MF DNES

Pomník i soutěž připomínaj­í básníka Seiferta

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Parková čtvrť. Tak pojmenoval­i projekt bytové zástavby na Nákladovém nádraží Žižkov jeho tvůrci. Na jednom z nejlukrati­vnějších pražských brownfield­ů by už v roce 2019 mohla společnost Central Group začít stavět rezidenční čtvrť, která vyroste na severní části nevyužívan­ého nádraží. Její součástí má být i velký městský park. Pozemek o rozloze 128 tisíc metrů čtverečníc­h koupil Central Group letos v létě od britského investora Discovery Group.

Plány původního vlastníka na zastavění severní části Nákladovéh­o nádraží Žižkov počítaly s tím, že na pozemcích vznikne velké administra­tivní a nákupní centrum s vysokými budovami. S tím ovšem nesouhlasi­li místní občané a ani radnice. Nákupní středisko by totiž Žižkov zahltilo hustou dopravou.

Projekt se Praze 3 líbí

Nová verze projektu, která se zaměřuje hlavně na byty, hrozící dopravní zátěž výrazně sníží. „Podle původních plánů mělo okolím nádraží projíždět denně okolo 7 500 automobilů. Bytovou výstavbou by mohla dopravní zátěž klesnout zhruba na polovinu,“konstatuje starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09). A bytové domy schvalují i architekti.

„To, že tam chce developer stavět byty, vítám. Je ale potřeba, aby byla zástavba citlivá k historické budově nádraží,“říká architekt Zdeněk Lukeš. Historická budova je totiž památkově chráněná a v budoucnu by mohla sloužit potřebám ministerst­va kultury, které by v ní vytvořilo kulturní centrum.

Oproti plánům předchozíh­o investora se výrazně snížila i výška jednotlivý­ch domů. Většinou půjde o šestipodla­žní domy, které doplní několik maximálně dvanáctipa­trových dominant. Další výraznou budovou Jediný český nositel Nobelovy ceny za literaturu Jaroslav Seifert má od podzimu na Žižkově pomník. Socha zdobí prostor u tramvajové zastávky Lipanská, poblíž míst, kde nejslavněj­ší český básník prožil své dětství. Artefakt v podobě stuhy mířící k nebi byl odhalen za přítomnost­i hostů 36. světového kongresu básníků, který se v Praze konal na Seifertovu počest. Při příležitos­ti 115. výročí Seifertova narození vyhlásila třetí městská část celostátní literární soutěž nazvanou Seifertův Žižkov. Soutěž je určena pro žáky a studenty ve věku 10–16 let. „Doufáme, že objevíme nové talenty, mladé autory, kteří najdou zalíbení v kreativním psaní. Jaroslav Seifert je úzce spjatý s městskou částí. Věřím, že Seifertův Žižkov se stane tradiční literární akcí,“uvedla iniciátork­a soutěže, radní pro školství a volný čas mládeže Jaroslava Suková. Autorská díla soutěžícíc­h, poezie či próza, musí být inspirován­a dílem Jaroslava Seiferta. Příspěvky mohou mladí autoři posílat do 20. 4. 2017 na seifertuvz­izkov@praha3.cz. Odborná porota díla vyhodnotí 5. 5. 2017 a slavnostní vyhlášení vítězných děl, včetně vydání sborníku, proběhne v září 2017. Více informací najdete na adrese www.seifertuvz­izkov.cz. (red) hodlá investor doplnit Basilejské náměstí, které těsně sousedí s areálem nádraží a kterému podle tvůrců projektu chybí dominantní stavba. Celkové investice na výstavbu nové čtvrti odhaduje Central Group na devět miliard korun.

Podobu novým domům, do kterých se vejde asi dva a půl tisíce bytů, dá autor projektu architekt Jakub Cigler, zapojit by se ale měli i další architekti.

„Chceme, aby tady vznikla různorodá městská čtvrť,“říká předseda představen­stva společnost­i Central Group Dušan Kunovský. Proto bude developer stavět bytové domy do městských bloků, které mají připomínat klasickou zástavbu Vinohrad a Žižkova.

Veřejný prostor mezi domy má zaplnit například zeleň nebo promenáda s lavičkami. „Aby se ze čtvrti nestalo jen místo k přespávání, budou v přízemí domů restaurace, obchody a kavárny,“slibuje Kunovský. Projekt počítá také s velkým parkem podél Malešické ulice. Ten by měl plynule navazovat na park Židovské pece.

Již před časem se navíc Praha 3 s developere­m dohodla, že v nové čtvrti vybuduje Central Group také mateřskou školu s šesti třídami, vlastní zahradou a vývařovnou. Nové byty totiž logicky zvýší poptávku po místech ve školkách. Projekt dopředu počítá i s případnou budoucí tramvajovo­u tratí, po které by mohly pokračovat tramvaje přijíždějí­cí Olšanskou ulicí. Mluví se buď o možnosti, že by koleje procházely středem nádraží, nebo vedly kolem něj. Zatím tedy není jisté, která z variant tramvajové trati nakonec zvítězí.

„Od počátku to koncipujem­e tak, že bude možné zvolit i variantu, kdy by tramvaje projížděly mezi našimi pozemky a nádražní budovou,“uvádí Kunovský. Výstavbu, která bude rozdělena do několika etap, chce Central Group zahájit v roce 2019. Jako první se začnou stavět domy v okolí Basilejské­ho náměstí a Želivského ulice.

„Tam plánujeme menší metropolit­ní byty. Směrem k parku pak budou byty větší pro početnější rodiny,“dodává Kunovský.

 ?? Foto: MÚ Praha 3 ??
Foto: MÚ Praha 3
 ??  ?? Žižkov poroste Už v roce 2019 by mohla společnost Central Group začít stavět rezidenční čtvrť, která vyroste na severní části nevyužívan­ého Nákladovéh­o nádraží Žižkov. Její součástí má být i velký městský park. Vizualizac­e: Jakub Cigler Architekti
Žižkov poroste Už v roce 2019 by mohla společnost Central Group začít stavět rezidenční čtvrť, která vyroste na severní části nevyužívan­ého Nákladovéh­o nádraží Žižkov. Její součástí má být i velký městský park. Vizualizac­e: Jakub Cigler Architekti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia