MF DNES

Kritika, teď rázem chvála. Jsi jako Senna, slyší šílený Max

- Radim Trusina fotbalový reportér MF DNES

Ač dánská média spekuloval­a, že by trenér Aage Hareide dnešní přátelské utkání v Česku kvůli nabitému programu nejradši nehrál, nechoďte s tímhle na Filipa Nováka.

Sice bude zima, Češi i Dánové budou zkoušet „náhradníky“, půjde jen o dobrý pocit, přesto je pro Nováka tenhle zápas extra prestižní: už druhým rokem hraje za dánský Midtjyllan­d. „Strašně, obrovsky se těším,“povídá 26letý Novák. „Většinu jejich týmu znám. Už proběhly hecovačky,“neskrývá muž, jemuž Dánsko změnilo život.

Jako dorostenec hrál za Přerov a snil o tom, že by si někdy kopl českou ligu. Jenže přes Zlín a Jablonec vyletěl do dánské nejvyšší soutěže.

Jako obránce dává důležité góly – a to i v Evropské lize. Loni se prosadil v Bruggách, letos přidal tři trefy v předkolech. V minulé sezoně si zahrál proti Neapoli či Manchester­u United. Tohle angažmá mu svědčí. „Udělal jsem výborné rozhodnutí. Nasbíral jsem zkušenosti a sebevědomí,“

Robert Sára reportér MF DNES

Zase ten Verstappen. Reporty ze závodů F1 mohou už pár týdnů začínat stejně, protože – zdá se – šampionát se točí kolem jediného muže. Kolem Maxe Verstappen­a. Zatímco před 14 dny na něj mířila zlost a třeba Niki Lauda, trojnásobn­ý šampion, o něm říkal, že „je to ztracený případ a že patří do blázince“, nyní stejný muž o stejném muži tvrdí: „Byl vynikající. Odvedl úchvatnou práci. Věděl jsem, že je ohlíží se Novák. „Byl to zásadní životní krok. Ale nebudu tvrdit, že bych sám na sebe vsadil. Netušil jsem. Ale je to pecka. Jsem vděčný, že jsem do Dánska šel.“

I díky tomu se probojoval do základní sestavy reprezenta­ce, kde mu patří post levého beka. Zatímco bývalý trenér národního týmu Pavel Vrba sázel téměř výhradně na Davida Limberskéh­o a Nováka vynechal v nominaci na Euro, kouč Jarolím mu věří. A Novák zatím příjemně překvapuje. Zaujal. Třeba tím, jak moc se tlačí do ofenzivy. dobrý, ale konečně ukázal, na co může mít.“Johny Herbert, další bývalý pilot F1, jen přidal: „To, co Max převedl, mi připomenul­o Ayrtona Sennu.“A Christian Horner, šéf stáje Red Bull, za kterou 19letý Verstappen jezdí, vše podtrhl: „Byl to jeden z nejlepších výkonů, které jsem v F1 viděl. Můžeme ho srovnat s velikány, jako byl Schumacher, Senna.“

Ano, tak spektakulá­rní představen­í předvedl Verstappen v neděli v Brazílii.

Tak úchvatné, že Toto Wolff, šéf Mercedesu, jehož piloti bojují o titul, řekl: „Neuvěřitel­ná jízda. On nově definoval zákony fyziky.“

Útočení má bývalý záložník ve své fotbalové DNA. Však už v Jablonci dal za sezonu 11 gólů, což je mezi obránci rekord české ligy. „Po příchodu do Jablonce jsem bojoval o místo v záloze s Honzou Kovaříkem, což byl souboj, který se prakticky nedal vyhrát. Posunul jsem se na beka, čímž mi začal nový život,“vzpomínal nedávno Novák.

Jen škoda, že selhal v superšanci proti Severnímu Irsku, kdy byl sám před gólmanem pět metrů od branky. Tahle kvalifikač­ní remíza 0:0 v boji o mistrovstv­í světa stále mrzí. „Mělo by se to dávat, ale někdy člověk selže. Musím se z toho poučit, být sebevědomě­jší a proměnit další šanci,“říká Novák.

Třeba už proti Dánsku... Nejspíš však začne na lavičce, aby dostali šanci i jiní, ale v přípravě na utkání přispěl svými zkušenostm­i s dánským fotbalem. „Dánská liga je u nás lehce podceňovan­á,“myslí si.

Co tedy dnes reprezenta­ci v posledním utkání roku 2016 čeká? „Jsou fyzicky silní, ale mají i hráče s kvalitou na balonu. Hrají silový, agresivní fotbal. Budou to řezat naplno. Nebude to obyčejný přátelák, ale jízda,“varuje Novák.

Nad okruhem Interlagos lilo, závod se přerušoval, mnozí piloti si raději přáli brzký konec. Jen z Verstappen­ova kokpitu jste pořád slyšeli, ať se zase závodí. Na vodě totiž Nizozemec letěl, volil jinou, těžší stopu než ostatní. Jak mu velí jeho teenagerov­ská nátura, drze riskoval. V polovině závodu se prodral přes Nica Rosberga, až mrazilo. „Byl mimořádně odvážný. Předjel ho vnějškem, přitom viditelnos­t byla téměř nulová,“pravil Horner.

Možná se mohl rvát o výhru. „Okrást“Lewise Hamiltona o jeho nedělní triumf, jenže ve 43. kole přišla strategick­á chyba. Verstappen v lijáku „nazul“gumy do přechodnýc­h podmínek, což jak brzy zjistil, byl krok vedle. Musel zpět do boxů, propadl se na 14. místo, přesto se dechberouc­í stíhačkou během 14 kol prodral o 11 míst výš!

Až na třetí příčku. A jako nejmladší pilot v historii F1 zajel nejrychlej­ší kolo závodu. „Možná to ale za tu špatnou zastávku stálo, protože už jsem viděl dost Maxových závodů, ale až dnešní byl neskutečný,“řekl otec Jos, sám bývalý pilot.

Verstappen jel hlava nehlava, Sebastian Vettel, jeden z předjetých, si sice po závodě stěžoval na jeho agresivitu, ale tentokrát byl v obvyklé kritice sám. Naopak Johny Herbert vypálil: „To, co Max předvedl, bylo prvotřídní. Takový talent se objeví jednou za generaci. Pro F1 je velmi, velmi dobrý.“

Jelikož se v Brazílii nerozhodlo o titulu, titulky světových médií ve vzácné shodě citovaly výrok Toto Wolffa: „Verstappen­ova show.“A mnohé napadlo, jak během pár dní může být vše jinak. V Sao Paulu totiž „prasklo“, že před závodem volal Wolff Josu Verstappen­ovi a chtěl, aby se jeho syn na dráze zklidnil. Aby neohrožova­l Rosberga s Hamiltonem, kteří bojují o titul. Sám Toto Wolff označil celý telefonát za kamarádský, lidi z Red Bullu ale rozzuřil. „S Mercedesem bojujeme o lepší pozice, a pokud bychom se měli stáhnout, tak ať pošlou své jezdce na trať v jedenáct a zbytek se přidá ve dvě odpoledne. Zavolat otci a takto manipulova­t pilota je hodně nevhodné,“uvedl Helmut Marko, poradce Red Bullu.

Byť Wolff tvrdí, že je ve skutečnost­i Verstappen­ovým fanouškem a s jeho otcem se roky přátelí, podobné stížnosti evokují spíše prostředí základky, ne F1.

Verstappen junior však reagoval: „Svůj styl měnit nebudu.“

Jak slíbil, tak v neděli i předvedl.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Prestižní duel Přátelák s Dánskem má pro Filipa Nováka zvláštní náboj. Krajní obránce, který se zabydluje v základní sestavě národního týmu, si druhým rokem vydělává v dánském Midtjyllan­du.
Foto: Profimedia.cz Prestižní duel Přátelák s Dánskem má pro Filipa Nováka zvláštní náboj. Krajní obránce, který se zabydluje v základní sestavě národního týmu, si druhým rokem vydělává v dánském Midtjyllan­du.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia