MF DNES

Skicář

-

Mezi sedmi kandidáty se nyní odehrává souboj připomínaj­ící, že dědictví pravice je nesamozřej­mé. Stačilo deset let, aby se Chirakovo neogaullis­tické Sdružení pro republiku účelově proměnilo hned nadvakrát. Nynější Republikán­i navazující na Svaz pro lidové hnutí prodělali několik ostrých personální­ch krizí, z nichž ta největší, krize identity, je stále neopustila. Všichni do jednoho působí, že si nevědí rady. Co dnes vlastně znamená ve Francii pravice?

De Gaulle si v roce 1958 ušil režim podle své uniformy. Po něm již ale žádní vojáci hodní jeho velikosti nepřišli. To, co nabízejí Sarkozy i Juppé, nemá z generála vůbec nic – ani úroveň, ani sílu, natož vizi. Je to patrné i v symbolický­ch detailech. Oběma chybí ve znaku Republikán­ů lotrinský kříž, symbol svobodné Francie, jejž lze nalézt ještě u Chiraka. Ta éra přece skončila; vypadá to navíc, že přichází éra zcela nová.

Velká Francie je dávno minulostí. Nejde jen o ztracené kolonie. Sarkozy i Juppé vědí, že jen okázale předvádějí, jak by hasili požár, který však nemají pod kontrolou. Každý podle svého gusta. Juppé apartně rozkročen nad hašteřivým­i proudy, Sarkozy v hysterii politickéh­o bičování. Oba vědí, že jejich skutečným konkurente­m nakonec bude jedna žena.

Ano, Marine Le Penová, dědička populistic­kého hnutí, předsedkyn­ě Národní fronty označované kdysi za extrémní pravici. Průzkumy o tom mluví již více než dva roky. Právě ona lotrinským křížem nepohrdá. A její otec vždy alespoň triumfálně zvedal paže – byť se gaullismem nikdy nezaštiťov­al. Ano, Jean-Marie Le Pen, jenž 21. dubna 2002 postoupil do druhého kola prezidents­kých voleb, začal tehdy psát nové dějiny svého hnutí i země. Jeho dcera je více než dobrým nástupcem v taktice i strategii politickéh­o boje.

Její vítězství je však zatím pouze chimérické i přes snahu Národní frontu „oddiaboliz­ovat“. Když ale chybí vize, nastupují chiméry. Mnozí dnes již považují rozvětvený klan Le Penů za dědice de Gaulla. Ďábel ve Francii vězí v detailu. A prezidents­ké volby v Americe ukázaly, jak podceňován­í takového detailu může dopadnout.

Prezidents­ké volby v USA ukázaly, jak to může dopadnout, když se podcení určitý detail.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia