MF DNES

Babiš prohrál Exportní banku

- — Zuzana Kubátová, Jitka Vlková

Ve vládní koalici se rozbujel nový spor, jehož předmětem je Česká exportní banka (ČEB). Proti sobě stojí sociální demokraté a šéf ANO Andrej Babiš. Ve hře jsou desítky miliard korun. A Babiš prohrává.

Česká exportní, jejímž úkolem je podpora českých vývozců a jejíž ztráty jdou na vrub daňových poplatníků, se řítí do stále hlubšího problému. Jen za poslední dva roky balík jejích ztrátových pohledávek nakynul z 15,9 miliardy korun na 18,3 miliardy. Navíc jí hrozí další 15miliardo­vá ztráta z úvěru na stavbu elektrárny Adularya, kterou v Turecku staví skupina Vítkovice. Ministři se přou, jak budoucnost státní banky řešit.

Zatím vítězí ČSSD. Babišův člověk v bance, exředitel České spořitelny a někdejší viceguvern­ér ČNB Pavel Kysilka, neprosadil výměnu ředitele ČEB Karla Bureše ani začlenění banky pod křídla rovněž státní pojišťovny EGAP. Proto minulý týden překvapivě rezignoval – ani ne po půlroce v čele dozorčí rady.

Pro návrhy, s nimiž už koncem září seznámil premiéra a ministry financí, průmyslu, zahraničí a zemědělstv­í, nezískal Kysilka politickou podporu. „Premiér s ministrem Mládkem nechali jeho návrhy vyhnít a Kysilka ztratil naději, že dokáže prosadit změnu,“shrnul situaci zdroj z vlády.

Podle Kysilkova plánu měl Bureše v čele banky nahradit současný šéf odboru vymáhání ztrátových pohledávek ČEB David Marek. Personální změny jsou ale teď zažehnány. Kysilka stejně jako Bureš a další oslovení členové dozorčí rady situaci odmítli na jméno komentovat. Ministr Mládek, pod nějž ČEB spadá, na otázky MF DNES ohledně budoucnost­i banky neodpovědě­l. Komentář odmítl i Babiš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia