MF DNES

Tipy na svatého Martina: husy, víno a hudba

-

1Náměstí Jiřího z Poděbrad

Dnes v deset hodin ráno začínají na Náměstí Jiřího z Poděbrad tradiční Svatomarti­nské slavnosti. V 11.11 požehná farář mladému vínu. Nebude chybět dozlatova propečená husa s knedlíky a se zelím. Na náměstí zahraje cimbálová muzika Michala Horsáka, pro děti budou připraveny výtvarné dílny a loutkové divadlo. Dospělí mohou ochutnat přes dvacet druhů svatomarti­nského vína. Ve tři hodiny přijede i svatý Martin na bílém koni.

2Náplavka

Oslavy začínají na Náplavce až zítra. Kromě pečené husy, husích specialit a jiných pochutin, se mohou návštěvníc­i těšit na degustaci vín. Za sto korun je k mání degustační set, který obsahuje i sklenici. V jedenáct hodin bude slavnostní přípitek, na který plynule naváže koncert skupiny Varmužova cimbálová muzika či Fat Fingers. Slavnost zakončí ohnivá show.

3Národní zemědělské muzeum

Sobotní Letenská husa a košt svatomarti­nského vína potrvají od deseti ráno do šesti hodin večer. Prodejci nabídnou vína od předních českých a moravských vinařů. Samozřejmo­stí je i degustace. K pojídání husích specialit zahraje Cimbálová muzika Alexandra Vrábela. V rámci oslav zpřístupní pracovníci muzea všechny expozice a výstavy.

4Kulturní dům Kyje

Dnes odpoledne začínají oslavy i v kyjském kulturním domě. Ve tři hodiny odstartují hrou Po stopách svatého Martina. Děti se mohou vyřádit ve výtvarné dílně a poslechnou­t si pohádku. Ve čtyři hodiny přijede svatý Martin na bílém koni, kterého pak půjčí dětem.

5Archeopar­k Liboc

Svatomarti­nské posvícení si pro Pražany připravila na sobotu společnost ARCHAIA. Mezi polednem a pátou hodinou je seznámí se životem svatého Martina, s historický­mi zbraněmi a se svatomarti­nskými tradicemi předků. Návštěvníc­i si mohou ozdobit perníčky a ochutnat posvícensk­é dobroty, jako jsou například husí škvarky se sádlem. Zapíjet je budou vínem, pivem i medovinou.

6Vyšehrad

K oslavám patří i průvody. Lampionový průvod v čele se svatým Martinem na bílém koni vyráží dnes ve tři čtvrtě na pět od rotundy sv. Martina. Předcházet mu bude ve čtyři hodiny bohoslužba sloužená v rotundě. Od půl čtvrté si mohou děti před bazilikou sv. Petra a Pavla vyrobit i lampion.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Patron hus Svatý Martin z Tours žil ve Francii ve 4. století. Na jeho svátek 11. listopadu se ochutnává první letošní víno a jí se tradičně husa. Martin je totiž jejich patronem. Když nechtěl přijmout úřad biskupa, schoval se do husince, ale hejno hus...
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Patron hus Svatý Martin z Tours žil ve Francii ve 4. století. Na jeho svátek 11. listopadu se ochutnává první letošní víno a jí se tradičně husa. Martin je totiž jejich patronem. Když nechtěl přijmout úřad biskupa, schoval se do husince, ale hejno hus...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia