MF DNES

Nejsledova­nější na Aniontu je kronika s hlasem Josefa Somra

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jenže co začíná tak slibně, totiž jako komedie s bizarními prvky kulturních odlišností, rozplizne se postupně ve smířlivou sluníčkářs­kou romanci, která Hanksovi podráží nohy. Ne docela, na to je příliš dobrý herec, ale člověka netěší sledovat, jak tvůrci zrazují a zabíjejí jeho zábavnou variaci na Trosečníka v moři písku.

S úsměvem hypochondr­a

Hrdina, jenž právě krachuje v soukromém i profesním životě, zkusí ještě jednu obchodní šanci. Do Saúdské Arábie veze tamnímu králi moderní informační technologi­i – mimochodem obrazově velmi vděčné holografic­ké zařízení pro videokonfe­rence – a narazí na odlišný muslimský svět. Žasne počínaje groteskní hromadnou modlitbou v letadle a konče každičkým detailem v rachotině místního řidiče, od výběru muziky po hovory o bombách

V jediné on-line videotéce svého druhu, která se zaměřuje výhradně na mimořádnou autorskou animaci a zpřístupňu­je ji zdarma, nabízí Aniont v české i v anglické verzi již 129 filmů z 22 zemí. Nicméně v zájmu diváků vítězí nad světovými tvůrci Češi.

Vůbec nejsledova­nějším filmem na Aniontu je sociologic­ký animovaný dokument Rudolfa Šmída Kronika Oldřicha S., namluvený Josefem Somrem a oceněný na řadě festivalů. Trvá osmnáct minut a vychází z vesměs jednovětýc­h deníkových záznamů sahajících od roku 1981 do roku 2005, kde autor zachycoval a veřejných popravách až po sdělení „My nemáme odbory, my máme Filipínce“. Obří kamufláž rozestavěn­ého města duchů, kde se jenom zametá písek, ve stanu pro prezentaci nejde klimatizac­e ani internet, přidělenéh­o asistenta jim upírají a krále neviděli už přes rok, si žádá lok něčeho ostřejšího – jenže ani to se tady nesmí. Přesto Hanks urputně čistě rodinné a místní události vedle světodějný­ch. Takže zápisky jako „Dnes zabil nějaký Bartoš (32 let) svou ženu (30 let) z Příšovic a hodil ji do rybníka“stojí vedle zmínky typu „Zemřel L. I. Brežněv“.

Na Aniontu nezapadly ani domácí hudební videoklipy v animované podobě. V popředí žebříčku sledovanos­ti se drží jednak Kafka Band: Grab/Hrob, kde režisér Noro Držiak zachoval výtvarný rukopis Jaromíra 99, jednak Zhu: Paradise Awaits, s nímž Tomek Ducki vyhrál loňský Anifilm.

Nicméně vedle děl tuzemských filmařů obsahuje videotéka práce zahraniční­ch předstírá optimismus před svým týmem i šéfy v Bostonu, zatímco sám se propadá do marnosti násobené prvky úzkostných stavů – a hypochondr­a dělá taky skvěle.

Čím dál víc limonádový

Ale jak film příjemně plyne v čekání na arabské Godoty, zpestřeném tu orgiemi na dánské ambasádě, tu legend autorské animace, k nimž patří Rosto, Edmunds Jansons, Regina Pessoa, Ülo Pikkov nebo Erick Oh. Unikát zosobňují filmy Ztraceni ve sněhu či Křídla a vesla z dílny světoznámé­ho režiséra a výtvarníka Vladimira Leščiova, ke kterým napsal hudbu Normand Roger, skladatel proslavený spoluprací na oscarovém příběhu Muž, který sázel stromy.

Novinkou Aniontu jsou zhruba hodinové tematické bloky. Jedno pásmo je určeno dětem, druhé představuj­e animované videoklipy a třetí mapuje českou i slovenskou loutkovou animaci. (spa) výletem do hor s honem na vlky, do komedie se vplíží nota vzájemného respektu, poznání a sblížení, která dostává dvě podoby. Jednak v turistické pohlednici včetně Mekky či potápění, jednak v hrdinově milostném vztahu s místní lékařkou. A byť i do něj tvůrci snaživě vkládají úsměvný nadhled dvou zralých osobností, finále zavání sloganem „Střední východ vyléčí krizi středního věku“. Hologram pro krále je zkrátka kultivovan­ě natočený, vkusný, milý – a čím dál víc limonádový, jako by se sám lekl každého vtipu, který si ústy svého hrdiny dovolil. Režie Tom Tykwer

Americká rocková kapela bude hlavní hvězdou čtvrtého ročníku festivalu Aerodrome. Linkin Park, kteří v Česku naposledy hráli v létě 2008 v Brně, vystoupí 11. června 2017 na pražském Letišti Letňany. Vstupenky na celý festival půjdou do prodeje 18. listopadu, k dostání budou v síti Ticketport­al.

Linkin Park do Prahy přijedou v rámci turné, na kterém podpoří své sedmé studiové album. Kapela zatím bezejmenno­u desku právě nahrává, podle odhadů by měla vyjít zkraje příštího roku.

Přes padesát milionů desek

Linkin Park neuvěřitel­ně prorazili už se svou první deskou Hybrid Theory z roku 2000, jež s devatenáct­i miliony prodaných kusů dosáhla statutu komerčně nejúspěšně­jšího debutu 21. století.

Dnes mají Linkin Park na svém kontě šest studiových desek, kterých prodali přes padesát milionů a jež jim vynesly platinové ocenění ve čtyřiatřic­eti zemích na pěti kontinente­ch.

Od svého vzniku odehráli tisíce koncertů po celém světě, v arénách, na největších stadionech i na nejprestiž­nějších festivalec­h včetně britských přehlídek Reading a Leeds, Rock in Rio v Portugalsk­u nebo Summer Sonic v Japonsku.

Na festivalu Aerodrome už hrály kapely jako Metallica, System Of A Down, Korn, Bring Me The Horizon, Limp Bizkit, Alice In Chains a řada dalších. (vah)

 ??  ??
 ?? Foto: Falcon ?? Tom Hanks se vypraví za obchodem snů na Střední východ ve filmu Hologram pro krále.
Foto: Falcon Tom Hanks se vypraví za obchodem snů na Střední východ ve filmu Hologram pro krále.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia