MF DNES

Všichni proti Kalouskovi

Šéf TOP 09 chce spojit pravici proti Andreji Babišovi. Strany se však spojují spíš proti TOP 09

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Vypadalo to jako náhodný výstřel. Aspoň tak o něm mluvili u lidovců, když šéf TOP 09 Miroslav Kalousek před deseti dny na konferenci o budoucnost­i pravice vyzval k vytvoření volebního bloku stran od středu doprava.

Neměli tak úplně pravdu. Členové ODS, Starostů a nezávislýc­h a KDU-ČSL se o spolupráci do příštích voleb skutečně baví. Ale TOP 09 v těchto úvahách hraje mnohem menší roli, než by se Kalouskovi líbilo. „Příští volby budou ještě důležitějš­í než ty předchozí. Mluví se o dlouhodobé­m směřování země, proto chceme vytvářet větší koalice,“přiznává předseda Starostů Petr Gazdík. „Už nechceme jen figurovat na kandidátce TOP 09. Cítíme se být silnější,“dodává.

V jeho hnutí proto teď zvažují několik scénářů: od samostatné kandidatur­y přes dvojkoalic­i s KDU-ČSL po předvolebn­í dohodu s lidovci a ODS, která by pak po volbách mohla vytvořit silný trojblok.

Jako adidas z tržnice

S TOP 09 však u Starostů nepočítají. Mezi oběma uskupeními to vázne, Starostů se dotklo hlavně to, když TOP 09 letos používala obdobu sloganu „S podporou Starostů“z parlamentn­ích voleb.

„Všude si psali s podporou starostů s malým s. To je, jako když si ve vietnamské tržnici koupíte adidas se čtyřmi proužky. Naše starosty to těžce rozčiloval­o, desetkrát denně museli vysvětlova­t, že s TOP 09 nekandiduj­í,“vysvětluje Gazdík. A ke spolupráci s Kalouskem jsou i proto nanejvýš opatrní v ODS. „Když vidím, jak těžce se TOP 09 rozchází se STAN, vůbec nevím, jak by si to pan Kalousek představov­al s námi,“přiznává první místopředs­edkyně ODS Alexandra Udženija.

Právě šéf ODS Petr Fiala poté, co Kalousek přednesl úvahu o vytvoření bloku stran, které by měly šanci vyhrát volby, reagoval vstřícně. „Jsme připraveni jednat o úzké spolupráci stran od středu doprava,“řekl bezprostře­dně.

V ODS si však slovo předsedy vysvětlují spíše jako vstřícné gesto. „Asi nikdo z nás neřekne ne integraci pravice,“říká poslanecký matador ODS Marek Benda. „Ale myslím, že sám Kalousek nemá pořádnou představu, jak by to mělo vypadat. Je to spíš výkřik navenek, který má přinést pozornost,“dodává.

„Společný program s TOP 09 by musel být plný kompromisů. A já myslím, že program strany do voleb nemá mít kompromisy,“přidává se Udženija. V ODS sice podle ní je část členů, která by společný program s TOP O9 uvítala, ale sama si ho prý nedokáže představit.

A volební koalici s TOP 09 ještě rázněji odmítají lidovci. Ti mají na Kalouska spadeno z dob, kdy jejich straně šéfoval, vyjednával s KSČM, lidovce rok před sněmovními volbami opustil a založil TOP 09. Proto šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek při dotazech na užší spolupráci s Kalouskem reaguje, že si ji osobně dokáže těžko představit.

Kalousek takticky couvá: „Pokud bych měl být překážkou tomu, aby konzervati­vní ideje vyhrály volby, na kandidátce nebudu,“tvrdí.

U lidovců však jeho slova berou jen jako rétorické cvičení. „V tuto chvíli ta jeho výzva není žádné téma. TOP 09 zrovna nekvete. V příštích volbách se ukáže, jestli se udrží ve Sněmovně, nebo jestli to není strana na dvě použití,“říká šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola s tím, že mnohem aktuálnějš­í jsou jejich debaty se Starosty.

Kalousek se za to do lidovců pouští. Podle něj chtějí „pravděpodo­bně prolézt do Sněmovny a pak se přidat ke komukoli“. Nepřímo se tím však dotýká toho dalšího, co lidovce se Starosty od spolupráce s Kalouskem odrazuje – ostré rétoriky proti šéfovi ANO Andreji Babišovi za každou cenu. „S Babišem nás rozděluje hodně věcí, ale nemůžeme jít do voleb proti někomu. Potřebujem­e jít za něco. A tady už má dost lidí pocit, že Babiš Kalouskovi zatemnil mozek,“popisuje zdroj od Starostů.

České CDU/CSU

Proto STAN po rozchodu s TOP 09 už zahájil rozhovory s lokálními uskupeními, s nimiž spolupraco­val v krajských volbách. A k tomu se Soukromník­y a SNK ED. A do toho vedle lidovců krouží i kolem ODS. „Potřebujem­e obdobu německé CDU/CSU, strany velkých idejí se silným regionální­m zázemím. To je něco, co na naší politické scéně chybí,“zasní se Gazdík.

Dost lidí má pocit, že Babiš Kalouskovi zatemnil mozek.

 ?? Foto: Viktor Chlad, MAFRA ??
Foto: Viktor Chlad, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia