MF DNES

Dočkal slyšel trest. Teď jde proti „svým“Norům

-

Bez gólů bude šlus. Pro toho, kdo dnes večer odšpuntuje gólovou radost jako první, klidně Jarolím připraví speciální odměnu: „Nějakého mekáče nebo něco takového.“Hláška to byla sice žertovná, neboť všichni v novinářské­m sále věděli, jaký pedant je trenér na životosprá­vu, jinak je však situace velmi vážná.

Aby reprezenta­ce mohla pomýšlet na to, že půjde za suverénním Německem z druhého místa do baráže, musí vyhrát nejméně pět z posledních sedmi zápasů.

Kdo a hlavně kdy prolomí gólovou kletbu?

Sázková kancelář Tipsport vypsala poměrně nízký kurz 1,23 ku jedné na to, že branky přijdou právě proti Norsku.

A teď ještě kdo. Čeká se, že pomůžou útočníci, jen se neví, jestli nastoupí jeden nebo dva. Jarolím detaily neprozradi­l, tentokrát dokonce ani nenaznačil. Můžeme předpoklád­at, že na hrotu nastoupí jen slávista Škoda, který je v Edenu doma, a ze středové řady ho doplní křídla Krejčí se Skalákem a režisér Dočkal, který zrovna včera schytal třízápasov­ý trest za nedělní zkrat v Liberci. Ligu už si letos nezahraje, ale národnímu týmu může výrazně pomoci. „Třeba dá do zápasu ještě víc než normálně,“doufá Jarolím. Tím spíš, že Dočkal v Norsku dva roky hrál, takže má motivaci jako hrom.

Mimochodem, Norové jsou na tom podobně bledě jako Češi. Pro dnešek mají jasný cíl: zkusit vyhrát. Takže kdo s koho? Rozhovor s reprezenta­čním manažerem Šeterlem na str. 18

Když do internetov­ého vyhledávač­e zadáte jeho jméno a doplníte slovo Rosenborg, vyskočí na vás video s názvem „The New Beckham“.

Vida, i to je důkaz, jak velkou stopu Bořek Dočkal, záložník fotbalové reprezenta­ce, v Norsku zanechal. Na severu strávil jen dvě sezony, ale v paměti fanoušků i novinářů zůstává i dnes, kdy se národní tým střetne v Edenu právě s Nory.

„Pořád se o něm ví. Tehdy patřil k nejlepším hráčům v lize, gólů dával víc než útočníci,“vzpomíná Susanne Wergelando­vá, reportérka norské verze Eurosportu, která Dočkala sledovala zblízka – pochází totiž přímo z Trondheimu.

Do tamního Rosenborgu, nejslavněj­šího norského klubu, přišel rozčepýřen­ý záložník z Liberce v létě 2011. Stál milion eur, dostal dres s osmičkou a bohatě se vyplatil.

„Když se tě budou ptát, jestli jsi uspěl, ukaž jim statistiky,“slyšel od vedení norského klubu, když o dva roky později odcházel. Třicet gólů a třicet asistencí v osmdesáti utkáních – díky téhle bilanci měl Dočkal zaděláno na to, aby se v Rosenborgu stal hrdinou.

Jenže nakonec musel z klubu odejít, aniž by chtěl. Proč?

„Přišel nový trenér, změnil rozestaven­í a přesunul mě do středu zálohy. V přípravě jsem hrál, ale před startem ligy mi řekl, že na tuhle pozici nejsem připravený,“líčil Dočkal, když se před třemi lety vracel do Česka. „Zpětně to vnímám jako připravený krok, pro který jsem nenašel důvod.“

Marně ho hledali i fanoušci. Nechápali, proč po sezoně, během které nastřílel 23 gólů, český záložník spadl mezi náhradníky.

„Když přišel, lidi byli nadšení. A překvapení – nečekali, že by tak talentovan­ý hráč šel zrovna do Norska,“vybavuje si Wergelando­vá. „Fanoušci i hráči chtěli, aby zůstal. Jenže ti nerozhoduj­í.“

„Když přišel, lidi byli nadšení. Nečekali, že by tak talentovan­ý hráč šel do Norska.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia