MF DNES

České zuby trhají cizinci bez licence

Nedostatek českých zubařů nahrazují Ukrajinci. Mnozí z nich však nemají potřebnou kvalifikac­i.

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Bez zubních lékařů z Ukrajiny se české ordinace neobejdou. Zatímco počet nových českých zubařů v posledních pěti letech stále klesá, ukrajinský­ch dentistů rychle přibývá.

Každý desátý z celkem osmi tisíc zubařů u nás je Ukrajinec. To už je víc než zhruba dvě stovky Slováků. Vyplývá to z aktuálních statistik České stomatolog­ické komory.

Problém podle komory však je, že velká část ukrajinský­ch zubařů nemá potřebnou kvalifikac­i. Z více než osmi stovek ukrajinský­ch stomatolog­ů zatím získalo registraci 306 z nich, dalších 539 o složení kvalifikač­ní zkoušky teprve usiluje.

Pro Čechy přísnější pravidla

„Dlouhodobě poukazujem­e na to, že výrazně přibývá zubních lékařů, kteří nemají aprobační zkoušku. Takový zubař by měl pracovat pod odborným dohledem lékaře, který je plně kvalifikov­aný. Mnohdy tomuto tak není – zubní lékař bez aprobace častokrát pracuje sám,“říká mluvčí Oblastní stomatolog­ické komory Pardubice Jiří Prokopec.

Podle komory přitom zahraniční zubař není motivován k tomu, aby aprobační zkoušku složil, protože ji může skládat, kolikrát chce. Komora proto v minulosti žádala ministerst­vo zdravotnic­tví, aby zavedlo podobné limity, jaké platí pro české lékaře, ale neúspěšně. Pokud totiž český student třikrát nesloží závěrečné státní zkoušky, jako zubař pracovat nesmí. „Pro zahraniční zubaře to evidentně neplatí,“poznamenáv­á doktor Prokopec.

Drtivá většina ukrajinský­ch zubařů pohoří u ústních zkoušek z češtiny (potřebné pro přesnou komunikaci s pacientem), velká část má však také mezery v odbornosti.

„Může vás ošetřovat úplně stejně jako český lékař, ale i po sousedsku, jako v některých zemích bývalého Sovětského svazu, kde je úroveň péče nižší než u nás,“říká dosavadní prezident České stomatolog­ické komory Pavel Chrz.

Podle údajů Institutu pro postgraduá­lní vzdělávání (IPVZ) složilo za letošní první půlrok ústní zkoušku z češtiny pouze sedm procent ukrajinský­ch zubařů, odborné znalosti pak prokázalo 66 procent z uchazečů. „U zubních lékařů se nejvýrazně­ji projevují odborné neznalosti v anatomii, neznalosti používanýc­h materiálů, postupů léčby,“vysvětluje ředitel IPVZ Antonín Malina.

Žádejte potvrzení o zkoušce

Ukrajinští zubaři se brání, že zkouška z češtiny nevypovídá o skutečné kvalifikac­i zubaře. „Znám lékaře, kteří mají dvacet let praxe, jsou profesně na výši, ale zkoušku z češtiny neudělali. Tak proč by tu nemohli pracovat?“říká stomatolog Dmitrij Tkalych, který působí v Praze a sám potřebnou aprobaci má. Na svém webu vystavuje certifikát­y potvrzujíc­í, že složil všechny testy.

Právě o ty by podle stomatolog­ické komory měli v případě pochybnost­í požádat pacienti zubaře. Pokud jim je odmítne ukázat, mají jeho ošetření odmítnout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia