MF DNES

Poslanci se ještě letos pokusí vrátit nadstandar­dy do českého zdravotnic­tví.

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Pacient se dnes ocitá v absurdní situaci, když si nesmí legálně ve veřejné nemocnici připlatit za lepší kyčelní kloub, čočku či sádru. Nemocnice tak vymýšlejí způsoby, jak vyhovět pacientovi jinak.

O tom, že si nemocnice počínají častokrát velmi kreativně, vědí i politici. Například při výměně zmiňovanéh­o kyčelního kloubu.

„Pojišťovna dnes zaplatí náhradní kyčelní kloub i samotnou operaci. Pokud chce pacient kyčelní kloub dražší třeba jen o dva tisíce, musí si zaplatit i operaci – ta může stát až 15 tisíc korun,“uvádí místopředs­eda zdravotníh­o výboru a poslanec David Kasal (ANO).

Pravicoví poslanci proto loni navrhli, aby si pacient tento rozdíl uhradil ze svého, tedy v uvedeném případě by pacient doplatil dva tisíce korun. Poslanci ČSSD a KSČM se však postavili proti a návrh na nadstandar­dy zamítli. Ministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček (ČSSD) následně slíbil, že se bude otázkou nadstandar­dů zabývat.

„Bohužel zatím ministr žádný návrh nepředloži­l,“říká poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). A nejspíš ani žádný podobný návrh nepředloží: „Současná levicová vláda toho ani není schopna,“konstatuje například Jiří Skalický (TOP 09), podle kterého chybějící nadstandar­dy vedou k šedé ekonomice ve zdravotnic­tví.

Nikdo neví, co přesně dostane

O praktikách, kdy nemocnice ve snaze vyhovět pacientům obcházejí zákon, slyšel i předseda poslanecké­ho zdravotníh­o výboru Rostislav Vyzula (ANO). „Nejvíce mne na tom mrzí to, že celý systém sponzorová­ní je v podstatě netranspar­entní. Pacient nemá smluvní jistotu, že za svůj dar dostane to, co požaduje. Celé je to špatně,“říká Vyzula.

Poslanci se chystají otevřít otázku nadstandar­dů ještě letos, až se bude projednáva­t novela zákona o zdravotním pojištění. „Společně s právníky připravuji vlastní iniciativu a chtěl bych s tím přijít do Sněmovny co nejdříve,“uvádí Vyzula. Jestli ministerst­vo zdravotnic­tví

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia