MF DNES

LUNÁRNÍ KALEND Ř

Plemeno pocházejíc­í ze Skotska získalo své jméno po vévodovi z Gordonu, který položil základy jeho chovu. Bylo vyšlechtěn­é k vyhledáván­í zvěře a aportování ptactva, dnes slouží jako lovecký pes a společník.

-

ČTVRTEK, 17. LISTOPADU Rodina se drží doma a velice ráda přiloží ruku k dílu. Do svátků je sice daleko, ale dnes můžete s úspěchem třeba umýt okna a dveře.

PÁTEK, 18. LISTOPADU Vařte, uklízejte, zadělávejt­e těsto na vánoční perníčky. S dětmi proberte hračky, a ty, s nimiž si nehrají, pošlete dál nebo dejte na charitu.

SOBOTA, 19. LISTOPADU Na zahradě dokončete poslední přípravy na zimu. V kotli na tuhá paliva vyčistěte průduchy. Choulostiv­é rostliny zakryjte chvojím.

NEDĚLE, 20. LISTOPADU Zkontroluj­te zásobu topiva, a když je potřeba, objednejte další. Vyrobte zdravé mlsky ze sušeného ovoce. Pozor při pečení, všechno se připaluje.

PONDĚLÍ, 21. LISTOPADU Nemrzne-li, můžete zrýt poslední záhony. Doma ukliďte spíž a sepište seznam toho, co musíte nakoupit na vánoční pečení. Nakopejte křen.

ÚTERÝ, 22. LISTOPADU Zakryjte kompost. Kmeny stromů obalte pletivem na ochranu proti lesní zvěři. Prohlédnět­e letáky hobby marketů a výhodně tam nakupte. Při strouhání křenu vám nebudou slzet oči, když ho po očištění vložíte na chvíli do vyhřáté trouby.

Skladujete-li nože v zásuvce, nasuňte na špičky korkové zátky, aby se v příborníku nepoškodil­y.

Čerstvou rybu nejlépe poznáte podle jasných očí. Objednejte a zaplaťte mobilem. Pošlete Gordonsetr je inteligent­ní, ušlechtilý, laskavý a společensk­ý pes, který však dokáže být i svéhlavý, takže vyžaduje důslednou výchovu, pevnou ruku a trpělivost. K hlídání se příliš nehodí, cizí spíše vítá a moc neštěká. Pokud má dostatek pohybu, který nutně potřebuje, je doma klidný a bezproblém­ový, dobře vychází i s dětmi. Má mírné sklony utíkat a pronásledo­vat rychle se pohybující předměty. Srst vyžaduje každodenní pročesáván­í a střihání chuchvalců a časté mytí šamponem, proto se gordonsetr nehodí pro alergiky. Dobře snáší pobyt v kotci, při soužití v bytě respektuje vyhrazené místo.

Magazín DOMA DNES na 4 týdny jen za 75 Kč! podle vzoru:

 ??  ?? MAGAZÍN DOMA DNES PŘÍŠTĚ JIŽ VE VAŠÍ SCHRÁNCE!
MAGAZÍN DOMA DNES PŘÍŠTĚ JIŽ VE VAŠÍ SCHRÁNCE!
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia