MF DNES

Trump bude šéf státu i vlády, Kongres přesto potřebuje

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES Luboš Palata redaktor MF DNES

Cosi je shnilého ve státě dánském, pardon, demokratic­kém. Naznačuje to i fakt, že zasloužilé politiky stále častěji válcují bohatí „outsideři“bez politickýc­h zkušeností – a častěji než dříve jde o byznysmeny.

Česko do tohoto trendu přispělo úspěchem miliardáře Andreje Babiše a nemusí to být konečná – za vážného kandidáta na úřad prezidenta je nyní považován rovněž úspěšný podnikatel Michal Horáček.

Pokud by Horáček uspěl, hodně by připomněl cestu Andreje Kisky na prezidents­ký stolec na Slovensku. Ten se v roce 2012 vynořil jako kandidát bez „polické minulosti“, zato s úspěšnou kariérou podnikatel­e v oblasti půjčování na splátky, po níž se dal na charitu – byl spoluzakla­datelem české nadace Dobrý anděl.

Prezidents­kou kampaň si zaplatil ze svého a v roce 2014 překvapivě vymazal naděje předchozíh­o i nynějšího premiéra Roberta Fica, proti němuž od svého zvolení působí jako silná protiváha.

V evropském měřítku je nicméně Kiska jen „drobným příštipkář­em“ve srovnání s jinými podnikatel­skými esy. Momentálně asi nejznámějš­ím z velkých podnikatel­ů v politice je miliardář Petro Porošenko, ukrajinský prezident. Největší slávu mu zajistila firma na čokoládové výrobky Rošen, s níž prorazil i na ruském trhu. Jako politik už působil od roku 1998, kdy byl zvolen do ukrajinské­ho parlamentu. Rozhodujíc­í vzestup jeho popularity však nastal až v souvislost­i s ukrajinsko­u krizí na přelomu let 2013 a 2014, kdy Porošenko podpořil protesty proti proruskému prezidento­vi Viktoru Janukovyčo­vi a posléze i obranu před separatist­ickými tendencemi na Krymu a ve východní Ukrajině. V květnu 2014 byl hned v prvním kole zvolen prezidente­m.

Ještě čistším příkladem angažmá velkého byznysu v politice je kariéra Gruzínce Bidziny Ivanišvili­ho. Zdaleka nejmovitěj­ší člověk v zemi (v žebříčku největších boháčů světa podle časopisu Forbes se už několik let pohybuje ve druhé stovce) své miliardy vydělal především v obchodu s mobily a v bankovnict­ví, hlavně na ruském trhu. V dubnu

Jmenuje ministry své vlády, v rukou má osud téměř čtyř tisíc členů nové federální administra­tivy, je vrchním velitelem armády, vybírá i soudce Nejvyššího soudu a je téměř neodvolate­lný.

Donald Trump získal svým vítězstvím v amerických prezidents­kých volbách úřad, který rozsahem pravomocí nemá v demokratic­kém světě obdoby.

A v kombinaci s postavením USA jako vojensky i ekonomicky stále ještě nejsilnějš­ího státu celé zeměkoule bude mít Trump v příštích letech na osud planety větší vliv než jakýkoli jiný politik.

Ale i americký prezident má několik omezení, která mu Ústava USA 2012 založil stranu Gruzínský sen (pojmenovan­ou podle písničky jeho syna, populárníh­o zpěváka) – a ještě ten rok s ní triumfoval v parlamentn­ích volbách. V říjnu 2012 už byl Ivanišvili premiérem země. Přestože později oznámil, že z politiky odchází, na svůj Gruzínský sen nadále dohlíží – a strana v letošních říjnových volbách poprvé dosáhla ústavní většiny.

Za „proroka“bohatých podnikatel­ů v evropské politice je brán Silvio Berlusconi – italský mediální magnát, v letech 1994 až 2011 několikaná­sobný premiér země. Jeho konflikty zájmů, doprovázen­é soudními spory, byly jinde v Evropě brány často jako odstrašují­cí příklad toho, kam až může propojení byznysu s politikou dospět.

Nyní však politické ambice podpořené předchozím úspěchem v podnikání fungují lépe, než by se ještě před pár lety čekalo. dává, a bez spolupráce s Kongresem se neobejde. Nemůže vyhlásit válku, může pouze nechat armádu zasáhnout v zahraničí, ale maximální délka tohoto zásahu je 60 dnů.

Část republikán­ů je proti

Větším omezením však je, že bez spolupráce Kongresu není schopen prosadit žádnou zásadní reformu, jako byla například Obamova reforma zdravotnic­tví. Pokud proti němu bude jasná většina Kongresu, nemůže ani zamítnout zákony, které odtud vzejdou – prezidents­ké Vlastník mediální sítě, ale třeba i klubu AC Milán, dominoval italské politice téměř 20 let. Miliardář proslulý hlavně čokoládovo­u firmou se od roku 2014 jako prezident snaží usmířit Ukrajinu. Nejbohatší Gruzínec založil v roce 2012 stranu a ještě ten rok s ní vyhrál volby. Nynější prezident SR podnikal s půjčováním na splátky, pak se začal věnovat charitativ­ní činnosti. veto je přehlasova­telné dvěma třetinami hlasů. Ke jmenování soudců Nejvyššího soudu potřebuje souhlas Senátu, horní komory.

Trumpovi sice hraje do karet, že republikán­i udrželi ve volbách kontrolu nad oběma komorami Kongresu, ale na druhou stranu jeho kandidatur­u nepodpořil­i zdaleka všichni republikán­ští politici. Například legenda Republikán­ské strany, senátor John McCain, označil za neomluvite­lné Trumpovy výroky o ženách a prohlásil, že mu svůj hlas v prezidents­kých volbách nedá.

Pozice amerického prezidenta je jedna z nejsilnějš­ích, jaké demokratic­ké státy znají. Přesto bude k prosazení svých představ potřebovat Kongres, kde nemá podporu jistou.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Donald Trump v mrakodrapu Trump Tower, symbolu svého podnikatel­ského úspěchu v New Yorku. Silvio Berlusconi, Itálie Petro Porošenko, Ukrajina
Foto: Profimedia.cz Donald Trump v mrakodrapu Trump Tower, symbolu svého podnikatel­ského úspěchu v New Yorku. Silvio Berlusconi, Itálie Petro Porošenko, Ukrajina
 ?? Foto: AP ?? Kapitol Sídlo Kongresu se chystá na inauguraci Trumpa.
Foto: AP Kapitol Sídlo Kongresu se chystá na inauguraci Trumpa.
 ??  ?? Bidzina Ivanišvili, Gruzie
Bidzina Ivanišvili, Gruzie
 ??  ?? Čokoládový mírotvorce
Čokoládový mírotvorce
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia