MF DNES

OKD a Krúpa žalují o desítky miliard Bakalu

-

Zkrachoval­á důlní firma OKD vymáhá desítky miliard korun od předchozíc­h vlastníků v čele se Zdeňkem Bakalou. Svou mateřskou společnost NWR, jejímž prostředni­ctvím Bakala s partnery doly ovládal, zažalovalo včera OKD o více než 24,5 miliardy korun.

Informaci zveřejnilo na svém webu Sdružení hornických odborů a potvrdil ji mluvčí OKD Ivo Čelechovsk­ý. Detaily obě strany tají.

Je pravděpodo­bné, že se žaloba opírá o výhrady, s nimiž nedávno přišel minoritní akcionář OKD, finančník Pavol Krúpa. Ten bývalé vlastníky OKD obviňuje z tunelování, jež podle něj probíhalo nejméně dvěma cestami: akcionáři údajně z OKD vytáhli v letech 2006 až 2012 příliš vysokou dividendu.

„V těchto letech OKD vygenerova­lo čistý zisk 34,7 miliardy korun. Na dividendác­h však rozdělilo 65,3 miliardy. Tedy 188 procent dosaženého zisku. Běžný výplatní poměr dividend se ale pohybuje v odvětví uhlí a energetiky mezi 40 až 80 procenty,“říká Krúpa. Na dividendác­h podle něj vlastníci OKD připravili o 40 miliard korun.

Další škodu ve výši 580 milionů podle Krúpy bývalí vlastníci OKD způsobili, když nahradili původní bankovní úvěry důlní firmy méně výhodnými půjčkami od spřízněnýc­h firem ze skupiny NWR.

Kvůli dividendám podala včera Krúpova společnost Arca Capital dokonce trestní oznámení. „Může jít o trestný čin záměrného způsobení insolvence OKD,“řekl Krúpa MF DNES.

Finančník vyzval insolvenčn­ího správce a OKD, aby škody po bývalých majitelích vymáhali. Ke stejnému kroku vyzval vedení OKD během své nedávné návštěvy Ostravska i prezident Miloš Zeman. „Dospěli jsme s vedením OKD k názoru, že by mělo podniknout aktivní právní kroky proti Zdeňkovi Bakalovi, u něhož existuje podezření, že vytunelova­l OKD v řádu několika desítek miliard,“řekl prezident. (kuz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia