MF DNES

Řecko se vyhnulo recesi, začalo růst

- Zuzana Kubátová, Jitka Vlková reportérky MF DNES

Ministerst­vo financí očekává, že veřejné finance se dostanou do přebytku 0,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP) v roce 2018. Další rok by měl přebytek stoupnout na 0,5 procenta HDP. Pro letošní a příští rok odhaduje úřad deficit veřejných financí na 0,2 procenta HDP, což znamená deficit do zhruba deseti miliard. Vyplývá to ze zveřejněné­ho fiskálního výhledu. Loni byl deficit veřejných financí 0,6 procenta a patřil tak k nejnižším v EU. Ta jej požaduje pod třemi procenty HDP. Hlavním cílem rozpočtové strategie vlády je podle materiálu postupné snižování schodku státního rozpočtu. Podle dřívějšího vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) skončí letošní rozpočet i přes navržený schodek 70 miliard korun v přebytku. (iDNES.cz)

Navzdory slibům vyřešit léta nesplácené pohledávky v České exportní bance se její potíže prohlubují. Změna v řízení banky se však odkládá.

Řecká ekonomika ve třetím čtvrtletí obnovila růst i v meziročním srovnání. Hrubý domácí produkt vzrostl proti stejnému období loňského roku o 1,5 procenta po poklesu o 0,6 procenta v předešlém kvartále. Plyne to z předběžné zprávy řeckého statistick­ého úřadu. HDP Řecka proti předešlému čtvrtletí zrychlil růst na 0,5 procenta. Ve druhém kvartále ekonomika v tomto měření stoupla o 0,3 procenta. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia