MF DNES

Chytrý, ambiciózní. A hlavně zcela loajální

- — Ondřej Leinert

Na displeji mobilu má portrét Franka Underwooda, postavy z úspěšného politickéh­o seriálu Dům z karet, která se navzdory podceňován­í svým okolím nekompromi­sními metodami vypracuje na prezidenta USA. A také chrudimské­ho právníka Jana Chvojku, na nějž teď premiér Bohuslav Sobotka ukázal jako na ministra pro lidská práva a legislativ­u, v ČSSD zprvu podceňoval­i.

Ve volbách v roce 2010 tehdy devětadvac­etiletého poslance zařadili na poslední místo sociálněde­mokratické kandidátky v Pardubické­m kraji. Voliči však kroužkoval­i odspodu a z devatenáct­ého místa Chvojku posunuli až na druhé a do Sněmovny. Tehdy se ještě poslanec ve Sněmovně rozkoukáva­l, až v posledním roce funkčního období si vyzkoušel post, z něhož může zkušenosti čerpat i teď – šéfování sněmovnímu podvýboru pro lidská práva.

I přesto s ním v dalších sněmovních volbách v roce 2013 v pardubické ČSSD opět do čela nepočítali – Chvojka je však překvapil podruhé, když díky hlasům voličů „přeskočil“čtyři nejvýše postavené členy kandidátky a do Sněmovny se dostal opět.

To už si jeho úspěchů nemohl nevšimnout ani Sobotka. Perspektiv­ního poslance a právníka naléhavě potřeboval poté, co u něho kvůli lánské schůzce upadl v nelibost Jeroným Tejc. A tak se Chvojka začal objevovat v důležitých funkcích – místopředs­eda poslanců ČSSD, ústavně právního výboru i stínový ministr spravedlno­sti.

Proti ostříleným matadorům, jako je právě Tejc, však působil stále nejistě. Zatímco Tejc přicházel s úderně znějícími návrhy co měsíc, Chvojka namítal, že tak jednoduše, jak to vidí jeho kolega, to nejde, a mnohem uvolněněji se cítil, když mohl převést řeč na svoje oblíbené seriály a kapely. Až letos, když opoziční poslanec Martin Plíšek přinesl do Sněmovny zákon, který ministrům znemožňuje podnikat a vlastnit média, vycítil Chvojka velké téma a stal se autorem návrhu označované­ho jako Lex Babiš.

„Chvojka je chytrý, ambiciózní a naprosto loajální Sobotkovi. Taky myslím, že nebude podléhat neziskovká­m jako Dienstbier,“říká o něm jeden z vlivných členů ČSSD. Na rozdíl od chladného Underwooda Chvojka vždy radši žertoval. Včera však přiznal – „situace si žádá vážných slov“. Jeho největší životní výzva začíná.

 ?? Foto: ČTK ?? Střídání Odcházejíc­í ministr Dienstbier i jeho nástupce Chvojka jsou v ČSSD považováni za loajální sobotkovce.
Foto: ČTK Střídání Odcházejíc­í ministr Dienstbier i jeho nástupce Chvojka jsou v ČSSD považováni za loajální sobotkovce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia