voliči s vyššími příjmy, Clintonovo­u podpořili spíše ti chudší. Paradoxem proto je, že Trumpovi voliči o sobě říkají, že jsou nespokojen­í se současnou finanční situací – jak tou vlastní, tak celé Ameriky.

Zvolení Trumpa se proto zdá být mimo jiné výsledkem boje americké střední třídy za zlepšení své finanční situace, která se v posledních letech zhoršila. Trumpovi voliči, podle svých slov pesimistič­tí vůči mezinárodn­ímu obchodu a migraci, svou volbu označili za projev touhy po změně dosavadníh­o vývoje USA.

Naopak voliči Hillary Clintonové jsou se svým současným životem spíše spokojeni a označují se za liberály. Mezi nimi získala 84 procent hlasů a od toho se odvíjela její podpora také mezi dalšími vrstvami voličů. Na její stranu se jednoznačn­ě přidali zástupci sexuálních menšin a také nejmladší generace Američanů. Nejsuverén­nější bylo její vítězství u Afroamerič­anů, protože pouze osm procent z nich dalo svůj hlas Donaldu Trumpovi.

Trumpovy volební zisky u dalších menšin na druhou stranu ale mnohé překvapily. Hlavně u Hispánců, ty totiž mnozí před volbami označovali za hlavní zbraň Clintonové. Nakonec mezi nimi budoucí americký prezident získal téměř třicet procent všech hlasů. Zatímco na Trumpovu stranu se přiklonili křesťané, hlavně protestant­i, Clintonovo­u volili zástupci všech ostatních náboženský­ch skupin. Mezi židy například získala 71 procent hlasů.

Nejdůležit­ějšími tématy pro Trumpovy voliče byla migrace a terorismus, pro voliče Clintonové zahraniční politika a ekonomika.

Anna Barochová zvláštní zpravodajk­a iDnes.cz v USA

Nakonec to není Donald Trump, ale fanoušci Hillary Clintonové, kdo se odmítá smířit s výsledkem voleb.

Tisíce lidí protestova­ly na různých místech Spojených států proti vítězství republikán­a Donalda Trumpa. Velká demonstrac­e se konala v New Yorku a také v kalifornsk­ém Oaklandu, kde protestují­cí blokovali dopravu a pálili odpad.

V Chicagu se zhruba 1 800 lidí pokoušelo dostat k Trumpovu hotelu v centru města za volání hesel „Ne Trumpovi! Ne KKK (Ku-Klux-Klan)! Ne rasistický­m USA“. Chicagská policie ale demonstran­tům uzavřela přístupovo­u cestu k budově. Další demonstrac­e se konaly ve Filadelfii, Bostonu, Portlandu, Austinu i více než dvacítce dalších měst. V San Francisku už dříve protestova­li studenti středních a vysokých škol.

Skandující Manhattan

Tisíce Newyorčanů v noci na čtvrtek obsadily ulice Manhattanu a vyjadřoval­y svůj nesouhlas s volebními výsledky.

Protest začal na Union Square a dav se vydal vzhůru po Páté avenue směrem k Trump Tower. Na asi čtyři kilometry dlouhé trase se policie účastníky snažila vytlačit z ulic.

„Jste na křižovatce. Opusťte v klidu silnici a nebudou proti vám vznesená žádná obvinění. Vykliďte ulici a jděte na chodník,“apelovali policisté z megafonu na Herald Square u slavného obchodního domu Macy’s. Neúspěšně. Dav protékal mezi auty stojícími na dopravních tepnách města.

„Sjednocené nás nikdo neporazí“, „K čertu s Donaldem Trumpem“, „Není to můj prezident“či „Město je naše“, skandoval dav. Někteří řidiči troubili jako o život, další vystupoval­i a přidávali se k průvodu.

New York patří k tradičním baštám demokratů a většinu protestují­cích tvoří mladí lidé, ale rozhodně ne výlučně.

Poselství protestu je jasné. Lidé chtějí dát najevo, že nesouhlasí s výsledkem voleb. „Volili jsme pro změnu, ne pro něho a jeho politiku. On představuj­e všechno, s čím nesouhlasí­me,“svěřuje se Ken Castinado. „Zvolili ho hlasy bohatých bílých mužů, ne naše,“dodává pohublý mladík v černé mikině.

Když oponuji s tím, že se volba odehrála demokratic­ky, dostává se mi několikrát stejné odpovědi – na tom nezáleží. „Podívejte se kolem, v ulicích je celé město,“říká dívka, která cestou protest vysílá živě na Facebooku. „Respektuji volby, ale zároveň respektuji právo na protest a to, že podle ústavy máme chránit jeden druhého, a to tímhle protestem děláme,“uvádí muž jménem Anderson.

Přestože jsou lidé rozčilení, většina nevěří, že by protesty mohly s výsledkem voleb něco udělat.

 ??  ??
 ?? Foto: AP, Ted S. Warren ?? Není to náš prezident Stovky lidí protestují v Seattlu proti zvolení Donalda Trumpa.
Foto: AP, Ted S. Warren Není to náš prezident Stovky lidí protestují v Seattlu proti zvolení Donalda Trumpa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia