MF DNES

Sejdeme se v Ostravě! Češky věří, že domácí duely nezmizí

-

Miroslav Němý reportér MF DNES

Unavené, nevyspalé, šťastné. Barbora Strýcová v tričku s Mickey Mousem, Petra Kvitová v koženém sáčku, Karolína Plíšková v černém svetru. Tři české fedcupové hrdinky se sešly ve vymrzlé Praze na posledních pár chvil sezony; chyběla pouze čtvrtá z letošních šampionek, Lucie Hradecká, již tento týden čeká ještě jeden menší turnaj.

Rok 2016 pro ně skončil báječně, Fed Cup se stává výsostným územím českých dívek a dam. „Věřím, že je určitě dáme dohromady a v únoru se sejdeme v Ostravě,“řekl Miroslav Černošek, jehož agentura tým organizačn­ě zajišťuje.

Právě 11. a 12. února se mistryně v 1. kole proti Španělsku zase ukážou před svými fanoušky, letos uhrály všechna tři kola venku. Češi, kteří si triumfujíc­í družstvo tuze oblíbili, už se těší. Tenistky rovněž. A hlavně věří, že se to nezmění. Mezinárodn­í tenisová federace totiž plíživě rozjíždí revoluci týkající se tradičních klání Davis Cupu i Fed Cupu. Jednou z chystaných zásadních změn má být vrchol v podobě Final Four na neutrální půdě. Tedy přesněji: měl být. Podle informací šéfa tenisového svazu Iva Kaderky, který je v ITF zároveň členem komise pro Fed Cup, tahle idea nenachází podporu. K radosti letošních vítězek. „Tyhle diskuse jsem slyšela už pár let zpátky, snad se v nejbližší budoucnost­i neprosadí. Nejsem si jistá, kolik lidí by přišlo na finále Česko – Francie v jiné zemi,“prohlásila Petra Kvitová. Současná česká jednička Karolína Plíšková jen souhlasí: „Nebylo by to dobré ani pro jedno mužstvo, ani pro hráčky, ani pro sponzory. Pro nikoho.“

Tenhle tah, jemuž kromě představit­elů ITF rozumí málokdo, by mužská i ženská národní klání emočně doslova vykastrova­l.

„Holky by samy mohly říct, jaké to je hrát doma,“kývne na svá zlatá děvčata kapitán Petr Pála. „Ztratit tuhle možnost by nás velmi mrzelo. Český fanoušek si zaslouží vidět tým doma naživo.“

I ve Francii to pro zúčastněné byl pořádný zážitek, když diváci v hale ve Štrasburku povstali a hrdě zapěli Marseillai­su. A to se ještě hrálo před mnohem menším počtem lidí; loňské finále v O2 areně doslova elektrizov­alo. Zmizí tohle?

„Final Four je pro nás naprosto tragická zpráva. Myslím si, že to je špatná cesta,“netají se Černošek. „Říkal jsem teď i marketingo­vé ředitelce ITF, že ty nejlepší přestanou hrát. Když budou celý rok cestovat a pak je pošlete někam do Šanghaje... Ony nastupují za svoji zemi, ve Fed Cupu nejde o sílu peněz.“

Tenisový svět vábí na úchvatné výdělky, ale zároveň je fyzicky drsný. Turnaje, přelety, turnaje, přelety; ti nejlepší se jistě mají skvěle, ale musí také myslet na svoje individuál­ní kariéry. Představa, že budou reprezenta­ční vrcholy slavit kdesi v dálavách, dvakrát neláká.

„Čím později to nastane, tím líp. Já už pak u toho nechci být. Ztrácí pro mě smysl vyhrát první dvě kola venku – a pak jet s týmem na finále do Japonska,“říká Černošek.

Pokud je z nového nápadu nadšený jen málokdo, zavání slepou uličkou. „Kouzlo Fed Cupu a Davis Cupu spočívá v tom, že publikum v zemích bez grandslamů může vidět vrcholná představen­í. Byla by hrozná škoda o to přijít,“říká Pála.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia