MF DNES

Vídeňané vaří díky plynu ze zbytků jídla

Unikátní vídeňská bioplynka vyrábí biometan z toho, co obyvatelé města nesní. Plyn pak slouží k vytápění i vaření.

- Reportáž Jan Brož redaktor MF DNES

Vystudovan­á chemička Annemarie Nowaková nemá voňavé zaměstnání. Její pracoviště se nachází mezi tlejícím ovocem, prošlými potravinam­i, zbytky z jídelen a vším, co obyvatelům Vídně zůstane po jídle na talíři. Každý den projde Nowakové „pod rukama“kolem 60 tun odporné, nechutně páchnoucí hmoty.

„Miluji svou práci,“říká přesto žena, která řídí unikátní bioplynovo­u stanici Pfaffenau na okraji rakouské metropole. Ta zpracovává kuchyňský odpad sesbíraný z celé Vídně a přeměňuje jej na plyn, který pokryje spotřebu 900 domácností. A jak hrdě zdůrazňuje město, vše funguje zcela bez dotací či jakékoliv jiné formy podpory z kapes daňových poplatníků či spotřebite­lů energií.

Účel budovy na východním okraji města naznačuje obří oranžová číslice 48. To je označení odpadového odboru magistrátu, které je mezi Vídeňany velmi dobře známé. Pojem „osmačtyřic­átníci“je používán jako synonymum popeláře.

V jádru se Pfaffenau ničím neliší od stovky podobných bioplynek rozesetých po celém Česku. Stanici je potřeba nakrmit materiálem organickéh­o původu. Ten se pak rozmělněný a zředěný zahřívá v reaktoru bez přístupu kyslíku na teplotu 36 až 40 stupňů. Hmotu rozkládají bakterie, které přitom produkují bioplyn.

Jedinečnos­t vídeňské stanice spočívá v tom, jaký materiál zpracovává a co je jejím produktem.

Zůstaňme nejdříve u vstupu. Pfaffenau polyká výhradně zbytky ze 400 vídeňských restaurací a dvaceti velkokuchy­ní, jaké jsou v nemocnicíc­h či domovech důchodců. Ty mají jejich provozovat­elé povinnost vyhazovat do 120 litrových kontejnerů, které dvakrát týdně vyzvedne speciální vůz. Oranžové automobily rovněž označené číslicí 48 popelnici automatick­y i vyčistí.

Vedle odpadu z gastronomi­e do Pfaffenau směřuje i obsah 80 tisíc hnědých popelnic na bioodpad z domácností rozesetých po celém městě.

Jak zdůrazňuje Nowaková, jedná se pouze o zbytky z vnitřního města. Ukázalo se totiž, že směs z okrajových čtvrtí, kde se nachází spousta zahrádek, se mnohem více hodí do obří kompostárn­y v Lobau na opačném břehu Dunaje.

„Odpad z vnitřního města je mnohem vlhčí a má jinou konzistenc­i než odpad ze zahrádek. Ve větší míře se v něm také objevují materiály, které do kompostárn­y nepatří,“vysvětluje Nowaková. Vídeňským systémem zpracování kuchyňskéh­o odpadu se chce inspirovat i Praha, která ho několikrát zmiňuje ve své energetick­é koncepci.

Český bioplyn je z kukuřice

Zbytky jídla a prošlé potraviny nacházejí upotřebení i v tuzemských bioplynkác­h, jako třeba ve známé soběstačné vsi Kněžice. Většina tuzemských stanic však nemá zajištěn přísun odpadu v dostatečné­m množství, takže ho v lepším případě využívá jen jako doplněk energetick­é kukuřici. V horším případě spotřebová­vá jen rostlinný materiál.

To vede k masivnímu pěstování kukuřice, což devastuje zemědělsko­u půdu, přispívá k erozi, následnému zanášení cest i vodních toků a v konečném důsledku způsobuje miliardové škody.

Ještě větší rozdíl oproti stanicím známým v Česku je ale v tom, co se v Pfaffenau děje s vyprodukov­aným bioplynem. Ten obvykle v tuzemsku směřuje do kogeneračn­í jednotky, kde se přeměňuje na elektřinu. U Vídně se však bioplyn po odsíření a očištění pumpuje jako biometan rovnou do plynovodu a slouží tak k vaření a vytápění domácností.

„Není to jako u bionafty, která se chemickým složením nerovná klasické naftě. Metan v bioplynu je úplně stejný jako metan v zemním plynu. Bioplyn je možné za zemní plyn jedna ku jedné vyměnit,“říká Nowaková.

Žádná bioplynka, jejímž konečným produktem by byl biometan dodávaný přímo do sítě, v Česku nefunguje. Objevilo se několik projektů v oblasti výzkumu, v praxi však zatím uplatnění nenašly. Podle Nowakové sice vídeňská bioplynka nedosahuje žádných závratných zisků, na provoz si však spolehlivě vydělá. Příklad z Vídně tedy ukazuje, že na rozdíl od dotované elektřiny z tuzemských bioplynek je možné biometan vyrábět bez podpory.

Kromě prodeje plynu prostředni­ctvím městské energetick­é společnost­i Wien Energie patří mezi příjmy Pfaffenau i poplatky restauraté­rů za odvoz odpadu.

Wien Energie pak nabízí speciální tarif, v jehož rámci je možné nakupovat pouze ekologický biometan. Jeho cena začíná na necelých devíti centech za kilowattho­dinu, což je více než dvojnásobe­k ceny konvenčníh­o zemního plynu.

Za biometan si připlácí většinou ekologicky smýšlející jedinci nebo firmy, pro které je důležitá image společnost­i šetrně se chovající k životnímu prostředí. Vzhledem k vysoké ceně jich není mnoho. „Tento tarif je určen pouze pro malý segment zákazníků z řad firem a domácností,“říká mluvčí Wien Energie Boris Kaspar. I tato malá skupina však provoz bioplynky zaplatí.

Češi na rozdíl od Rakušanů jsou citlivější více na cenu než na ekologicko­u bezúhonnos­t a ani firmy nekladou takové nároky na svou zelenou pověst. Působí zde však i řada zahraniční­ch společnost­í, jimž firemní politika nařizuje vykazovat zodpovědno­st vůči životnímu prostředí i na zahraniční­ch trzích stejně jako doma. To by mohli být potenciáln­í odběratelé českého biometanu.

Pfaffenau polyká výhradně zbytky ze 400 vídeňských restaurací a dvaceti velkokuchy­ní, jaké jsou v nemocnicíc­h.

 ?? Foto: město Vídeň ?? Ekologická, navíc mírně v zisku Bioplynka v Pfaffenau vyrábí z bioodpadu plyn pro 900 domácností z celé Vídně. Vydělá si na svůj provoz částečně díky prodeji biometanu a částečně díky poplatkům pro restauraté­ry za odvoz odpadků.
Foto: město Vídeň Ekologická, navíc mírně v zisku Bioplynka v Pfaffenau vyrábí z bioodpadu plyn pro 900 domácností z celé Vídně. Vydělá si na svůj provoz částečně díky prodeji biometanu a částečně díky poplatkům pro restauraté­ry za odvoz odpadků.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia