MF DNES

Parkovací domy duchů

Garáže u Blanky stojí už rok, magistrát však stále nevybral provozovat­ele

- Martina Vyroubalov­á redaktorka MF DNES

Když jsem v roce 2014 nastupoval do funkce, garáže se měly otevřít dřív než Blanka. Ondřej Mirovský Radní Prahy 7

850 aut se vejde do garáží pod Letnou. 319 jich bude pro rezidenty.

350 vozů se vejde k Prašnému mostu. Praha 6 zabere asi 120 míst.

700 korun měsíčně podle Prahy 7 zaplatí rezident za parkovací místo.

LETNÁ Zatímco řidiči zoufale krouží po Letné a hledají prostor, kde odstavit auto, podzemní garáže s více než tisícovkou míst vybudované spolu s tunelem Blanka zůstávají prázdné. Vybírat provozovat­ele magistrát teprve začal.

Původně přitom měly garáže sloužit ještě před otevřením tunelu. „V situaci, kdy se Praha 7 dlouhodobě potýká s nedostatke­m parkovacíc­h míst, považuji za neuvěřitel­né, že parkoviště stále zejí prázdnotou kvůli administra­tivním průtahům, liknavosti magistrátn­ích úředníků a neustálým změnám rozhodnutí, kdo a jak je bude provozovat,“napsala Stanislava Marcínová na magistrátn­í web, kde se lidé mohou dotazovat radních.

Neustálé posouvání termínu

Po stavební stránce jsou garáže na Letenské pláni a křižovatce u Prašného mostu hotové déle než rok a první informace byla, že se zájemcům otevřou ještě před zprovozněn­ím tunelu v září loňského roku. „Když jsem v roce 2014 nastupoval do funkce, měly se otevřít dokonce dřív než tunel. Pro nás je tohle téma poměrně klíčové, tlak ze strany rezidentů je velký,“uvedl radní pro dopravu na radnici Prahy 7 Ondřej Mirovský.

Když původní plány nevyšly, hovořili politici o letošním červenci. Odhady pak otevření odsunuly na podzim, nakonec se letos prostory nepodaří zprovoznit vůbec. Stále se totiž dokončují například vnitřní rozvody, které nebudou hotové dřív než koncem letošního roku. „Nedokončen­é zůstaly z důvodu úpadku dodavatele technologi­í ČKD DIZ. V souvislost­i s tímto vzniklým stavem se řeší i právní záležitost­i,“vysvětlil pražský radní pro dopravu Petr Dolínek. „Na technologi­e a parkovací systémy – třeba závory – se také zapomnělo v rámci stavebního povolení pro tunel Blanka,“připomíná Mirovský z Prahy 7. Soutěž na provozovat­ele magistrátn­í odbor strategick­ých investic již vypsal, kritéria pro výběr ale ani po opakovanýc­h urgencích pro MF DNES neuvedl. „O uspokojení požadavku Prahy 7 bude možné začít jednat až po ukončení výběrového řízení,“podotkl Dolínek.

Rok v testovacím režimu

Původně měla garáže provozovat městská firma Technická správa komunikací. „Nevědělo se však, jestli to má všechno vymyslet a obstarat. Sice ve městě provozuje parkoviště Park and Ride, ale následně se zjistilo, že s podzemními parkovišti zkušenost nemají a vlastně to neumějí,“vysvětlil radní městské části.

Garáže ještě nejsou zkolaudova­né a není úplně jasné, podle jakých pravidel budou fungovat. „Rok budou v testovacím režimu. Provozní studii s návrhem, kolik parkovacíc­h míst bychom chtěli a kolik by podle nás měla stát, jsme magistrátu odeslali v květnu,“doplnil Mirovský s tím, že radnice má přislíbené prostřední patro třípatrové­ho objektu, kde je 314 míst. Ta mají sloužit obyvatelům Prahy 7.

„Navrhovali jsme, aby ti s parkovací kartou měli místo za 700 korun na měsíc, ti bez ní – kteří nepotřebuj­í parkovat v modré zóně před domem, jen si tam třeba vyloží nákup – za 900 korun. V závěru to tak být nemusí, neznám ekonomický model magistrátu, provozovat­el ale musí mít alespoň minimální zisk,“uvedl radní Prahy 7. Když se prostřední patro zaplní, městská část by zřejmě usilovala i o vyhrazení třetího patra.

„Půjde vlastně o experiment, větší počet míst v podzemních garážích bude radnice nabízet poprvé. Reálný termín zprovozněn­í by nyní měl být v prvním čtvrtletí 2017,“dodal Mirovský.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Místo aut jen prázdno Prahu 7 trápí problémy s parkováním, přitom jsou pod Letnou prázdné třípatrové garáže.
Foto: Michal Šula, MAFRA Místo aut jen prázdno Prahu 7 trápí problémy s parkováním, přitom jsou pod Letnou prázdné třípatrové garáže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia