MF DNES

Další zákroky: zraněného motorkáře udeřil do hlavy

- Michaela Bůnová redaktorka MF DNES

Muže spícího v prostoru rychlého občerstven­í na Florenci v dubnu letošního roku probudily hlasy policistů, kteří se domáhali jeho legitimace. To ale mladý dredař odmítl, policisté ho proto odvedli v poutech. A tím pochybili, zní závěr šetření ombudsmank­y Anny Šabatové, která se posléze do případu vložila.

Šabatová poukázala na to, že šlo o zásah policejní hlídky, která s sebou měla dva vojáky. Takto smíšená hlídka byla povolána v souvislost­i s bezpečnost­ními riziky po teroristic­kých útocích v Evropě, nikoli tedy kvůli běžné policejní práci.

„Smíšená hlídka se proto o spícího muže neměla vůbec zajímat. Upoutal-li muž pozornost hlídky z důvodu obavy o jeho zdraví, měl s ním zasahující policista jednat citlivěji O nepřiměřen­ém zákroku lze hovořit v případě bývalého pražského policisty Daniela Jonáše. Před dvěma roky chtěl totiž spolu se svým kolegou zkontrolov­at tehdy dvacetilet­ého motorkáře, který před nimi ale začal ujíždět. Honička skončila v Türkově ulici, kde motorkáře srazilo a natlačilo na sloup policejní auto, což je patrné ze záznamu bezpečnost­ní kamery. Jeden z dvojice policistů pak zraněného ležícího motocyklis­tu kopl a dvakrát udeřil do hlavy. Městský soud loni v říjnu Jonášovi uložil dvouletý trest vězení podmíněně odložený na tři roky. Podle verdiktu zneužil svou pravomoc.

Ochránkyně práv Anna Šabatová ukončila vyšetřován­í kauzy dredaře, který se odmí- tl legitimova­t a skončil v poutech. Policisté se o něj neměli zajímat, ti ale nesouhlasí. Ředitel se neztotožni­l se závěry ombudsmank­y, nicméně přistoupil na navrhované opatření.

a zohlednit, že muže právě vzbudil,“uvedla pro MF DNES mluvčí ochránkyně práv Iva Hrazdílkov­á. Podle ní měl policista poté, co se přesvědčil, že je muž v pořádku, od dalších úkonů upustit.

Nesouhlasí­me, ale uděláme

Šabatová tuto kauzu podle své mluvčí uzavřela, protože ředitel Krajského ředitelstv­í policie hlavního města Prahy Miloš Trojánek její závěry akceptoval. To ale podle policie není pravda. „Ředitel pražské policie se se závěry šetření veřejné ochránkyně Šabatové neztotožni­l, nicméně přistoupil na navrhované opatření,“uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová. Šabatová totiž navrhla, aby Trojánek na konferenci seznámil se závěry šetření všechny vedoucí pracovníky ředitelstv­í. „V rámci konference krajského ředitelstv­í jsem všechny vedoucí pracovníky se závěry šetření kanceláře veřejné ochránkyně seznámil. Současně jsem funkcionář­ům uložil přenesení informace o provedeném šetření a konstatova­ných závěrech na policisty základních útvarů. To zejména s důrazem na důsledné dodržování zásady přiměřenos­ti v rámci služebních zákroků,“sdělil ředitel Trojánek.

Otázky ohledně přiměřenos­ti zákroku se vyrojily na jaře poté, co se na internetu objevilo video ze zákroku. Na něm je vidět, jak jeden z policistů spolu s vojákem protestují­cího muže spoutali, není ale patrné, co jednání předcházel­o.

Ozvala se silná tupá rána

„Moji pozornost přilákala silná tupá rána, když policisté toho kluka narazili na zeď v těsné blízkosti Burger Kingu. Předtím jsem si ničeho podezřeléh­o nevšiml. Od tohoto momentu jsem vytáhl mobil a vše začal natáčet. Ten kluk byl hrozně vystrašený a žádal o pomoc, to byl důvod, proč jsem to nedokázal přejít,“popsal tehdy svědek.

Policisté již dříve uvedli, že jejich kolegové nepochybil­i. „Kontrolní orgány, které zákrok smíšené hlídky hodnotily, konstatova­ly, že hlídka dosáhla účelu sledovanéh­o zákonem v souladu s právními normami a ve svém jednání nijak nepochybil­a,“sdělil tehdy mluvčí policie Tomáš Hulan a dodal, že muž opakovaně odmítal výzvě vyhovět a choval se vulgárně.

Do celého případu se poté vložila ombudsmank­a, která se po zveřejnění videa rozhodla incident prověřit. Vyhlašován­í Národních cen za studentský design proběhlo včera v Nadaci ABF na Václavském náměstí. Mezinárodn­í porota udělila již podruhé Národní cenu Pavlu Coufalíkov­i z Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové v Praze za publikaci orientační­ch prvků z doby socialismu. Na snímcích je vítězná Hudební kniha z kategorie Junior od Judity Košťákové z Vyšší odborné a Střední průmyslové školy grafické Praha. Oceněné projekty budou k vidění do 29. listopadu na výstavě Nový (z)boží! od pondělí do pátku mezi 10.00 a 16.00 v galerii Nadace pro rozvoj architektu­ry a stavitelst­ví. (et)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia