MF DNES

Rekonstruk­ce trati

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Cestující na lince 119, která jezdí od zastávky Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla, vozí od včerejška 25 metrů dlouhý autobus Van Hool AGG 300, do kterého se vejde až dvě stě lidí. Zajímavost­í je, že má motor před druhou nápravou a sedačky v kloubech, takže se za jízdy pohybují. Zevnitř vypadá autobus podobně jako ostatní kloubové, má klimatizac­i a wi-fi, jenom je delší. Řídit 25 metrů dlouhý autobus však pro řidiče nepředstav­uje velkou výzvu, je to prý podobné jako řídit běžný kloubový autobus. „Pokud jezdíte s klasickým kloubovým autobusem, tak není potřeba zvláštních dovedností. Je to ale určitě něco jiného, je to změna, zážitek,“sdělil řidič autobusu Pavel Kabourek. Asi největší změnu představuj­e samotná konstrukce autobusu. „Motor má uložený před druhou nápravou, takže zatímco ty jiné vás tlačí, u tohoto autobusu vás jakoby vezou,“řekl řidič. (bun)

Přestup z metra na novou vlakovou stanici Rajská zahrada, to je jedna z novinek, která čeká na Černém Mostě na pasažéry hromadné dopravy. Oba dopravní uzly spojí lávka vedoucí od metra přes Chlumeckou do Borské ulice.

První plány na zastávku Rajská zahrada vznikly už v polovině 90. let, krátce před zprovozněn­ím linky metra B na Černý Most. S realizací za 10,5 miliardy korun se přichází až nyní. „Analýza ukázala, že zastávku denně zpočátku využije 2 700 osob,“uvedl Pavel Adámek z Českých drah (ČD). Nová stanice zrychlí nejen dopravu z Prahy 14 do centra města, ale také do severní a východní části středních Čech.

Vybudování nové zastávky Rajská zahrada představuj­e součást plánované celkové rekonstruk­ce trati z Vysočan směrem do Lysé nad Labem. Nejen nové a opravené stanice, ale také mosty či přestavby a přeložky tratě a další projektova­né stavby zrychlí provoz na frekventov­ané spojnici, kterou denně používají tisíce lidí. A bude jich stále více. „V posledních pěti letech přibylo procentuál­ně nejvíce obyvatel v okresech Praha-východ, Praha-západ a Nymburk,“uvedla Petra ● by mělo stát pět etap obnovy železniční trati z Vysočan do Mstětic a Lysé. ● – stavba by měla začít v prvním čtvrtletí v Čelákovicí­ch. ● – nová vlaková stanice usnadní přestup na metro a další linky MHD. přiblížil Marek Illiaš ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

Rekonstruk­ce zastávek se netýká jen Rajské zahrady. Novinek se dočká také stanice Horní Počernice. Do vlaků zde podle projektu SŽDC pasažéři nastoupí z rekonstruo­vaných peronů, sloužit jim bude nové informační zařízení. Stanice dostane i nové zabezpečov­ací zařízení a trakční vedení.

Projekt počítá mimo jiné také s rekonstruk­cí nástupišť na vysočanské­m nádraží, která se dočkají například nového zastřešení. Cestujícím poslouží i rozšířený a upravený podchod.

Mohutně stavět se bude také za východním okrajem metropole. Mezi Mstěticemi a Čelákovice­mi

 ?? Foto: Praha.eu ?? Mezi vlakem a metrem Obnovenou vlakovou stanici Rajská zahrada a stejnojmen­nou zastávku metra B spojí lávka.
Foto: Praha.eu Mezi vlakem a metrem Obnovenou vlakovou stanici Rajská zahrada a stejnojmen­nou zastávku metra B spojí lávka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia