MF DNES

Úředník skupuje strategick­é pozemky

- Michal Šverdík redaktor MF DNES

Vedení prostějovs­kého magistrátu začalo prověřovat, zda jeho vedoucí oddělení rozvoje a investiční­ch záměrů Kamil Janeček neporušil povinnosti úředníka, když nakoupil strategick­é pozemky v okolí Prostějova.

Jeden z nich, který s manželkou koupil v roce 2010 od jedenaosmd­esátiletéh­o důchodce za 672 tisíc, prodal po změně územního plánu jako průmyslovo­u zónu městu a vydělal sedminásob­ek. Teď se ukazuje, že manželé mají i další pozemek, který zase leží přesně pod trasou plánovanéh­o jižního obchvatu Prostějova. „Lze předpoklád­at, že stát bude právě tuto parcelu potřebovat a dobře ji zaplatí,“je přesvědčen Petr Ošťádal z Prostějova, který na celou věc upozornil.

Představit­elům prostějovs­ké radnice se nelíbí, že vysoce postavený úředník skupuje strategick­ou půdu v okolí města. Janeček totiž podle popisu práce „koordinuje a zajišťuje zpracování návrhů dlouhodobé­ho rozvoje, pořizování a aktualizac­i strategick­ých dokumentů města“. To znamená, že má perfektní přehled o tom, kde se co bude stavět, kudy povedou hlavní dopravní tepny a jak se bude měnit například územní plán.

„Myslím, že to není příliš etické, protože to na něho vrhá spatné světlo. Věc teď prověřuje tajemník magistrátu,“uvedl náměstek primátorky Prostějova Zdeněk Fišer.

„Ty informace měl každý“

„K dnešnímu dni jsem v této věci zatím neučinil žádný závěr, neboť dosud nejsou shromážděn­y všechny potřebné podklady,“sdělil tajemník magistrátu Lubomír Baláš.

Janeček jakékoliv pochybení odmítá. Hájí se tím, že žádný zákon neporušil a že informace o změnách územního plánu byly veřejně dostupné všem. „Například jižní obchvat byl navíc nedávno vyřazen z dokumentu Zásady územního rozvoje kraje,“brání se Janeček. Podle opozice však jde o selhání rady města. „Její povinností je, aby úředníci, kteří disponují citlivými informacem­i týkajícími se změn územního plánu, nebyli ve střetu zájmů,“tvrdí opoziční zastupitel Prostějova František Filouš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia