MF DNES

Když Stouni dojali Kubánce

Březnový koncert Rolling Stones v kubánské metropoli Havaně byl pro jednu z posledních komunistic­kých zemí přelomovým okamžikem. Jeho atmosféru si nyní na CD a DVD můžou užít fanoušci i mimo ostrov.

- Václav Hnátek redaktor MF DNEs

HAVANA Kdo by si nejnovější koncertní film pustil od půlky, mohl by jej mylně považovat pouze za jednu z mnoha opulentníc­h a profesioná­lně odvedených show, kterých Rolling Stones za poslední desetiletí odehráli po celém světě stovky, ne-li tisíce. Jen ty radostné úsměvy diváků jsou možná širší než jindy a slzy dojetí viditelněj­ší. A nad publikem podezřele často vlají kubánské vlajky.

Bezplatný koncert

Závěrečný koncert letošní jihoameric­ké šňůry odehráli Rolling Stones na Kubě. Na bezplatné vystoupení v hlavním městě Havaně dorazilo půl milionu fanoušků britské kapely a zcela jednoznačn­ě šlo o jedinečnou událost. O rockovém koncertu podobných rozměrů si mohli fanoušci z komunistic­kého ostrova nechat po celá dlouhá desetiletí jen zdát.

Uvolňování vztahů s karibskou zemí rámoval mimo jiné i příjezd amerického prezidenta do Havany, kde si potřásl ruku s Raúlem Castrem, a že dorazí legendární kapela, zmínil i ve svém projevu. S nemalou porcí smíchu to ostatně říká i Keith Richards v úvodu filmu nad záběry z příprav koncertu: „Obama byl vlastně naším předskokan­em.“

Pro Kubánce potom muselo jít o srovnateln­ý zážitek s tím, když Rolling Stones vystoupili v roce 1990 v Praze.

Vyjdou i na vinylu

Pohled na dav pod pódiem je samozřejmě uchvacujíc­í. Jen pro srovnání – na ostatní koncerty z América Latina Olé Tour dorazila v průměru vždy asi jen desetina lidí.

Stouni zařadili povětšinou hity od zahajovací vypalovačk­y Jumpin’ Jack Flash přes baladu Angie, písně jako Honky Tonk Women, Sympathy for the Devil či Brown Sugar až k přídavku v podobě I Can’t Get No Satisfacti­on. Úvodní sbor ve skladbě You Can’t Always Get What You Want obstaralo místní uskupení Entrevoces.

Režie se ujal šestatřice­tiletý Paul Dugdale, který má na svém kontě záznam loňského koncertu Eda Sheerana ve Wembley, z předchozíc­h let koncerty Prodigy, Adele, Coldplay či One Direction a chystá i sestřih z celého letošního turné Stounů. Na DVD se stejně jako na dvojalbum vešlo všech osmnáct skladeb, které v Havaně zazněly, ačkoliv v obrazové podobě je režisér zpřeházel a některé včetně známých písní jako Miss You či Start Me Up „odsunul“do kolonky bonusového materiálu.

Koncertní film pod názvem Havana Moon vychází i ve formátu Blu-ray, živá deska také na vinylu.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Zdravím, Havano Mick Jagger s kapelou Rolling Stones zahrál v Havaně letos v březnu.
Foto: Profimedia.cz Zdravím, Havano Mick Jagger s kapelou Rolling Stones zahrál v Havaně letos v březnu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia