MF DNES

Renesance biometanu: chce ho Praha i Čepro

- Jan Brož redaktor MF DNES

Biometan, tedy očištěný plyn z bioplynový­ch stanic, který má totožné složení jako konveční zemní plyn, vyvolával v tuzemské energetice v posledních letech bouřlivé debaty. Přesto se v praxi doposud vůbec nevyužívá.

Přístup k látce se však postupně mění. Uvažuje o jejím využívání například město Praha. Magistrát ve své energetick­é koncepci počítá s výstavbou bioplynové stanice ve spalovně v Malešicích, která by zpracováva­la kuchyňský odpad města a jejímž konečným produktem by byl biometan. Plyn by mohl vznikat také očištěním bioplynu z odpadních kalů čistírny odpadních vod na Císařském ostrově.

Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana v tuto chvíli probíhají intenzivní jednání, přičemž jasno o dalších plánech s biometanem by mělo být už v příštím týdnu.

Praha nicméně neplánuje pouštět plyn do plynárensk­é soustavy, jako je tomu ve Vídni. Látku chce raději využít jako alternativ­ní palivo v dopravě. Podle propočtů města by biometan vyprodukov­aný z pražských zbytků jídla vystačil na provoz 50 až 60 velkých popelářský­ch vozidel. To je podle města ekonomicky výhodnější než výroba elektřiny a tepla, na něž se v současnost­i mění biometan ve většině bioplynek.

Nejen hlavní město projevuje o biometan v poslední době zvýšený zájem. Státnímu podniku Čepro zodpovídaj­ícímu za přepravu a skladování ropy by mohl pomoci naplnit povinný cíl využití biopaliv, k němuž se Česko zavázalo.

„V současné době jsme ve stadiu analýz, hledání potenciáln­ích zdrojů a ekonomický­ch propočtů. Jako dodavatelé přicházejí v úvahu zemědělské, vodohospod­ářské a odpady zpracující podniky,“uvedla mluvčí Čepra Lenka Svobodová.

Biometan vyvolal velké emoce před několika lety. Návrh, aby byl dotovaný podobně, jako je tomu u zelené elektřiny, označila šéfka Energetick­ého regulačníh­o úřadu Alena Vitásková za pokus o miliardový tunel podobný fotovoltai­ckému boomu. Kritici varovali před nekontrolo­vaným vznikem bioplynek vyrábějící­ch biometan, které neúměrně prodraží plyn.

Podle zastánců biometanu byly podobné obavy nesmyslné, rozpoutaná bouře však další rozvoj oboru zbrzdila a omezovala se pouze na oblast výzkumu, například v Ústavu chemických procesů Akademie věd.

„Až doposud biometan nikoho moc nezajímal. Ten, kdo z bioplynu udělal elektřinu – které máme nadbytek – a teplo, pro které většinou není využití, dostane tučnou dotaci na každou vyrobenou kilowattho­dinu od státu. Ten, kdo z bioplynu dělá biometan, nedostane nic. Pochopitel­ně tedy všichni dělali kogeneraci,“říká Václav Marek ze zřizovatel­ů Nadačního fondu Česká hlava, který se podílel právě na projektu vývoje technologi­e výroby biometanu.

 ?? Foto: ČTK ?? Kde vyrábět biometan? Čistírna odpadních vod na Císařském ostrově by mohla v budoucnu vyrábět biometan. Záleží na magistrátu.
Foto: ČTK Kde vyrábět biometan? Čistírna odpadních vod na Císařském ostrově by mohla v budoucnu vyrábět biometan. Záleží na magistrátu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia