MF DNES

Titul nemá, i tak je Rosberg po „divočině“blíž triumfu

-

Robert Sára reportér MF DNES

Byla to bláznivá Velká cena, která nic nerozhodla. A tak šampion F1 bude definitivn­ě znám až za 14 dní po posledním závodě v Abú Zabí. Nic se však nezměnilo na tom, že blíž titulu je stále Nico Rosberg. Před Lewisem Hamiltonem, včerejším vítězem, má náskok 12 bodů a stačí mu v Abú Zabí dojet třetí. To je splnitelná podmínka.

Ale zpět ke včerejší divočině. Už od rána bylo v Brazílii jasné, že tohle nebude úplně „normální“závod. Lilo a lilo. Start se oddaloval, pak jezdci vyrazili na trať za safety

v San Marinu, v Norsku, doma s Německem, v Severním Irsku, v Ázerbájdžá­nu, doma se San Marinem. carem, ale po pár kolech Jenson Button do vysílačky křičel, že přes gejzíry vody nevidí vůbec nic. Lewis Hamilton si stěžoval, že mu zatéká voda do helmy a mlží se mu hledí. Za chvíli přes rádio žádal vedení závodu: „Buď nás nechte závodit, nebo nás stáhněte do boxů.“Vzápětí byl vyslyšen. Jenže ostře se závodilo pět kol, pak se vyboural Švéd Ericsson a Bernd Maylander – tedy muž, který řídí safety car – byl zpět. Před auty kroužil šest kol, pak se stáhl, ale chvíli nato znovu „brzdil“. Na cílové rovince se při restartu roztočil Kimi Räikkönen, své ferrari poničil o zídku a jen se štěstím se mu v plné rychlosti vyhnul Esteban Ocon. Sebastian Vettel nadával do rádia, aby probral šéfy závodu: „Tohle je vážně šílené a stupidní. Zastavme už. Nebo kolik lidí musí ještě bourat?“Záhy červená vlajka, která znamená pozastaven­í závodu, skutečně začala kolem okruhu vlát i blikat.

V ten moment vedl Hamilton, druhý byl Rosberg. A když se po pauze závod znovu rozjel a znovu za safety carem, znovu Hamilton žadonil: „Už bychom měli začít, Charlie!“Vyzýval ředitele Velké ceny Whitinga, ať z dráhy odvolá zpomalovac­í vůz. Jenže přišel opak.

Další přerušení. „Cože? Trať je v pořádku,“lamentoval Hamilton.

Nebylo divu. Kdyby byl závod předčasně ukončen, rozděloval­y by se jen poloviční body. Hamilton, druhý v šampionátu, by před posledním závodem neumazal z Rosbergova náskoku tolik. Diváci na tribunách pískali, ukazovali palce dolů. Chtěli akci. A dočkali se jí.

A opět ve velkém stylu. Hamilton se držel na prvním místě, jenže třetí Max Verstappen si drze vyšlápl na Rosberga a uzmul jeho pozici.

Opět tenhle 19letý mladík ukázal svou odvahu, drzost a rázem se boj o titul znovu zamotával. Ovšem ve 44. kole ho povolal Red Bull do boxů, „obul“mu pneumatiky do přechodnýc­h podmínek, což se jevilo jako šílenství. A bylo. Po pár kolech do vysílačky hlásil: „Připadám si jako na lodi.“A tak zase měnil gumy, jenže tak padl ke dnu. Světe, div se, i tak se během několika kol znovu prodral na stupně vítězů!

 ?? Foto: AP ?? Nečistá trať Lewis Hamilton (vlevo) a Nico Rosberg se musí na trati vyhýbat dílům z havarované­ho vozu Kimiho Räikkönena.
Foto: AP Nečistá trať Lewis Hamilton (vlevo) a Nico Rosberg se musí na trati vyhýbat dílům z havarované­ho vozu Kimiho Räikkönena.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia