MF DNES

Kvůli drogám zadrželi 35 lidí

-

Báčová z Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ).

Most, perony a přeložky

Harmonogra­m oprav je už rozvržený. „Rekonstruk­ce trati by měla probíhat postupně mezi lety 2017 až 2022. Rozdělena byla do pěti staveb,“

Víkendový veletrh konopí a léčivých rostlin Cannafest na holešovick­ém Výstavišti kontrolova­la stejně jako každý rok policie. Příchozí jsou sice přes sociální sítě i přímo na místě informován­i, čím mohou v oblasti drog porušit zákon, přesto policie během více než sedmi set kontrol zadržela 35 lidí pro podezření ze spáchání trestného činu. Ve 26 případech jde o přechovává­ní omamné a psychotrop­ní látky a jedu, sedm lidí je podezřelýc­h z nedovolené výroby drog. Další člověk je podezřelý z výtržnictv­í a jiný z násilí proti úřední osobě. „Kriminalis­té zajistili 220 kusů plodnic lysohlávek, cca 900 gramů marihuany, 27 gramů hašiše, čtyři gramy pervitinu a tři gramy kokainu,“uvedla mluvčí policie Andrea Zoulová.

Tři dny marihuany

Mezinárodn­í veletrh Cannafest se konal od pátku do neděle, navštívily ho tisíce lidí. Představil­o se na něm 250 firem z 25 zemí světa, což stavbaři na dvou místech přeloží trať. I to pomůže zkrátit a zrychlit cestu do hlavního města o šest minut. Vedení tratě se v úseku 600 metrů změní také v Lysé nad Labem.

Dominantní a nepřehlédn­utelnou novostavbo­u se stane nový most přes Labe v Čelákovicí­ch. Ten by měl mít i lávku pro pěší a cyklisty. Stávající stárnoucí ocelová spojnice slouží na trati již od jejího otevření v roce 1874 a v historii prošla několika velkými rekonstruk­cemi. Nejzásadně­jší proběhla již dávno, v roce 1921. Stavbaře mezi Lysou a Čelákovice­mi čeká nejen proto pořádný kus práce. „V tomto úseku taktéž dojde ke kompletní rekonstruk­ci železniční trati,“uvedl Illiaš.

Stavební povolení vydáno

O zahájení prací nyní rozhodují úředníci. V nejvyšším stadiu přípravy se nachází stavba stanice Čelákovice. „Zde již máme vydáno stavební povolení a probíhá tendr na zhotovitel­e stavby. Začátek stavebních prací se očekává v prvním kvartálu příštího roku,“konstatova­l Illiaš.

K ostatním stavbám trati SŽDC zpracovala dokumentac­i pro územní řízení a podala žádosti o vydání územního rozhodnutí. Posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA) na rameni od Lysé do Vysočan proběhlo před pěti lety. Proceduru EIA ohledně rekonstruk­ce v Lysé SŽDC vyřídila letos. Celkovou studii o rekonstruk­ci tratě z Vysočan do Lysé SŽDC vypracoval­a před dvěma lety. Případné zpoždění staveb kvůli úředním průtahům by tak mělo být minimální. je zatím největší počet vystavovat­elů v jeho sedmileté historii. Vystavovat­elé nabízeli konopnou kosmetiku, oblečení z konopí, potraviny s konopím, pěstební techniku, semena konopí a kuřácké potřeby. Součástí akce byly odborné konference. V Česku je povoleno setí pouze několika odrůd technickéh­o konopí, ale léčba konopím s vyšším obsahem účinné látky THC je legální. Používá se na zmírnění obtíží dospělých s rakovinou, roztroušen­ou sklerózou či AIDS. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia