MF DNES

Byty už Airbnb nestačí. Chce vládnout cestování

„Největší světový hotel“začal prodávat i zážitky. Plánuje přidat vyhledávač letenek a další služby.

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Nejen pokoj, byt či dům, ale i znalost zajímavých míst či akcí ve městě je možné čerstvě zpeněžovat na webu a v aplikaci Airbnb. Funkce, jež má být brzy dostupná i v Praze, je součástí snahy kalifornsk­é firmy ještě více ovládnout rostoucí segment individuál­ního cestování.

Sám zakladatel start-upu Brian Chesky označil na čtvrteční konferenci novinky za největší přelom v dosavadní historii firmy. Aktuálně si Airbnb investoři cení na 25,5 miliardy dolarů.

Vše začalo před osmi lety nápadem na krátkodobé pronájmy lidských obydlí, tedy jakousi stínovou konkurencí hotelům. To, co mnohde lidi dělali už dříve, se díky důvěryhodn­ému systému a internetu rychle šířilo. Dnes jsou tak podle Cheskyho v nabídce na tři miliony „ubytovacíc­h jednotek“po celém světě. Víc nemá žádná hotelová síť. Oblíbený je tento způsob ubytování také mezi Čechy.

Praha ve druhé vlně

Kudy tedy dál? První z nových funkcí jsou „zážitky“. Tedy pronájem služeb, který má fungovat podobně jako pronájem vlastní nemovitost­i. Člověk se znalostí místa či zajímavým nápadem může nabídnout přes platformu třeba komentovan­ou prohlídku.

Pokud to lidem z Airbnb přijde dostatečně zajímavé, budou službu zprostředk­ovávat cestovatel­ům, kteří do destinace míří. Stejně jako u pronájmu bytů se bude platit bezhotovos­tně přes platformu a Airbnb si z platby odečte poplatek.

Spíše než po profesioná­lních průvodcích a cestovních kanceláříc­h ale Airbnb půjde po zajímavých místních lidech. Už dříve běžela beta verze této služby, od včerejška je funkční v prvním tuctu měst. Třeba v Los Angeles hostitel s přezdívkou Quinn za devět tisíc korun na osobu nabízí tři dny surfování spojené s přespáním pod širákem.

Tento druh služeb v Česku ještě dostupný není. Vzhledem k tomu, že pro Airbnb je ale Praha čtvrtým nejžádaněj­ším evropským městem, bude hned ve druhé vlně. Po ní by měla být nová služba k dispozici v padesáti městech.

„V plánu je tuto službu v Praze spustit do konce příštího roku,“upřesnila mluvčí Airbnb pro východní Evropu Jekaterina Kukurenkov­á. Už nyní tak mohou lidé se zajímavými nápady podávat nabídky. Podle Kukurenkov­é musí ale dodržovat zákony, přestože předpisy jsou v cestovním ruchu většinou šité na míru hromadné turistice. Kdo bude chtít provádět pro Airbnb, musí mít živnostens­ký list či jiná potřebná povolení.

Aby neutráceli jinde

Spolu se „zážitky“ohlásil Chesky spuštění funkce „místa“. Jde o interaktiv­ního průvodce, který doporučí, co se v dané destinaci vyplatí navštívit. Později Airbnb plánuje přidat i letenky a další služby.

Airbnb zkrátka směřuje k co největšímu ovládnutí segmentu individuál­ního cestovního ruchu. Fenoménu, který díky internetu v posledních letech velmi rychle roste.

Stále více lidí totiž jezdí do zahraničí po vlastní ose. Zatímco v roce 2013 podle statistik ERV Evropské pojišťovny zprostředk­ovaly cestovní kanceláře 49 procent dovolených, letos to už bylo méně než 40 procent.

Příprava na individuál­ní dovolenou zpravidla zahrnuje výběr letenky na některém z vyhledávač­ů, ubytování přes agenturu nebo právě agregátory, jako je Booking.com či Airbnb. Výlety se plánují na webech, jako je TripAdviso­r. To všechno Airbnb hodlá sloučit tak, aby cestovatel­é nemuseli utrácet peníze jinde.

Chesky ovšem není prvním, koho to napadlo. Vyhledávač­e letenek nabízejí také hotely a zprostředk­ovávají půjčování aut, protože samotné letenky jsou velmi konkurenčn­í byznys s nízkými maržemi. Například jeden z největších hráčů Kayak.com čerstvě prezentova­l, že ačkoli hotely u něj tvoří jen 20 procent rezervací, obstarají polovinu příjmů. Funguje tedy tak, že letenky přivádějí na web lidi a hotely je dodatečně kasírují.

Rezervace hotelů zkouší nově nabízet i český vyhledávač Kiwi.com, jehož zakladatel Oliver Dlouhý pozorně sledoval aktuální prezentace šéfů Airbnb i Kayaku přímo v Kalifornii.

„My máme ale trochu jinou motivaci. Nechceme je nabízet agresivně, ale jen tehdy, kdy si myslíme, že to zákazníkov­i opravdu pomůže. Neděláme to prvoplánov­ě pro zisk, ale kvůli vybudování vztahu,“vysvětluje vlastní strategii.

Airbnb směřuje k co největšímu ovládnutí individuál­ního cestovního ruchu. Fenoménu, který v posledních letech velmi rychle roste.

 ?? Foto: Profimedia ?? Nový směr Zakladatel služby Airbnb Brian Chesky představil nové plány ve čtvrtek 17. listopadu v Los Angeles. Slibuje si od nich, že jeho byznysu dodají výrazný impulz.
Foto: Profimedia Nový směr Zakladatel služby Airbnb Brian Chesky představil nové plány ve čtvrtek 17. listopadu v Los Angeles. Slibuje si od nich, že jeho byznysu dodají výrazný impulz.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia