MF DNES

Česko vs. Norsko

- Jan Palička s přispěním Davida Čermáka

Karel Jarolím si dobře pamatuje, že člověk se v Edenu může cítit jako v ráji. V květnu 2008 mu vyprodaný stadion aplaudoval k titulu se Slavií. Byl to vůbec první zápas ve zbrusu nové aréně a hned tolik slávy.

Fotbalová reprezenta­ce zatím ve vršovickém Edenu hrát neumí. Ze šesti zápasů zvládla jen dva. A považte, že poslední vítězství je staré šest let! Je nejvyšší čas zlomit prokletí. V sázce je budoucnost, naděje, snad i víc fotbalovéh­o štěstí.

Dokáže trenér Jarolím přenést na své hráče vítězný duch z Edenu, který v sobě nosí?

„Kdyby to bylo tak snadné, udělám to hned,“reagoval kouč s pousmáním.

V nejvyšší funkci ještě není ani půl roku, ale už dnes večer ho čeká zápas o všechno. Pokud by Češi neměli porazit Norsko, jejich šance na baráž o mistrovstv­í světa se z realistick­é roviny přesune mezi zbožná přání. Řekněme si to upřímně: jedině vítězství dostane národní tým zpátky do hry. Norská ruleta právě začíná! „Snažíme se na hráče působit tak, aby nebyli přehnaně nervózní. Zbytečně jim nepřipomín­áme důležitost utkání. Ale je pravda, že jestli chceme udržet šanci na druhé místo, nezbývá než Norsko zvládnout,“prohlásil Jarolím.

Světová kvalifikac­e se zatím vyvíjí nečekaně špatně, ze tří kol má Česko pouhé dva body a ještě nevstřelil­o jediný gól!

Doma neporazilo papírově slabší Severní Irsko ani Ázerbájdžá­n, v Německu dostalo příděl. Sice nepředvádí odevzdaný fotbal, doma pokaždé mělo převahu, ale ve finální fázi je sterilní. Nemusíte být zrovna experti na moderní trendy, abyste neviděli, co mužstvo trápí: málo náběhů za obranu, útoky bez překvapivé kolmé přihrávky, v šestnáctce neklid, nedůraz a špatná intuice.

To jsou situace, které se těžko dají vypilovat na dvou třech reprezenta­čních trénincích. Proto trenér hlavně burcuje: „Jestli góly dávat chceme, musíme se před brankou chovat jinak.“

Bez gólů se nevyhraje.

Fotbalová reprezenta­ce si zahraje norskou ruletu. Když dnes večer nezvítězí, odstřelí se.

od 20.45. Bas Nijhuis (Niz.).

Vaclík - Kadeřábek (Gebre Selassie), Suchý, Sivok, Novák Hořava (Pavelka), Droppa - Skalák, Dočkal, Krejčí - Škoda.

Jarstein - Svensson, Strandberg, Hovland, Aleesami Tettey - Helland, Skjelbred, Henriksen, Diomande - King. 1. Německo 2. Ázerbájdžá­n 3. Severní Irsko 4. Norsko 6. San Marino

3 3 0 0 8:0 3 2 1 0 2:0 3 1 1 1 4:2 3 1 0 2 4:5 3 0 0 3 1:9

9 7 4 3 0

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia