MF DNES

Důl Paskov ještě žije, OKD teď hraje o čas

- Darek Štalmach redaktor MF DNES

Pokud společnost OKD do půl roku nevyřeší své finanční problémy, může skončit v konkurzu. Na problém upozornil při své včerejší tiskové konferenci ministr průmyslu Jan Mládek.

„Za ministerst­vo říkám, že pokud bude OKD potřebovat veřejné peníze, tak si o ně musí říct. Ideálně vedení

Proti takovým plánům se staví hlavně vysokoškol­ské knihovny. Asociace knihoven vysokých škol (AKVŠ) už poslala poslancům nesouhlasn­ý dopis. Podle návrhu by měly platit 400 korun měsíčně za každou kopírku. Původní návrhy počítaly dokonce i se sazbou 5 000 korun. „Schválení návrhů ve stávající firmy ve spolupráci s krajem. Pokud se to nevyřeší do 12. dubna, hrozí firmě konkurz.“12. duben je pro firmu klíčový, protože do té doby má předložit reorganiza­ční plán.

Původní termín, 12. prosinec 2016, OKD nestihne. „Vedení společnost­i požádá o prodloužen­í lhůty na vypracován­í reorganiza­čního plánu,“potvrdil již praktický jistý odklad mluvčí OKD Ivo Čelechovsk­ý.

A s reorganiza­čním plánem úzce souvisí i ukončení těžby v Dole Paskov. Ten chce společnost OKD uzavřít do konce ledna příštího roku, firmě však stále schází potřebné svolení věřitelské­ho výboru. V tom se dva zástupci státu zatím drží zpátky a ukončení těžby nepodpořil­i. „Stát ve věřitelské­m výboru zastupuje správa sociálního zabezpečen­í, ministerst­vo práce a sociálních věcí. To nepodpořil­o návrh na snížení odstupného,“přiblížil ministr výsledky hlasování věřitelské­ho výboru. To skončilo 2:2, dva zástupci byli pro ukončení těžby, dva se hlasování zdrželi.

Pro budoucnost OKD je v současnost­i ukončení těžby v Dole Paskov klíčové, provoz šachty je podle vedení firmy výrazně ztrátový. Kvůli nesouhlasu věřitelské­ho výboru a chybějícím financím na odstupné však manažeři firmy hledají i jinou variantu ukončení těžby.

„V současnost­i pracujeme na první fázi restruktur­alizace OKD, která řeší maximální těžbu v karvinské části revíru. S tímto je spojen i nový model útlumu Dolu Paskov. Je v něm snaha o maximální převod zaměstnanc­ů z Dolu Paskov do této části,“vysvětlil mluvčí OKD.

Podle zástupců odborářů se však převedení na Karvinsko nedotkne všech zaměstnanc­ů Dolu Paskov, zhruba 700 lidí, 500 horníků a 200 techniků by o práci přišlo.

Ani na jejich odstupné firma nemá peníze. O ty chce vládu požádat do konce roku. „V prosinci, po vyčíslení nákladů, předložíme vládě konkrétní požadavky na případnou finanční pomoc,“řekl Čelechovsk­ý.

S financemi by OKD měl pomoci i strategick­ý partner, kterého firma hledá. Mezi nimi figuruje i státní podnik Diamo, který podle Mládka nějakou nabídku také podá.

Firma nestihne včas zpracovat reorganiza­ční plán, žádá věřitele o posunutí termínu.

 ??  ?? Ministr Mládek prohlásil, že pokud chce OKD peníze, musí si o ně říci.
Ministr Mládek prohlásil, že pokud chce OKD peníze, musí si o ně říci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia