MF DNES

Muhammad už se smí stát Svenssonem

- Milan Vodička redaktor MF DNES

(ČTK) Kandidatur­u sociálního demokrata a ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeier­a na německého prezidenta podpoří i Křesťansko­demokratic­ká unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Steinmeier by tak měl v únorovém hlasování bez problémů uspět a stát se nástupcem Joachima Gaucka ve funkci hlavy státu.

Německá koalice o kandidátov­i na prezidenta jednala několik měsíců, aniž došla ke shodě. Sociální demokraté v posledních týdnech hlasitě prosazoval­i Steinmeier­a, který je podle průzkumů veřejného mínění nejpopulár­nějším politikem spolkové republiky.

Koaliční strany CDU a CSU zvažovaly, zda postaví vlastního kandidáta. Merkelová a její CDU se po ranní debatě špiček strany nakonec podle německých médií přiklonily k podpoře Steinmeier­a, než aby riskovaly případnou porážku vlastního kandidáta.

Současného šéfa německé diplomacie nakonec zřejmě podpoří i bavorská CSU, která dosud trvala na vlastním kandidátov­i.

Debaty o prezidents­kých kandidátec­h jsou v Německu velmi sledované i proto, že mohou hodně napovědět o vládní koalici na spolkové úrovni. Včerejší krok by se touto optikou dal interpreto­vat jako souhlas s pokračován­ím velké koalice sociálních a křesťanský­ch demokratů i po parlamentn­ích volbách na podzim příštího roku. (ČTK)

Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Až do letoška bylo pro přistěhova­lce do Švédska prakticky nemožné, aby přijal některé z nejběžnějš­ích švédských příjmení. Dosud totiž zákon pravil, že k převzetí jakéhokoli příjmení je nutné, aby s tím vyslovili souhlas všichni jeho nositelé v zemi. Od příštího roku (přesněji od 1. července) dojde k obratu – právě ta příjmení, jejichž nositelů je více než 2 000, budou totiž „volně k dispozici“. U příjmení s menší četností bude schvalován­í jeho nositeli stále platit.

„Je to skvělá zpráva,“komentoval­a to Ingegerd Widellová ze švédského daňového úřadu, který společně s Úřadem pro patenty a registrace spravuje agendu změn jmen

Známá povolební hra „uhodni, koho si vybere prezident“právě začala.

Současně se čeká na každé slovíčko, které odpadne od rtů Donalda Trumpa, aby se z nich věštilo jako z karet, co chce a co bude dělat.

Oznámil například, že se vzdá prezidents­kého platu, který činí 400 tisíc dolarů ročně, a nechá si vyplácet podstatně snížený příjem, symbolický dolar ročně.

Kromě toho prohlásil, že i když pořád chce postavit zeď na mexické hranici, místy to bude jen plot.

Navíc v rozhovoru řekl o Clintonový­ch, že „jsou dobří lidé“. Na otázku, jestli nechá stíhat Hillary, řekl: „Udělala špatné věci. Ale zvláštního vyšetřovat­ele? Nechci jim ubližovat, jsou to dobří lidé.“

A vypustil první dvě důležitá jména. Jedním je personální šéf Bílého domu, nejmocnějš­í osoba v centru moci, jež rozhoduje o tom, kdo má přístup k prezidento­vi a jaký bude jeho program. Jmenuje se Rience Priebus, je šéfem Republikán­ské strany, v době její roztržky s Trumpem stál na jeho straně. Má pověst konzervati­vce.

Druhým mužem je šéf jeho volební kampaně Stephen Bannon, který má být hlavním stratégem a šéfem poradců. Pro část Ameriky, která a příjmení. Podle ní žádostí na změnu jmen přibývá, zejména od lidí s arabskými jmény.

Důvody není těžké najít. Jak uvedl zpravodajs­ký server Local.se, švédští občané s cize znějícími, zejména arabskými jmény (mezi něž patří i Muhammad, používané většinou jako jméno, často však i jako příjmení), si často stěžují na diskrimina­ci především při hledání zaměstnání. Několik studií přitom potvrdilo, že jejich stížnosti jsou oprávněné.

Ze studie, kterou zveřejnila v roce 2013 univerzita v Lundu, vyplynulo, že žádosti o místo podepsané jménem švédského původu měly o 50 procent větší naději, že povedou k přijímacím­u pohovoru, než ty, na nichž bylo uvedeno arabské jméno. A jiná studie Mezinárodn­í organizace práce zjistila, že Švédové Trumpa nevolila, je to rudý hadr. Zakladatel webu Brietbart.com je jimi považován za krajního nacionalis­tu. Je to ale zajímavá dvojvolba, protože i když Trump kandidoval proti establishm­entu, Priebus je přesně jeho prototyp. Je však taky potřeba pro dobré styky se stranou. Proto zřejmě má přijít drak zvenčí, Bannon, aby Riebuse vyvažoval.

A vzduchem poletovala i další jména na nejvyšší posty. Tady jsou:

Ministr zahraničí: Newt Gingrich.

Chytrý a bojovný konzervati­vec, který stál na straně Trumpa jako jeden z prvních.

Ministr spravedlno­sti: Rudy Giuliani.

Jeden z nejbližšíc­h Trumpových mužů, radil mu a bil se za něj během kampaně. Newyorský starosta, který vyčistil Times Square od zločinu a ještě známějším se stal tím, jak vedl město po 11. září 2001.

Ministr obrany: Jeff Sessions.

Senátor z Alabamy považovaný za jednoho nejchytřej­ších lidí v Kongresu. Je zajímavé, že podporoval invazi do Iráku, kterou Trump, jak tvrdí, odmítal od počátku.

Poradce pro národní bezpečnost: Michael Flynn.

Generál s hodně skalními názory, který vedl Obrannou zpravodajs­kou agenturu. Tvrdí, že byl sesazen, neboť chtěl tvrdší postup proti džihádu.

Ministr obchodu: Chris Christie.

Guvernér New Jersey, trumpovec od první chvíle.

Ministr financí: Steven Mnuchin.

Šťastná ruka, pokladník Trumpovy kampaně. Nadělal si jmění jako finančník na Wall Streetu, pak založil filmovou společnost a byl producente­m filmů X-men, Zázrak na řece Hudson, Želvy nindža, Batman vs. Superman či Americký sniper. Možná se lidem nebude líbit, že je spojený s Wall Streetem.

Všichni prezidento­vi muži: Donald Trump jmenoval své první lidi, tím vyvolal první bouřku. A kdo půjde do funkcí dál?

s cizími jmény musí rozeslat v průměru třikrát víc odpovědí na nabídky míst než lidé s ryze švédskými jmény.

Švédsko, země dlouhou dobu považovaná za „ráj pro migranty“, má přitom s jejich zaměstnává­ním kardinální problém. I ve Francii, Německu či Norsku existuje velká mezera při porovnání počtu nezaměstna­ných mezi „rodáky“a přistěhova­lci. Podle britského časopisu The Economist je však největší v Nizozemsku

Zvolený prezident Donald Trump se v Bílém domě setkal s prezidente­m Barackem Obamou, čímž začal celý proces předávání moci. Ten bude trvat 10 týdnů až do Trumpovy inaugurace. listopad – prosinec

TruKp vybírá své lidi pro Bílý důK, vládu a dalších asi 4 000 Kíst, která obsadí politickýK jKenováníK. Nejvýše postavenýc­h 50 osob bývá tradičně oznáKeno do Dne díkůvzdání, což je letos 24. 11.

TruKp nyní dostává stejná denní hlášení tajných služeb jako Barack ObaKa. Jsou v nich i zprávy o tajných operacích a další fakta shroKážděn­á 17 tajnýKi službaKi USA.

TruKp skládá pOísahu pOi cereKonii na schodech Kapitolu v den, kdy vyprší funkční období prezidenta ObaKy.

Po inauguraci zKění Kajitele „jaderný kufOík“a TruKp dostane kartu s kódy, které by použil pOi autentizac­i, kdyby chtěl vydat rozkaz k zahájení atoKového úderu.

O půlnoci TruKp získává i právo k oficiálníK­u prezidents­kéKu twitterové­Ku úču @POTUS (zkr. President Of The U.S.) a ve stejnou dobu je spuštěna nová webová stránka Bílého doKu. a právě ve Švédsku. Švédsko je přitom pozoruhodn­é v tom, že si jeho ekonomika vede dobře a nezaměstna­nost činí zhruba pět procent. Lidé s kořeny v zahraničí však mají třikrát větší „šanci“, že budou mezi nezaměstna­nými, než etničtí Švédové. The Economist dodává, že statistiku z hlediska arabských a afrických přistěhova­lců ještě zjemňuje fakt, že jsou do ní započítáni přistěhova­lci z jiných zemí Evropské unie.

„Skrytá diskrimina­ce“podle jmen, potažmo původu, je však jen menší součástí problému. Situaci podle britského časopisu zhoršuje nízké vzdělání a tím horší pozice přistěhova­lců na pracovním trhu, ale i to, že etnické Švédky jsou hodně emancipova­né a zvyklé být zaměstnány, což v přistěhova­leckých rodinách je spíše výjimkou. 10. listopadu POechod TruKpova týKu k Koci Oídí jeho blízcí poradci Chris Christie (guvernér New Jersey) a senátor Jeff Sessions.

20. ledna

sestavuje vládu a dává dohroKady návrh kroků pro TruKpových prvních 100 dnů

BěheK hektických pěti hodin vystěhují ObaKovi lidé poslední ObaKovy věci z Bílého doKu a pOipraví jeho 132 Kístností pro pOedání TruKpově rodině. JakKile je TruKp inaugurová­n, Ká volnou ruku, aby si zaOídil oválnou pracovnu podle svého. 2000–2001 1860–1861

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia