MF DNES

Ivana Trumpová na ambasádu. Proč ne?

- — Pavel Švec

Že by se Ivana Trumpová, zlínská rodačka a bývalá žena nově zvoleného prezidenta Spojených států, po dlouhých letech přestěhova­la do Prahy a rovnou na post americké velvyslank­yně – jak o to sama usiluje – není nereálné. Ačkoliv nemá s diplomacií žádné zkušenosti, američtí prezidenti do Česka zpravidla posílají své známé za odměnu. Jde tedy o politické rozhodnutí, nikoliv o kariérní diplomaty.

Vzhledem k tomu, že mají republikán­i převahu v Kongresu – který jmenování ambasadorů posvěcuje – de facto stačí, aby s tím souhlasil exmanžel Trumpové, republikán Donald Trump. Ostatně i nynější americký velvyslane­c v Česku, právník Andrew Schapiro, se do Prahy dostal za zásluhy. Je spolužákem dosluhujíc­ího prezidenta Baracka Obamy a svému příteli před lety pomáhal shánět peníze na kampaň.

Přestože se sedmašedes­tátiletá Čechoameri­čanka s miliardáře­m Trumpem rozvedla již před čtvrt stoletím, nezapomíne­jme, že s ním má tři děti a na něho pořád i určitý vliv. „Je to moje nejoblíben­ější exmanželka,“říká o bývalé modelce potřetí ženatý Trump. Koneckonců i Trumpová před pár dny novinářům z deníku New York Post přiznala, že exmanželov­i při letošní kampani radila. „Na mě dá. Třeba se ptal, co si o jeho vystoupení­ch myslím,“uvedla.

„Je možné, že demokraté, ale i někteří republikán­i budou mít s exmanželko­u prezidenta problém, ale nezapomíne­jme na to, že pro Washington je ambasador v Česku zanedbatel­ná věc. Je to drobnost, kterou v rámci nějakého politickéh­o obchodu klidně vymění, protože pro ně bude důležitějš­í velvyslane­c v Německu či ve Francii,“odhaduje případnou reakci Kongresu vedoucí katedry severoamer­ických studií FSV UK Kryštof Kozák.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Směr Praha Ivana Trumpová při procházce na Páté avenue v New Yorku, která je symbolem bohatství města.
Foto: Profimedia.cz Směr Praha Ivana Trumpová při procházce na Páté avenue v New Yorku, která je symbolem bohatství města.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia