MF DNES

... i dýhované pracovní desky na kuchyňské lince se dají při menším opotřebení po čase zbrousit dohladka?

-

SIRUP Z RÝMOVNÍKU

Nevlídné podzimní počasí s sebou přináší bohužel i různá nachlazení. Není třeba sahat hned po medikament­ech. Někdy stačí přírodní zelená lékárna. Tentokrát bych doporučila sirup z rýmovníku.

Rýmovník je lidový název pro moud či molici a říká se mu také mexický eukalypt či kubánské oregano. Latinský název je Plectranth­us argentatus a patří do čeledi hluchavkov­itých. Jedná se o aromaticko­u bylinu, která je pěstovaná nejen pro svoji mátovo-meduňkovou vůni. Čaj pomáhá při nachlazení, ale také mírní bolesti hlavy, astma, střevní a žaludeční koliky, urovnává trávení, dokonce prý působí i proti parazitům ve střevech. Rýmovník je také přírodní repelent. Tato bylina je ideální do bytu, ale také na balkon. Dobře roste tam, kde je dostatek světla, snese i sluneční svit, ale s mírným zastíněním.

Rostlinu natrháme, přidáme na plátky nakrájený dobře omytý pomeranč a granátové jablko a zalijeme vařící vodou. Necháme macerovat 24 hodin. Potom scedíme, přidáme 1 kg cukru a zahříváme do zhoustnutí. Plníme do dobře uzavíratel­ných lahviček. Uchováváme v chladu.

JITKA KOTTOVÁ, E-MAIL

VLAŠSKÉ OŘECHY

Moc nás potěšil váš článek o vlašských ořeších, které má naše rodina moc ráda. Nelenily jsme a hned po přečtení jsme s dcerkou vyrazily na zahradu, abychom odhalily, které že ořešáky to vlastně máme. Koukaly jsme, porovnával­y, snažily jsme se ty naše prastaré stromy vpasovat do vašich charakteri­stik, ale stejně jsme na nic nepřišly, protože co se shodovalo v něčem, to se neshodoval­o v jiném. Tak- že jsme to uzavřely s tím, že máme dva druhy - ,křapáky‘ a ,tvrďáky‘. Jedny jdou skvěle a snadno loupat, jsou veliké, ale výnosnost je menší, druhé jsou tvrdé, takřka nedobytné, ale zase je jich hodně a nevyloupan­é a dobře usušené vydrží uskladněné i několik let. Letos jsme ze tří stromů sklidily několik velkých beden, podělila se celá rodina, takže doba vánočního cukroví může nastat a jsme připraveny. I tak vám ale děkujeme za moc zajímavé čtení, jsme o kousek moudřejší (no a ta ořechová šifrovaná byla vlastně dost zábavná hra).

Posíláme foto našeho ořechového medovníku, přejeme

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia