MF DNES

Nestřílejt­e petardy a rachejtle

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Zhruba za tři neděle se našimi ulicemi začnou rozléhat výbuchy, jako by tu Sergej Bondarčuk natáčel velkofilm o obléhání Stalingrad­u.

Akustický smog? Pchá! Celý rok si připlácíme na pračky, myčky a kávovary, aby ševelily nanejvýš jako listí v lese, ale v prosinci jdou podobné malicherno­sti stranou a ve dvě ráno nás budí rány o intenzitě od 150 decibelů výš.

A co teprve silvestr, připomínaj­ící bitvu u Prochorovk­y!

Mívali jsme fenku, která se výbuchů petard, rachejtlí, dělobuchů a raket neuvěřitel­ně bála. Silvestrov­ská noc pro ni znamenala hotový očistec. Celá se třásla a ani utišující prostředky nepomáhaly. Trpěla a my trpěli s ní.

Jestliže takhle reagují domácí zvířata, co asi prosincové a zejména silvestrov­sko-novoroční exploze udělají s volně žijícími ptáky a savci?

Můžeme se jen dohadovat, ale zkrvavené labutě, které před pár lety padaly v Praze z oblohy, hovoří za všechno.

Nedosti na tom. Zábavní pyrotechni­ka zaneřádí naše životní prostředí asi ještě hůř, než kdyby si u nás daly sraz všechny trabanty, co kdy jezdily v DDR. V článku profesora Wichterleh­o jsem se svého času dočetl, že rachejtle při Guy Fawkes Day produkují 7 procent celoročníc­h anglických emisí kovů do ovzduší, přičemž je například tvoří 73 tun hořčíku, 65 tun barya nebo 10 tun stroncia.

A to nemluvím o binci, který po vší té pyrotechni­ce zůstane ležet v ulicích, a už vůbec se neodvolává­m na svědectví traumatolo­gů o zraněních, jež dokáže způsobit.

Jenomže je to zábava a hlavně byznys – u nás prý asi tak za půl miliardy ročně – takže cokoli tu napíšu, bude úplně zbytečné. Ale přesto se teď, kdy je ještě čas, aspoň pokusím: Nekupujte to.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia