MF DNES

NA VLASTNÍ KŮŽI: VYLEPŠENÝ PANELÁK

-

PŘI REKONSTRUK­CI PANELOVÉHO BYTU JSME S MANŽELKOU VYUŽILI CHYTROU TECHNIKU. NECHTĚLI JSME SOFISTIKOV­ANÉ OVLÁDÁNÍ DOTYKOVÝMI PANELY, ALE BĚŽNĚ VYPADAJÍCÍ VYPÍNAČE, KTERÉ NÁM ULEHČÍ BYDLENÍ I STAVBU. MÍSTO TĚCH OBYČEJNÝCH JSME NA NĚKTERÁ MÍSTA POUŽILI BEZDRÁTOVÉ VE STEJNÉM DESIGNU. STAČILO NAJÍT VÝROBCE, KTERÝ TO NABÍZÍ.

Vyměňovali jsme celou elektroins­talaci. Sekání do panelů je náročná a prašná práce, která není zadarmo. I když bezdrátové vypínače s příslušens­tvím vyšly o několik tisíc korun dráž než klasický způsob, při započítání práce a materiálu bychom se v případě kabelové instalace dostali na podobné náklady. Celkově elektroins­talace včetně svítidel vyšla asi na 70 tisíc, navýšení kvůli chytrým funkcím bylo do 10 tisíc korun. Náš elektrikář to s těmito systémy uměl a šikovně zkombinova­l kabeláž s bezdrátový­m systémem. Do stoupačky v kuchyni přidal rozvodnou skříň, která skrývá relé ovládající bezdrátové prvky.

V bezdrátové­m vypínači, jenž se oboustrann­ou páskou přilepí na zeď či nábytek, je baterie s výdrží asi 10 let. Sepnutí funguje jako dálkové odemykání auta, přes rádiový RF signál. Takové vypínače jsme dali do obývacího pokoje, abychom z jednoho místa mohli ovládat LED pásek nad televizí, dva okruhy lustrů i zásuvku se stojací lampou.

Uvažovali jsme o světelných scénách, kdy se jedním tlačítkem rozsvítí více světel dle nastavené intenzity. Třeba na sledování televize nebo k jídlu. Ale upustili jsme od nich. Když se naprogramu­jí scény, nejde už ovládat jednotlivá svítidla. I tak je ovládání velmi komfortní.

Bezdrátově se rozsvěcí a zhasíná i v dětském pokoji. Jeden vypínač jsme dali na skříň za dveře, kde na klasický na zdi nebylo místo. A druhý na stěnu k dětské posteli, přičemž v budoucnu počítáme s jeho přesunutím.

Nejvíc si však pochvaluji jednu specialitu. Ve třech místnostec­h jsou zásuvky s citlivými přístroji, které by se měly na noc a při odchodu z domova odpojovat. Tedy zásuvka pro televizi v obýváku, pro varnou konvici v kuchyni a pro počítač u pracovního stolu v ložnici. Abychom nemuseli stále obcházet byt a vytahovat zástrčky nebo vypínat tlačítka na prodlužova­cích šňůrách, odpojíme vše najednou stiskem jediného vypínače v kuchyni.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia