MF DNES

Stavební náraz

OHL prodává monopol na pražce, favoritem jsou Mexičané

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Největší firmy na českém trhu stavební krizí prošly bez větších úhon. S jednou výjimkou – OHL. Španělská skupina OHL nyní prodává svou druhou největší tuzemskou investici, výrobce pražců ŽPSV z Uherského Ostrohu. Soutěž na nového majitele monopolníh­o výrobce betonových pražců spěje ke konci.

Roky patřila skupina OHL k trojici největších hráčů v českém stavebnict­ví. Její tuzemská pobočka OHL ŽS stojí například za brněnskými tunely nebo Národní technickou knihovnou. Teď ale bojuje se ztrátovými zakázkami z minulosti.

Z čela firmy už na jaře odešel dlouholetý šéf Michal Štefl, španělští majitelé pumpují do firmy peníze. Podle pozvánky na valnou hromadu Španělé navýší ve firmě OHL ŽS základní jmění a půjčí jí 800 milionů korun. K opatření dochází poté, co firma loni prodělala půl miliardy korun a příliš úspěšná není ani v získávání nových zakázek.

OHL ŽS se ocitla navíc na seznamu společnost­í, které potrestal Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže dosud největší pokutou za kartel. Firma vysvětluje loňský propad tím, že utlumila některé ztrátové aktivity, například v Rusku. Letos plánuje zisk.

Společnost ŽPSV naopak dělala loni španělským majitelům radost, když dosáhla rekordních tržeb ve výši 2,8 miliardy. Jenže i když firma dlouhodobě vydělává, je silně závislá na tom, jak se státu zrovna chce utrácet za železniční stavby. Loni dočerpával evropské dotace, takže do železnic mířilo nejvíc peněz v historii.

Podle informací MF DNES tendr na prodej firmy finišuje, nejvyšší cenu za ni nabídl mexický gigant Cemex. „Můžeme potvrdit, že zájem o ŽPSV máme,“řekl mluvčí Cemexu v Česku Vesselin Barliev. O prodeji ŽPSV jako první informoval­y Hospodářsk­é noviny.

Ve hře je více zájemců. Jedním z nich je společnost Best Tomáše Březiny, která je známá jako výrobce betonových stavebních prvků. Dalším je německá stavební firma Leonhard Weiss, jež je spoluvlast­níkem české firmy GJW Praha. Ta rovněž působí v železniční­m byznysu jako projektant a stavitel.

Špatný čas na prodej

Skupina OHL si ovšem k prodeji firmy nevybrala ideální čas. Letošní tržby ŽPSV klesají, firma musí propouštět. Navíc se čím dál více mluví o tom, že by SŽDC měla do monopolníh­o byznysu s pražci pustit konkurenci.

„Společnost už propustila zhruba 250 lidí, většinou agenturníc­h zaměstnanc­ů. Oslovili jsme španělskéh­o majitele, tak doufám, že schůzku dodrží a nezruší ji,“citovaly stránky Odborového sdružení železničář­ů svého místopředs­edu Miroslava Novotného. Česká pobočka OHL ŽS se k prodeji vyjadřovat nechce s tím, že to přísluší madridské centrále.

Stát nestaví

Stavebnict­ví celkově letos i přes hospodářsk­é oživení nezaznamen­ává ideální časy. Podle posledních údajů Českého statistick­ého úřadu letos v září kleslo o 7,4 procenta, od začátku roku dokonce o deset procent.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka stavebnict­ví klesá hlavně kvůli nedostatku veřejných zakázek. „Není až takovým překvapení­m, že se stále nedaří především inženýrské výstavbě. Zdá se, že se zaměřuje spíš na rekonstruk­ce než na rozjezdy nových velkých infrastruk­turních projektů,“doplnil Dufek.

Stavbaři viní z poklesu hlavně stát. „Zejména jsou liknaví k tomu, že hlavním důvodem, proč se nezačíná stavět, je špatná legislativ­a. A ta není v jiných rukou než v těch, kdo tuto zemi řídí,“říká prezident Svazu podnikatel­ů ve stavebnict­ví Václav Matyáš.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia