MF DNES

Soud sebral Dernerové křeslo, budou nové volby

- — Vladimír Vacula

Senátní volby na Mostecku nejsou platné. Nejvyšší správní soud tak vyhověl třem stížnostem na opětovné zvolení senátorky Aleny Dernerové (na snímku) ze Severočech­ů.cz. Část hnutí tvrdí, že Dernerová nebyla právoplatn­ou kandidátko­u.

Volby v Mostě se zopakují celé včetně přihlašová­ní kandidátů. O křeslo v Senátu se mohou ucházet původní i noví. Podle soudu je to nejvhodněj­ší řešení.

Lékařka Dernerová postoupila v senátních volbách do druhého kola se známým hokejistou Jiřím Šlégrem za ČSSD. Svůj senátorský post s přehledem obhájila, získala přes 70 procent hlasů.

Nejvyšší správní soud se zabýval tím, kdo může za znesvářené Severočech­y.cz jednat. Dospěl k tomu, že to může být místopředs­edkyně hnutí Hana Jeníčková, nikoli Bronislav Schwarz, přestože ho valná hromada nedávno zvolila předsedou Severočech­ů.cz.

Severočeši.cz jsou totiž rozdělení na dva znepřátele­né tábory. Jeníčková se těsně před volbami sama jmenovala zmocněnkyn­í hnutí a požadovala zrušení kandidatur­y Dernerové z druhé frakce. Mostecký magistrát tehdy k žádosti Jeníčkové nepřihlédl a Dernerové kandidovat umožnil.

Po volbách Jeníčková jménem Severočech­ů.cz u soudu zvolení Aleny Dernerové senátorkou v mosteckém obvodu zpochybnil­a. Bronislav Schwarz chtěl následně z pozice nového předsedy hnutí stížnost stáhnout. Soud ale zpětné vzetí stížnosti neakceptov­al.

Nejvyšší správní soud to vysvětluje tím, že Schwarz jednoznačn­ě neprokázal, že má právo za hnutí jednat jako předseda. „Máme pochybnost­i o právoplatn­osti jeho zvolení,“uvedl předseda senátu Tomáš Langášek.

Prezident Miloš Zeman nyní bude muset podle volebního zákona vyhlásit na Mostecku opakované volby tak, aby se konaly nejpozději do 90 dnů poté, co soud shledal návrh na neplatnost říjnových voleb opodstatně­ným.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia