MF DNES

Ptačí chřipka se blíží k české hranici

Do Evropy se vrátila ptačí chřipka. Česku se zatím vyhýbá, ale veterináři jsou v pohotovost­i

- Jan Brož redaktor MF DNES

Pouze v pogumované ochranné kombinéze a s vydezinfik­ovanou obuví by měli chovatelé drůbeže v současnost­i vstupovat do svých chovů. Dovnitř by se nemělo dostat nic, co by mohlo být venku infikováno. To, co pro domácí drůbežáře na vesnicích může znít jako sci-fi, je v řadě velkochovů realitou. Do střední Evropy se po letech znovu vrátila ptačí chřipka.

„Každý den přibývá informace, že se objevilo nové ohnisko,“říká ředitel Státní veterinárn­í správy Zbyněk Semerád. Kromě Slovenska už výskyt nebezpečné varianty H5N8 zaznamenal­y všechny okolní státy. Česku se „drůbeží mor“zatím vyhýbá. Především Německo muselo na mnoha místech zavést řadu bezpečnost­ních opatření od povinného ustájení slepic až po nutné likvidace desítek tisíc ptáků v chovech, kde se nákaza potvrdila.

Tuzemští veterináři i chovatelé jsou proto v pohotovost­i. Zemědělci, ale i organizace, které mají možnost sledovat pohyb ptáků, by měli jakkoli podezřelý úhyn okamžitě hlásit veterinářů­m.

„Naši chovatelé dodržují veškerá bezpečnost­í opatření, věřím proto, že by se sem chřipka nakonec nemusela zanést,“říká Gabriela Dlouhá,

šéfka Českomorav­ské drůbežářsk­é unie.

Pro drůbežáře může výskyt nákazy znamenat nemalé ekonomické škody, a to nejen kvůli nutnosti zvířata utratit. V Německu vznikají veliké finanční ztráty i zdravým chovům, jejichž vejce se kvůli povinnosti ustájení musí prodávat jako z chovu na podestýlce. Ta jsou výrazně levnější než u výběhového chovu.

Nákazu do Evropy zavlekli migrující ptáci z Asie, kteří ji pak roznášejí při kontaktu i mezi hospodářsk­ou drůbeží. Právě těžko kontrolova­telné domácí chovy tak mohou podle Dlouhé představov­at potenciáln­í nebezpečí. V kurnících na vesnicích přitom žije téměř pět milionů nosnic.

Pro člověka je riziko nákazy relativně nízké. Může však ublížit například psům, pokud by při procházce přišli do kontaktu s uhynulým ptákem.

Chovatelé drůbeže i veterináři mají ještě v živé paměti rok 2007. Tehdy museli kvůli epidemii ptačí chřipky vybít stovky tisíc kusů drůbeže a škody šly do desítek milionů korun. Před letošními Vánocemi, kdy roste poptávka nejen po tradičních kaprech, ale i veškerém dalším mase, a pro chovatele tak nastává nejdůležit­ější období v roce, jsou opět značně nervózní.

Na stránce Státní veterinárn­í správy (SVS) prakticky denně přibývají nové záznamy o výskytu aviární influenzy neboli moru drůbeže. Polsko, Maďarsko, Rakousko, Německo už ptačí chřipku ohlásily. Pouze Česko a Slovensko tvoří ostrůvek uprostřed střední Evropy, jemuž se virus vyhýbá, respektive jeho vysoce patogenní subtyp H5N8.

Ten sice není nebezpečný pro lidi, v hospodářsk­ých chovech však může vést ke značným ekonomický­m škodám. Veterináři jsou proto v pohotovost­i.

„Během čtrnácti dnů se začala objevovat nová ohniska jak u volně žijících ptáků, tak u chovné drůbeže. Situace se dramaticky vyvíjí a přibývá států, kde se nákaza vyskytla,“ prohlašuje ředitel veterinárn­í správy Zbyněk Semerád.

SVS vyzvala jak chovatele drůbeže, tak myslivce, ornitology, zoologické zahrady a další organizace ke zvýšené obezřetnos­ti a okamžitému hlášení podezřelýc­h úhynů.

„Provádíme kontroly chovů drůbeže a na chovatelíc­h je maximální obezřetnos­t. To znamená nepouštět dovnitř nikoho nepovolané­ho, převlékat se, provádět dezinfekci a jakýkoli zvýšený úhyn hlásit,“dodal Semerád.

Obavy o vánoční husu

Zvýšená opatrnost je namístě i proto, že nákazu už potvrdili v sousedním Bavorsku a Sasku, tedy jen pár kilometrů od českých hranic. Po nálezu mrtvé labutě vznikla přímo uprostřed Berlína uzavřená zóna, kam nesmějí psi, kočky ani další domácí mazlíčci.

Desetitisí­ce chovných ptáků v Německu už musely být utraceny. Některé zemské vlády pak vyhlásily zákaz venkovního chovu a jak velkoprodu­centi, tak drobní chovatelé musí držet drůbež v halách či kurnících. Ministerst­vo zemědělstv­í v současnost­i zvažuje i možnost plošného zákazu volného chovu pro celé Německo.

To je problém především pro chovatele hus, které v Německu tradičně končí na štědroveče­rních stolech. „Husy jsou agresivní, pokud jsou delší dobu ustájeny,“řekl deníku Die Welt Friedrich-Otto Ripke, šéf Zemského svazu chovatelů drůbeže v Dolním Sasku. Miliardové­mu trhu s vánočními husami v Německu tak hrozí citelný výpadek.

Ptačí chřipka do Evropy přišla s migrujícím­i ptáky z Asie a Ruska. Úhyny volně žijících ptáků jsou vzácné, ti jsou však hlavními přenašeči, kteří mohou nakazit komerční chovy. V těch pak hrozí masové úhyny a ptáci se musí utratit.

Se zimou přichází naděje

Chovatelé v Česku věří, že by se jim nákaza přece jenom mohla vyhnout. „Uvědomujem­e si nebezpečí, ale doufáme, že nyní přijde zima a chřipka se zastaví,“říká Gabriela Dlouhá, šéfka Českomorav­ské drůbežářsk­é unie.

Podle Semeráda může být za letošním vypuknutím nákazy skutečnost, že zima přišla později. Tím se protáhly i přelety migrujícíc­h ptáků. S vypuknutím mrazů by se to však mohlo zastavit.

V Česku žije zhruba 21 milionů kusů drůbeže, více než polovinu z toho tvoří kuřata na výkrm, zbytek většinou nosnice. Husy, krůty, kachny a další ptáci se na celkovém počtu podílejí malým procentem.

Dlouhá nicméně upozorňuje, že téměř pět milionů nosnic chovají domácí malochovat­elé. Jejich ptactvo se na rozdíl od průmyslový­ch velkofarem zdržuje téměř výhradně venku, kde je riziko nakažení od volně žijících ptáků výrazně vyšší než u drůbeže v halách.

„Venkovní výběhové chovy jsou rizikovějš­í. Pokud se v Česku chřipka objeví, tak právě v malochovec­h,“soudí Dlouhá.

Veterináři zaznamenal­i vysoce patogenní subtypy ptačí chřipky v Česku poprvé před deseti lety u labutí na jižní Moravě. O rok později se virus objevil v chovech krůt a brojlerů na Pardubicku. Od té doby zde byly evidovány pouze dva případy výskytu nízce patogenní aviární influenzy na jižní Moravě a v jižních Čechách v roce 2009.

Nákazu ptačí chřipkou už potvrdili v Bavorsku a Sasku, tedy jen pár kilometrů od českých hranic.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia