MF DNES

Co dělá patologie v IKEM

-

Pracoviště klinické a transplant­ační patologie Institutu klinické a experiment­ální medicíny (IKEM) se specializu­je na morfologic­kou diagnostik­u onemocnění ledvin, jater a srdce. Každý rok zde vyšetří asi 600 jaterních biopsií, stejný počet vzorků z transplant­ovaných ledvin a přibližně

tedy také endoskopic­ké

Celkem laboratoří projde na ročně. K určení diagnózy se používají metody, které umějí rozlišit třeba i rozdílné typy poškození tkáně. „Jde o imunohisto­chemické metody, imunofluor­escenci, metody molekulárn­í patologie nebo mikroskopi­i. To vše dohromady dokáže jako puzzle sestavit se kterou pacient bojuje,“uvedla přednostka Pracoviště klinické a transplant­ační patologie IKEM Provádí o něco horší kvalitu. „I pro odborníky je to trochu říše stínů a čar. Na zamrazení musíte mít opravdu velké zkušenosti,“podotýká Honsová.

Každý rok projde rukama patologů v IKEM přes deset tisíc vzorků tkání ledvin, jater, srdeční aorty nebo slepého střeva. Zodpovědno­st je obrovská, nikdo se nesmí splést.

„Tady každý diagnózu určuje sám a sám se pod ni podepíše. Nerozhoduj­e se o ní ve skupině na chodbě cestou z vizity,“upozorňuje Honsová. Dodává, že diagnóza musí být velmi konkrétní už jen proto, jak se za poslední roky medicína posunula. „Dřív se na rakovinu předepsaly steroidy nebo nic. Dnes máme širokou škálu léků,“říká.

Biopsie (odběr kousků tkáně, pozn. red.), a tedy patologie, se dnes využívá téměř ve všech lékařských oborech. Celý proces je velmi nákladný, ale pozná se z něj nejen aktuální diagnóza, ale i to, jestli bude pacient dobře reagovat na předepsano­u léčbu. „Jen minimálně se dělají biopsie mozku, do kterého se s prominutím nepíchá. Problém je také retroperit­oneum, což je oblast za břišní dutinou vzadu u páteře, která je špatně dostupná a vznikají tam některé typy nádorů,“vysvětluje lékařka. Říká, že nádory tam mají tolik místa, že se na ně dlouho nemusí vůbec přijít. Až ve chvíli, kdy začnou tlačit na okolní orgány,“uzavírá Honsová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia