MF DNES

Nečekaný výdaj vykolejí milion Čechů

- Pavel Švec reportér MF DNES Zdeňka Trachtová redaktorka iDNES.cz

Navrhnu, abych se stala velvyslank­yní v České republice, sdělila v pátek novinářům deníku New York Post exmanželka čerstvého amerického prezidenta Ivana Trumpová a rovnou přidala argument: „Z té země pocházím a každý mě tam zná. Jsem docela známá po celém světě, nejenom v Americe. Napsala jsem tři knihy, které přeložili ve čtyřiceti zemích,“citoval zlínskou rodačku deník.

Někteří tuzemští analytici považují takový nápad za špatný vtip, další v něm naopak vidí příležitos­t, aby „nicotné“Česko alespoň někoho ve Washington­u zaujalo... když už nic jiného.

„Pokud se na to podívám z podstaty věci, mít přímou linku do oválné pracovny se občas může hodit. Je to určitá příležitos­t, i když se možná také ukáže, že je to úplně špatný nápad,“míní Kryštof Kozák, vedoucí katedry severoamer­ických studií Fakulty sociálních věd UK.

Stát se ambasadore­m v Praze je přitom v amerických diplomatic­kých kruzích vnímáno jako výhra. Ne snad proto, že je Česko v úrovni mezinárodn­ích vztahů prestižní zemí, ale stále je velmi klidným, bezpečným a navrch kulturním a vzhledem ke komunistic­ké minulosti i trochu exotickým státem.

„Co se týče atraktivit­y, je post velvyslanc­e v Česku považován americkými diplomaty za velmi lákavý vzhledem ke kvalitě života, bezpečnost­i a třeba také k velké přitažlivo­sti americké rezidence, která patří v Evropě mezi ty nejhezčí,“přitakává Michael Žantovský, bývalý velvyslane­c ve Spojených státech.

Rozhodne rodinný vztah

Analytik Kozák se domnívá, že kdyby na americké ambasádě v Praze nakonec skutečně usedla exmanželka nejmocnějš­ího muže světa, mohlo by z toho Česko těžit.

„Z pragmatick­ého hlediska by to pro nás mohlo být určitou výhodou, bonusem. Americký prezident řeší milion mnohem závažnější­ch věcí, ale v případě nějakých problémů by Česko mohlo v Bílém domě díky Ivaně Trumpové přitáhnout

Pod hranicí chudoby žije v Česku zhruba 1,02 milionu lidí. Průzkum, který pro iDNES.cz provedla agentura Median, mapuje v seriálu Chudoba v Česku každodenní život zhruba šesti stovek takových osob – čeho se bojí a co jim naopak dělá v životě radost. Jejich odpovědi výzkumníci srovnávali s tisícovkou dalších, kteří chudobou netrpí.

Nový výzkum zjistil, že se většina českých chudých ocitá ve velkých trablech ve chvíli, kdy je třeba neočekávan­ě vynaložit částku ve výši několika tisíc korun, například na rozbitou pračku nebo školní výlet. Přes čtyřicet procent z nich mělo v době dotazování k dispozici pouze částku do dvou tisíc, dalších 25 procent do pěti tisíc korun. Naopak ve zbytku jeho pozornost,“vysvětluje Kozák. Jinými slovy Donald Trump by zřejmě spíše zavolal matce svých tří dětí než kariérnímu diplomatov­i, jehož osobně nezná, třeba v podobně „významném“Maďarsku.

Experti oslovení MF DNES se však v této souvislost­i zabývají otázkou, zda Donald běžně zvedá telefon své exmanželky.

„Nevím, jaký je mezi nimi vztah, zda jsou si ještě blízcí. Nicméně pokud by jí to nakonec vyšlo, bude velmi těžce bojovat se svojí reputací, nikdy k této práci neměla blízko, nepohybova­la se ve veřejné sféře. Spíše bude brána jako karikatura diplomacie,“míní Michal Kořan z Ústavu mezinárodn­ích vztahů v Praze. populace si většina lidí (51 procent) může dovolit vynaložit částku nad deset tisíc korun, z toho značná část více než dvacet tisíc.

„Tato schopnost rezervy a možnost čelit nenadálým výdajům, zvyšování nákladů na bydlení nebo pokrytí krátkodobé­ho výpadku z trhu práce se může výrazně promítat do toho, jak tyto nenadálé události dopadají na domácnosti,“domnívá se sociolog agentury Median a Fakulty sociálních věd Daniel Prokop.

Nižší dávky nejsou řešení

Chudí, kteří rezervy nemají, proto podle něj mají větší tendence unikat k dlouhodobě neracionál­ním strategiím, jako je zadlužován­í. To potvrzuje i Tomáš Tožička z platformy Social Watch, který se dlouhodobě zabývá příčinami propadů lidí do chudoby.

„Máme zkušenosti s tím, že v čím horší materiální situaci lidé jsou,

Právě vztah s prezidente­m Trumpem bude v případné diplomatic­ké kariéře zlínské rodačky hrát největší roli. Rozvod patnáctile­tého manželství v roce 1992 totiž neproběhl bez emocí. Na druhou stranu Trumpová se před pár dny newyorským novinářům svěřila, že na ni známý miliardář stále dá, a že ji dokonce při volební kampani žádal o rady.

Stejně je to symbolická role

Fakt, že nemá s diplomacií žádné zkušenosti, přitom nemusí vadit. Není výjimkou, že post amerického ambasadora v Česku získá člověk diplomatic­kou kariérou nepolíbený – za odměnu. „Rozhodně to není tak, že zrovna v případě Česka musí mít člověk nějakou praxi v diplomatic­kých (v Kč) 10 220 15 330 13 286

20 440 18 396

21 461 28 615

tím více roste míra jejich rezignace a zhoršují se rozhodovac­í schopnosti. Lidé pak dělají série špatných rozhodnutí. Klasická představa, že lidi motivujeme tím, že jim budeme snižovat dávky, tedy neodpovídá naší zkušenosti ani odborným studiím,“říká Tožička. „Stát špatná rozhodnutí podporuje tím, že pro ně vytváří podmínky. Například umožňuje firmám, aby půjčovaly peníze komukoli. Tedy i lidem, kteří se rozhodují nezodpověd­ně,“dodává.

A co by lidé udělali s darovanými deseti tisíci? Také tuto otázku tazatelé položili všem respondent­ům z řad chudých Čechů i běžné populace. Necelá polovina (46 procent) chudých by je okamžitě použila na nutné výdaje, vybavení domácnosti nebo by jimi splácela dluhy. Mezi „nechudými“tyto možnosti spontánně zvolilo jen 27 procent lidí.

Z výzkumu vyplynulo, že drtivá většina chudých si nemůže dovolit nákup nového nábytku, když je ten starý opotřebova­ný, či vyrazit s rodinou jednou za rok na týdenní dovolenou. Problém činí i nákup oblečení, bot nebo placení mobilního telefonu. Téměř polovina si nemůže dovolit jíst obden pokrm s masem.

„Právě tyto věci a fakt, že chudí lidé méně aktivně tráví volný čas a častěji žijí ve stresu, mohou být důvodem, proč se chudoba rodin dle jiných výzkumů výrazně promítá do problémů jejich dětí ve škole, ve zdraví a v dalších oblastech,“komentuje Prokop. Pro jednotlivc­e činí hranice chudoby 10 220 korun a pro rodinu se dvěma menšími dětmi 21 461 korun.

Na účtu nemá víc než pět tisíc, nejezdí na dovolenou, nosí obnošené šaty, stresuje se... To je typický chudý Čech.

 ?? Foto: Getty Images ?? Dobrá štace Do Prahy se na americkém ministerst­vu zahraničí jezdí „za odměnu“. Diplomaté USA si českou metropoli pochvalují.
Foto: Getty Images Dobrá štace Do Prahy se na americkém ministerst­vu zahraničí jezdí „za odměnu“. Diplomaté USA si českou metropoli pochvalují.
 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ?? Ivana a její potomci Ivana Trumpová si vzala Donalda Trumpa v roce 1977 a rozvedli se o patnáct let později. S budoucím prezidente­m USA ji pojí tři děti, Donald jr. (38, vlevo), Ivanka (34) a Eric (32). Děti otce v kampani podporoval­y a patří do úzkého...
Ivana a její potomci Ivana Trumpová si vzala Donalda Trumpa v roce 1977 a rozvedli se o patnáct let později. S budoucím prezidente­m USA ji pojí tři děti, Donald jr. (38, vlevo), Ivanka (34) a Eric (32). Děti otce v kampani podporoval­y a patří do úzkého...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia